Lachen en huilen bij NEC

Schitterende goal Grim niet afdoende

Nijmegen – NEC leverde gisteren weer een prachtig stuk drama af.

Lachen en huilen, het blijft in ieder geval interessant wat zich heden ten dage afspeelt in De Goffert-ovaal. Eerst 2-0 voorstaan, dat is dus dik voor mekaar. Dan zorgt leidsman Thomas voor de nodige consternatie, door de bal in de 68ste minuut ten onrechte op de witte stip te leggen. Peter Selbach trok net buiten het strafschopgebied Wim Koevermans aan het natte shirtje, maar volgens Thomas was de fout binnen het beruchte gebied gemaakt. Chris Dekker, weer eens acterend op bekend terrein zou het vonnis voltrekken, maar Harry Schellekens dook op het juiste ogenblik naar de goede rechterhoek. NEC bouwde een feestje.

Erg lang kon van de pret echter niet worden genoten. Tny Ruys, de Cuykse linksbuiten, haalde ineens verwoestend uit met zijn ‘zwakke’ rechterbeen, en buiten bereik van Harry Schellekens vloog de bal tegen het nylon. Het lachen verging NEC helemaal toen vijf minuten voor tijd de boomlange Huub Smeets alsnog uit de schaduw van Selbach trad, en zijn Limburgse kornuiten zodoende een puntje offreerde.

Hoofdschuldige

Niet voor de eerste keer dit seizoen bleek NEC niet in staat een voorsprong ook over de finishlijn te dragen. De Nijmegenaren moeten zich dit keer als hoofdschuldigen aanwijzen voor het onnodige puntverlies. Bij Helmond Sport ging men ongelukkig onderuit, bij FC Wageningen was Vrouwe Fortuna alweer in geen velde of wegen te vinden, maar gistermiddag verzaakten de wel dartelende maar weinig doortastende, veelal jeugdige voorwaartsen.

Wat dat betreft blijven Albert Helsper en Henk Grim alle aandacht voor zich opeisen. Helsper zit op dit moment in het vliegtuig met bestemming Kloten bij Zürich om woensdag in het Alpenstaatje Lichtenstein te acteren in het Nederlands Olympisch elftal. ‘Appie’ goochelde af en toe weer knap met de bal, maar tot doelpunten kwam de kleine man niet.

Pokerspel

Dan Henk Grim, die vooral in de vertrouwde Goffert enig pokerspel in zijn bagage durft mee te voeren. Je merkt het bijvoorbeeld aan de manier waarop hij een hoekschop neemt. Hij legt de bal dan doodleuk iets naar voren, eigenlijk te ver uit de hoek. De scheidsrechter zegt er niets van, wanneer zou je zoiets dan niet proberen?

Afgezien van dit soort kleinigheden was Grim ook in andere opzichten de brutaalste van allemaal. Hij verstaat de kunst een tegenstander tot een overtreding te dwingen, of op zijn minst geloofwaardig te vallen. Dat leverde gisteren geen rendement op, maar de wijze waarop de Groesbeker kort na de pauze doeltrof, was adembenemend. Grim ging er met de bal aan de voet als een haas vandoor in het centrum, kapte en met een schitterende curve draaide de bal naar de rechterbovenhoek.

Carambole

Dit staaltje van vakmanschap was voorafgegaan door een lucky goal van Dick Mulderij. John Vievermans bediende Mulderij uit een vrije trap, Mulderij kopte door, Fortuna verdedigde uit, de kwam weer voor de voeten van Vievermans, die verwoestend uithaalde, en via een toevallig been van Mulderij maakte de bal ineens een verrassende wending, die ook Nico Hanssen te machtig bleek; een ongekende carambole waar Jos Bongers een puntje aan kan zuigen.

Na de inzet van Mulderij plus het fantastisch optreden van Grim leek NEC op rozen te zitten. Schellekens pareerde de Dekker-strafschop, maar voorin sprong men toch te gemakkelijk met de kansen om. NEC-trainer Pim van de Meent: ”Even rustig uittikken, dat ontbrak in de voorste lijn.”

Geen franje

Fortuna Sittard daarentegen worstelde zch uit de malaise omhoog met voobeeldig werkvoetbal, zonder veel franje, maar wel effectief. Chris Dekker en Wilbert Suvrijn droege zorg voor het doormalen van de Korver-machine, en niet zonder resultaat.

Bij NEC liep Mulderij nog tegen de lamp, d.w.z tegen zijn derde kaart. De Apeldoorner zal Donderdag voor een x-aantal wedstrijden worden geschorst: gelukkig voor NEC verlaat nu juist Piet Wijnberg het strafbankje. Ron de Groot werd tijden FC Wageningen-NEC zodanig geblesseerd, dat hij voorlopig buiten de lijnen blijft.
 

27 februari
NEC-Fortuna Sittard 2-2
41 Mulderij 1-0
60 Grim 2-0
79 Ruys 2-1
85 Smeets 2-2

4.061
Sch Thomas

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.