NEC start in Finland met zege

HELSINKI – NEC is het trainingskamp in Finland gisteravond gestart met een 2-0 overwinning. Op een van de velden van het Olympisch stadion in Helsinki brachten de Nijmegenaren het overwicht, dat ze op de Finnen hadden tot uitdrukking in doelpunten van Wim van Zinnen en Toon Willemse.

NEC speelde tegen een gelegenheidscombinatie, die was samengesteld door de FC Finnpa, het team van de Finse nationale luchtvaartmaatschappij Finnair. Het team bestond uit spelers van Finnpa en HPS, die beide uitkomen in de eerste divisie en de club HJK, die in de Finse eredivisie speelt. Het gelegenheidselftal, dat onder de naam Alliansa speelde, telde vijf spelers uit de nationale selectie. Voor trainer Miika Toivola was NEC geen onbekende, want hij had in Amsterdam de eerste bekerfinale tussen Ajax en NEC bekeken.

Afwerking

In het begin van de wedstrijd ging de strijd vrijwel gelijk op. Geleidelijk kreeg NEC meer vat op het geheel. Vooral de korte acties liepen gesmeerd. Dat doelpunten op zich lieten wachten, was vooral een kwestie van falen in de afwerking.

Halverwege de eerste helft leek een kopbal van van Zinnen doel te treffen. Keeper Marku Palmroos stond echter een treffer in de weg. Ook een prachtige omhaal van Henk Grim werd gestopt. NEC raakte ingespeeld en de combinaties vlotten steeds beter. Nadat Albert Helsper met een knaller op de lat had uitgehaald, kopte Wim van Zinnen in de 36e minuut raak, uit een voorzet op maat van John Vievermans.

Blessure

Even later had keeper Wim van Cuyk geluk toen hij de doorgebroken Fin Jari Rantanen op de rand van het strafschopgebied onderuit haalde. Scheidsrechter Timo Jöviö liet echter gewoon doorspelen. Twintig minuten voor het verstrijken van de eerste helft moest de Groot het veld verlaten In verband met een knieblessure, die achteraf bleek mee te vallen. Van Geenen nam zijn plaats in.

Vlak voor de pauze leefde de strijd aardig op door een paar flinke kansen over en weer. In de 43e minuut knalde de Fin Timo Suvanne rakelings over. In veel gevallen stond een goed keepende Wim van Cuyk een doelpunt in de weg. In zijn optreden liet hij zien niet bang te zijn en verliet a la Jan Jongbloed vaak zijn doel

Dat de score de eerste helft niet hoger opliep, had NEC aan zichzelf te wijten. Het positiespel verliep uitstekend, maar de afwerking in de diepte miste het nodige raffinement.

Wissels

Na de pauze kwam Anton Janssen in het veld voor Albert Helsper. De Finnen pasten maar liefst vier wissels toe. Beide elftallen hadden echter afgesproken dat in verband met het vriendschappelijke karakter een onbeperkt aantal wissels mocht worden toegepast.

In die tweede helft kreeg NEC al gauw een nieuwe kans. Sije Visser kopte rakelings naast. Nog geen minuut later bereikte Frans Jansen uit een vrije schop Toon Willemse, die met een mooie lob 2-0 aantekende.

Twintig minuten voor het einde wisselde trainer Pim van der Meent John van Geenen voor Carlos Aalbers. Hoewel NEC daarna nog een paar keer dichtbij een doelpunt kwam bleef de stand 2-0. Het sportieve duel werd door circa 2500 toeschouwers bijgewoond.

Leerzaam

”Een leerzame wedstrijd”, aldus Pim van der Meent na afloop. ”Je kunt duidelijk zien dat het alweer beter loopt als tegen AZ. En dat is juist ook de bedoeling van zo’n trainingskamp. De foutjes die Je ziet, kun je proberen bij te schaven. En het feit dat je een hele week de hele dag met elkaar optrekt, werkt natuurlijk ook erg positief. Je mag duidelijk stellen dat we erg blij zijn met dit trainingskamp.”

NEC speelt donderdag in Tampere een wedstrijd tegen Ilves. Voor het komend weekend zal waarschijnlijk nog een wedstrijd gespeeld worden. Maandagmiddag worden de spelers weer in Nijmegen verwacht.