NEC nog niet klaar

DOETINCHEM – Hoewel over anderhalve week het startsein al wordt gegeven voor een nieuwe editie van het voetbalseizoen, is NEC bij lange na nog niet klaar.

Dat bleek gisteravond tijdens dens de eerste wedstrijd van de strijd om de Gelderland-cup. De Graafschap had weinig moeite om de Nijmeegse beweging af te houden. De enthousiast ‘opererende équipe van trainer Popovics trok volkomen verdiend met 3-1 aan het langste eind.

NEC kon geen enkel moment imponeren. De verbinding tussen de linies verliep erg stroef en op het middenveld was niemand bij machte om de lijnen uit te stippelen.

In de frontlinie was het helemaal armoe troef. Henk Grim kampt nog met een conditie-achterstand, Albert Helsper heeft de goede vorm nog lang niet te pakken en John Vievermans was een ‘roepende in de woestijn’.

Wisselingen

Voor NEC leek het pas na de hervatting wat beter te gaan toen de Engelsman Giorgio Mazzon, bij NEC op proef, en Albert Helsper waren vervangen door Danny Hoekman en John van Geenen. Dit duo bracht duidelijk wat meer leven in de brouwerij. Maar zij konden NEC toch ook niet aan de overwinning helpen.

Nog voordat het treffen op de Vijverberg een minuut oud was keek NEC al tegen een achterstand aan. Cooke zorgde aan de linkervleugel voor het voorbereidende werk en Galgenbeld tekende voor de perfecte afwerking.

Deze snelle tegenslag is NEC niet meer teboven gekomen. Tekenend voor de onmacht was het dat de enige goede mogelijkheid voor NEC pas enkele minuten voor het rustsignaal van arbiter Hobé uit Tiel genoteerd kon worden, toen Henk Grim vlak naast de staande kopte. Op dat moment had De Graafschap, dat veel meer in beweging was en juist wel gevarieerde combinaties op de grasmat legde, al een 2-0  voorsprong bewerkstelligd.

De manier waarop dat gebeurde was van prima gehalte. Wildenbeest omzeilde de buitenspelval en passeerde doelman Van Cuyk met een geslepen lob: 2-0.

Agressief

Even leek NEC na de rust op te veren. Danny Hoekman verraste met enkele individuele acties, John van Geenen toonde zich agressief en Dick Mulderij versterkte de aanval door als libero regelmatig in te schuiven. De beloning kwam al na zeven minuten. Willemse zette voor, Grim rommelde wat aan in het strafschopgebied en John van Geenen schoof de bal uiteindelijk over de lijn.

De derde Doetinchemse treffer kwam bepaald niet onverwacht. Peitsman rondde de pass van De Klerk gaaf af: 3-1. Daarmee was de strijd defenitief gestreden.