NEC maakt weer dezelfde fout

NEC verviel gisteren in herhalingen. Na Heerenveen werd ook tegen Eindhoven door de Nijmegenaren een 0-1 achterstand ongedaan gemaakt. Zodoende bleef de Goffertploeg in het goede spoor, en passeerde op de ranglijst zelfs al Vitesse, waarvan nog zo smadelijk met 3-1 verloren werd.


Het kostte de thuisclub wel de nodige moeite om ook Einhoven aan de ketting te krijgen. Stortte Heerenveen vorige week woensdag na de tweede NEC-treffer volledig in elkaar, Eindhoven bleef tot de laatste snik gevaarlijk voor de kooi van de niet altijd zekere sluitpost Wim van Cuyk.


Toch mocht NEC-trainer Pim van de Meent niet mopperen. Andermaal bleek het opstellen van linksbuiten ;Danny Hoekman een schot in de roos. Hoekman liet zich weer van zijn beste zijde zien, met enkele kogels en messcherpe passeerbewegingen. Wat dat betreft, overtrof hij zelfs Henk Grim die zijn draai maar niet kon vinden.


Volwaardig
Met Hoekman, Grim en Frans Janssen beschikte Van de Meent andermaal over een volwaardige voorhoede, en er moet een wonder gebeuren wil de met blessures sukkelende Albert Helsper nog in de basis terugkeren. Bovendien werd nu andermaal duidelijk dat Hoekman een echte linksbuiten is, en dat type aanvaller is en blijft dungezaaid in deze contreien. Anton Janssen of Ron de Groot zouden ook dit ‘buitenwerk’ moeten aankunnen, maar dit duo ‘hangt toch liever iets achter de voorhoede, dan werkelijk diep te gaan.
Henk Grim
Eindhoven was allesbehalve een kleurloos ploegje uit de eerste divisie. Vooral het optreden van middenvelder Ricardo Moniz was een verademing bij het merendeel van de typische opdrachtvoetballers waar het momenteel van barst op de Nederlandse voetbalvelden. Moniz beschikt over geweldige techniek, gekoppeld aan inzicht, en volgend seizoen loopt deze jongen beslist in de eredivisie.


Hoogvlieger
Het eerste woord was gistermiddag aan Eindhoven. De Gennepse Henk Janssen had nummer één op zijn voeten liggen, maar in plaats van een geplaatst schot, perste linksbuiten Janssen er een hoogvlieger uit. NEC was weer eens gewaarschuwd, maar trok zich van dit wapenfeit geen steek aan. Integendeel, NEC acteerde voorin vooralsnog op een te laag pitje.


Uiteindelijk was het Moniz zelf, die de ban brak. Rob Marcelissen kaatste de bal terug, Moniz kon in alle vrijheid eerst aannemen, en vervolgens ?gaf de gekleurde technicus Van Cuyk in het centrum geen schijn van kans,


Tegen kruising
NEC was wakker geschud, en trok manmoedig ten aanval. John Vievermans richtte te hoog na een vrije trap van Mommertz, en Mommertz zelf joeg de bal even later tegen de rechterkruising, ver buiten bereik van doelman Rik Laura.


Er moest in de pauze een donderspeech van Van de Meent aan te pas komen, voordat NEC ook succesvol op de overwinning ging jagen. Hoekman speelde zich direct weer in de kijker met een bal in het zijnet, en een schot dat door Laurs gepareerd kon worden. De gelijkmaker kon gewoon niet uit-blij ven. Hoekman soleerde op links, slingerde zich langs drie Brabanders, Laurs liet zich nog even ter plekke zien, maar Frans Janssen was er als de kippen bij om de bal het beslissende zetje te geven, 1-1.
Danny Hoekman
Het feestje van de gelijkmaker kon snel worden voortgezet in een vreugdeuitbarsting bij gelegenheid van het doelpunt dat een 2-1 voorsprong betekende. Sije Visser produceerde een mooie, lange rush, de blonde voorstopper werd geen strobreed in de weg gelegd, en eenmaal in het strafschopgebied versloeg de Gravenaar Laurs op eenvoudige wijze.


Uiteindelijk had er op het scorebord nog 3-1 en 4-1 moeten verschij nen, maar Vievermans en de voor Danny Hoekman in het veld gekomen Anton Janssen misten in de slotfase opgelegde kansen. Vievermans schoot vrij voor Laurs ‘blind* over, en Anton Janssen stuitte onnodig op Laurs, na een bekeken passje van Piet Hubers.


Knokvoetbal
?We hebben nog steeds moeite met dat knokvoetbal van de eerste divisie”, stelde Van de Meent na afloop, ?maar langzamerhand moet het toch tot de jongens doordringen dat je er hier met mooi voetbal niet komt. De wedstrijd tegen Eindhoven was niet goed maar ook niet slecht. Dergelijke mindere wedstrijden moet je echter ook winnen, en dat hebben we nu gedaan.


NEC-Eindhoven (0-1) 2-1
26. Moniz 0-1
63. F. Janssen 1-1
70. Visser 2-1
Arbiter: Van Vliet
Toeschouwers: 8.000

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.