NEC laat veer op braak

19 Februari 1983


NEC liet onverwacht een veer op De Braak. ”NEC speelde geweldig”, dat was wat NEC als troost kreeg te horen uit de mond van Helmond Sport trainer Jan Notermans.


Gelijke spelen bij FC Utrecht en tegen feyenoord maar dan met 1-0 verliezen bij de nieuwe eredivisionisten; de Nijmegenaren hadden een punt verdient op sportpark De Braak, en dan toch met 10 verliezen. Rara hoe kan dat?

Heel eenvoudig: Helmond Sport schoot er eentje in, en NEC niet. Voetbal is soms een simpel spelletje. ”De ene was dan wel een lucky goal”, merkte trainer Pim van de Meent op. Op die manier ga je niettemin de boot in: nadat NEC in den beginne kansen via Henk Grim en Carlos Aalbers liet liggen, sloeg de thuisclub onverwacht toe. Jos Lacroix zette over links een aanval op via de meegekomen Hans Rebberink. De Brabantse linksback had een ziedend schot op de kooi van Harry Schellekens in zijn gedachten, maar in plaats daarvan toverde hij tot zijn eigen verbazing een keiharde, lage voorzet tevoorschijn.


Gortdroog

Erwin Cramer, een gortdroge middenvelder die bij voorkeur de tegenstander laat happen, stond toevallig op de juiste plek, en tikte de waarheid gebiedt het te vermelden – subliem in; de bal caramboleerde naar de uiterste linkerhoek, ‘Schel’ trof geen blaam.


Wat doe je dan, als NEC, op dat best zware veld, dat bestaat uit een spiegelgladde bovenlaag maar keiharde ondergrand? Je gooit dan alles op de aanval, en probeert met technisch verzorgd spel de bakens op de Helmondse bodem te verzetten.


Balletje


Aan de technische bekwaamheden van de NEC-spelers hoeft men niet te twijfelen. Aalbers, Helsper, De Groot, Wanders, Meijers, ze kunnen een balletje in de ploeg houden, maar wat is het vervolg? Precies, de afwerking, maar die ontbrak gisteren de volle negentig minuten.


Bij het opmaken van de balans waren er toch genoeg pluspunten vermeldenswaard, dat zeker. Zo keerde Ron de Groot na een hardnekkige enkelblessure terug in de ring, om als linksback de gekwetste Sije Visser (”Sije sterft op de rug bij zijn ribben van de pijn”, aldus Van de Meent) te vervangen, wat hem goed af ging.


Minstens zo verheugend was de rentree van Paul Meijers, ook hij terug van weggeweest na een lange periode afwezigheid door een fikse knieblessure, inclusief muniscus-operatie. Zowel De Groot als Meijers vielen op door hun technisch kunnen, en kenden geen aanpassingsprobelemen.


In de eerste lijn liep het niet helemaal op rolletjes; Henk Grim ging nog steeds recht op het doel af, maar een Helmonds been of de grijpgrage klauwen van de getalenteerde ballenvanger Otto Versfeld stonden een Groesbeeks succes telkens in de weg. Ook Olympisch voetballer Albert Helsper slaagde er niet in Versfeld tot capitulatie te dwingen.


Meesterlijk


Twee keer was ‘Appie’ in het tweede bedrijf dicht bij de gelijkmaker. De eerste keer ging gelegenheids-laatsteman Henny van de Ven te slordig  te werk, Helsper maakte zich meester van het speeltuig, en lobde meesterlijk; Versfeld tikte het leder daarop spectaculairover de deklat. Even later leverde Meijers een sluwe pass af, maar Helsper zag Versfeld de bal net iets eerder dan z’n eigen korte beentjes de bal beroeren.


Allengs drukte NEC steeds heviger op de Versfeld-veste, terwijl Helmond Sport zich tot chaotisch countervoetbal moest beperken. Zefs doelman Schellekens ging zich voorin met de zaken bemoeien. Kort voor de laatste signalen van de merkwaardig leidende Severein wierp ‘Schel’ zich op als extra aanvaller in het vijandelijk strafschopgebied. Bij hoekschoppen van De Groot en Meijers maakte de Nijmeegse goalie deel uit van de Gelderse luchtmacht, maar het mocht niet baten. Het was en bleef 1-0.


Pim van de Meent: ”Ik miste de geschorsten Frans Janssen en Wijnberg, en de geblesseerde Sije Visser. Ik zoek geen excuus voor deze nederlaag, maar met dit trio zou je misschien iets beter uit de voeten zijn gekomen. We hadden hier een punt moeten grijpen, dat is duidelijk. Ik moet nu afwachten of ik woensdagavond voor het bekerduel met FC Wageningen Aalbers en Sije Visser kan inzetten. Aalbers liep vermoedelijk een gekneusde rib op in een gevecht met Rebberink.” 

Helmond Sport-NEC 1-0
13 Cramer 1-0

 7.500
 Severein 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.