NEC met schrik vrij

NEC kwam gisteren met de schrik vrij.

Bij een stand van 2-1 in het voordeel van de thuisclub, perste het bezoekende SVV er een alles-of-niets offensief uit. NEC, dat eigenlijk al met zo’n 5-1 voor had moeten staan, kroop in de slotfase door het oog van de naald. Vijf minuten voor het laatste fluitsignaal van de warrig leidende scheidsrechter Dolstra, schoot invaller Rob Kiebert de bal via de rechterpaal in het doel van keeper Wim van Cuyk. Heel SVV juichte al om de gelijkmaker, Dolstra wees in eerste instantie naar de middenstip, maar kwam terug op zijn beslissing bij het zien van de hooggeheven vlag van de grensrechter. Spits Richard Dercks zou hinderlijk buitenspel hebben gestaan.

Gebeten hond
In het NEC-kamp vocht niemand de beslissing van de fluitist aan; bij SVV was Dolstra uiteraard de gebeten hond. SVV-trainer Ruygrok: ”Dercks liep bepaald niet in de baan van het schot.” Collega Pim van de Meent: ”Ik vond het knap van de grensrechter dat hij die vlag omhoog bleef houden.” Dolstra zelf: ”Dercks stond in de doelmond. Ik zag het niet direct, maar op aangeven van de grensrechter was er toch sprake van hinderlijk buitenspel.” NEC’s Dick Mulderij: ”Van Cuyk had last van die jongen, dus werd onze doelman gehinderd in zijn actie.”

Al met al mocht NEC niet mopperen. Een andere scheidsrechter zou net zo gemakkelijk de Schiedamse gelijkmaker hebben goedgekeurd. Nu bleef NEC voor de derde achtereenvolgende keer voor eigen publiek ongeslagen.

SVV verzuimde het te vrijblijvende spelletje van NEC’s laatste lijn ook af te straffen. Het zou echter bezijden de waarheid zijn, te stellen dat de Zuidhollanders die gelijkmaker ook hadden verdiend. NEC dicteerde namelijk van meet af aan de strijd, maar verzuimde in een vroeg stadium SVV ver op achterstand te zetten.
Frans Janssen
Geen onwil
Van onwil was bij de vleugelspelers Danny Hoekman en Henk Grim geenszins sprake, maar hun directe tegenstanders (resp. Ger van de Heide en Jeffry Oost) slaagden erin de Nijmeegse aanvallers ver van sluitpost Henk Dirven te houden. En mocht er toch een gaatje vallen, dan stond Dirven – soms met kunst en vliegwerk -alsnog een doelpunt in de weg.

NEC slaagde er niettemin in het overwicht ook in een doelpunt tot uitdrukking te brengen. Middenvelder Michel Mommertz maakte op 25 meter afstand van het doel een knapppe kapbeweging, speelde zich zodoende vrij, en haalde verwoestend uit, 1-0. Veel tijd om op de lauweren te rusten, werd NEC niet gegund. Nog in de zelfde minuut moest aan de overkant van Cuyk vissen. Jan Kroos brak op links door, zette voor, Van Cuyk kon er niet meer bij, en vanuit de draai scoorde Dercks knap, 1-1.

Gevaarlijk
Wat NEC daarna ook probeerde, de bal wilde er steeds niet in. Hoekman was nog het dichtst bij nummer twee, maar de rechterstaander stond een nieuw Nijmeegs feest in de weg. SVV antwoordde met een gevaarlijke inzet van Leen Swanenburg,die zwak optreden van Van Cuyk bijna afstrafte. Mommertz moest op de lijn redding brengen. NEC bombardeerde nog voor rust Dirven, maar de ballenvanger stompte zich wonderwel uit de problemen.

Het tweede bedrijf was nauwlijks twee minuten oud, of Mommertz ging op herhaling. Grim legde de bal uit een hoekschop terug, Vievermans stapte slim over het projectiel, en de in stelling gebrachte Mommertz versloeg met een perfect afstandschot Dirven voor de tweede maal, 2-1.

Onmacht aan NEC-zijde en pech aan de kant van de Schiedammers, waren de oorzaak van het feit dat het bij die magere 2-1 score bleef.

NEC – SVV 2-1 (1-1)
12. Mommertz 1-0
12. Dercks 1-1
47. Mommertz 2-1

Scheidsrechter: Dolstra