NEC loopt zich kapot

24 Februari 1983


NEC heeft de Wageningse ‘Berg’ nog niet bedwongen. De Nijmegenaren kwamen ondanks een frappant overwicht uit op een 3-1 verlies.


Dramatisch was de opvallende uitslag toch niet, al is NEC nu gedwongen over twee weken op De Goffert tot een overwinning te komen, met welke cijfers maakt niet uit. Het zit er dik in dat de toeschouwers op woensdag 9 maart naast de volle negentig minuten een verlenging van twee keer een kwartier voor hun kaartje te zien krijgen.


Een blamage was het gisteren wel voor de NEC-spelers, die in deze eerste kwartfinale-wedstrijd om de KNVB-bokaal alle registers open trokken, maar evenals j.l zondag bij Helmond Sport faalden in de afwerking.

Nog erger werd het allemaal door de wijze waarop FC Wageningen de victorie afdwong. Tot het moment dat Alex van der Klift de versteende Harry Schellekens in de 24e minuut het eerste nakijken gaf, hadden de Bergbewoners nog geen enkele maal een fatsoenlijke aanval opgezet. Tot verbijstering van het thuisfront dicteerde NEC de strijd van meet af aan, NEC tikte FC Wageningen compleet van het veld.

Peter Selbach kopte over, Paul Meijers joeg de bal tot twee keer toe te hoog door het kille luchtruim, waarna Van der Klift de wedstrijd een ongekende wending gaf. Postbpde Eus van Vijfeyken zette vanaf links voor, en Van der Klift gaf de bal ineens de goede richting, 1-0.


Te zacht


De supporters, die zich van beide kanten op de lange staantribune niet onbetuigd lieten op het punt van aanmoedigen, wreven zich de handen eens extra warm. NEC zette de vaste aanvalspatronen doordacht voort, wat uitmonde in een enorme kans voor Henk Grim. De Groesbeker kopte echter veel te zacht in na de gedegen voorbereiding van Wim van Zinnen.


FC Wageningen ging aan de overzijde stukken doortastender op het doel af. Ook de tweede aanval van de mannen van hulptrainer Jan Versleyen, in de 33e minuut, betekende een doelpunt. Van der Klift omzeilde met een dieptepass Selbach, en alleen voor Schellekens liet Bert van der Pol zich deze kans niet ontgaan. Schellekens beroerde de bal voor de tweede keer, om hem voor de tweede keer naar de middenstio te schoppen, 2-0.


Budding


Verbazingwekkend was het allemaal wel. Helsper knalde naast, en Toon Willemse hoog over, waarna Richard Budding, de teruggekeerde Feyenoorder, de bal rakelings over de kruising liet vliegen.


Piet Hubers, die na de doelwisseling aantrad voor John Vievermans, kreeg in de beginfase van zijn optreden onmiddelijk het nakijken. Budding zocht het avontuur, gaf niet alleen Hubers maar ook de grensrechter het nakijken, en zette vervolgens ook Dick Mulderij op het verkeerde been. De bal belande bij Van der Pol, die het ding maar even hoefde te beroeren om Schellekens weer in verlegenheid te brengen, 3-0.

Alleen Hans Wanders bleek uiteindelijk in staat doelman Harry Suvee daadwerkelijk op zijn capaciteiten te testen. Met een desperate sprong voorkwam Suvee erger. De wedstrijd leek als een nachtkaars in een koude kerstnacht uit te gaan. Tjeerd van ’t Land, evenals Van Vijfeyken ooit werknemen bij NEC, mocht opdraven ten faveure van de gekwetste Van der Pol.

Wanders en Willemse doken nog diep in de zestiemeter op, waarna NEC dan toch de eer – zij het op weinig overtuigende wijze – redde. Henk Grim viel parmantig over het uitgestoken been van Gustav Loupatty, en scheidsrecht Bosman wees naar de stip. Hans Wanders zette daarop Suvee gedecideerd op het verkeerde been, 3-1.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.