NEC moet op herhaling

NEC zal tussen de Katwijkse duinen op herhaling moeten om de amateurs van Quick Boys van een bekersensatie af te houden.


”Dit is schitterend”, glunderde Boys-trainer Martin van Vianen. Zijn collega Pim van de Meent zat met de brokken. ”Een doelpuntloos gelijkspel, het is niet anders”, merkte de Nijmeegse coach na afloop op. ”Quick Boys liet zich van meet af aan terugvallen. Met zeven, acht man stonden ze voortdurend achter de bal. Bij NEC ontbrak het vernuft; geen enkele subtiele voetbeweging om ruimte voor doelpogingen te creĆ«ren. Alleen als Frans Janssen door de lucht werd aangespeeld, zaten hem direct twee man op de huid.


Voor het begin van de competitie hebben we in Katwijk tegen Quick Boys geoefend: het werd destijds 5-1 voor NEC. Ik zie voor ons eerlijk gezegd in Katwijk meer mogelijkheden. De thuisclub zal tegen die tijd voor eigen publiek het spel toch moeten maken”.


Van de Meent zocht niet naar excuses. NEC-Quick Boys was een verschrikkelijk slechte wedstrijd, vooral van de zijde van de Goffertklanten.


NEC had notabene eredivisionist Excelsior (2-0) uit het nationale bekertoernooi gekegeld, maar kende uiteindelijk meer problemen met de zaterdagamateurs van Quick Boys, die ten koste van het Wijchense AWC (1-0) tot de derde ronde waren doorgedrongen.


In geen enkele fase van de bedroevende vertoning zette NEC zijn op papier zwakkere tegenstander de pin op de neus. De Boys-aanhang schreeuwde de Zuidhollandse kelen schor, terwijl de enige echte NEC-supporter Tante Toos verhaal ging halen bij de geblesseerde en geschorste NEC-groep op de hoofdtribune.


Improviseren
Zeker, Van de Meent moest weer eens improviseren. John van Geenen fungeerde als rechtsback, na het wegvallen van de geschorste Toon Willemse; op rechts was zodoende toch sprake van wat minder pressie. Op de andere vleugel liepen de ‘linksbenigen’ elkaar eerder in de weg dan dat ze elkaar aanvulden. Of nu Ron de Groot, John Vievermans dan wel Michel Mommertz aan de bal was, telkens ontbrak de verrassende pass of versnelling om Boys-doelman Theo Guyt te verontrusten.


Vrij gemakkelijk hielden de westerlingen het hoofd boven water, geleid door een solide verdedigende aanvoerder Freek Rienks. Pas op slag van rust was NEC een paar maal dicht bij het bevrijdende doelpunt, maar Grim klapte na een kopbal van Janssen tegen de recherpaal, en Vievermans schoot voorlangs.


Van de lijn
De beste kansen eisten de met veel flair acterende amateurs voor zich op. Peter Hogewoning bevond zich twee keer in de ideale positie om te doelpunten, maar de rechterspits verzuimde het spektakel voor zijn makkers compleet te maken. NEC kroop bij de laatste doelpoging van Hogewoning door het oog van de naald. Hogewoning schoot langs de uitgelopen Ben Klein Goldewijk, en ternauwernood werkte Van Geenen de bal nog van de lijn.


In de tweede helft probeerde NEC eerder jacht te maken op de bal. Dat mondde uit in een doelpunt van Henk Grim, maar de Groesbeker werd door scheidsrechter Hartland teruggefloten wegens buitenspel. NEC had nog twee keer niet mogen missen. Mommertz rondde een combinatie met Vievermans niet af, en Sije Visser kopte de bal over na een voorzet van een andere verdediger, Peter Selbach. Nog een geluk dat Klein Goldewijk van geen wijken wist, na spetters van Boers en Martin van der Plas. 


NEC-Quick Boys 0-0.
Scheidsrechter: Hartland.
Toeschouwers: 1350.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.