NEC komt pas laat op toeren

NEC heeft de uitgebreide oefencampagne ter voorbereiding op de nieuwe competitie gisteravond wel met een 4-2 overwinning op De Treffers afgesloten, maar om nu te zeggen dat de Nijmeegse ploeg startklaar aan het karwei tegen Vitesse kan beginnen, dat zou veel te ver voeren.

NEC kon de zege op de zich taai verwerende Groesbekers pas in de slotfase tot stand brengen. Pas toen de formatie van trainer Ben Gerritsen duidelijk met conditionele problemen kreeg te kampen, sloeg NEC via Michel Mommertz (strafschop), Frans Janssen en Henk Grim meedogenloos toe.

Voor die tijd was de eerste divisieclub er alleen door Danny Hoekman in geslaagd de uitstekende Treffersdoelman Weijers tot capituleren te dwingen. Het mag een teken aan de wand zijn, dat het NEC pas zo laat lukte de Groesbeekse defensie op de knieën te krijgen. Op de laatste 10 minuten na bood De Treffers prima weerwerk en was de ploeg bepaald niet de mindere van NEC.

Niet vlot
Hoewel de Goffertbrigade niet echt slecht speelde, liepen de combinaties verre van vlot. Dat lag zeker niet aan NECs nieuwste aanwinst Michel Mommertz. Hij blijkt nu al een duidelijke versterking op het middenveld. Met slimme passes zette hij zijn makkers regelmatig aan het werk. Gezien het feit dat hij nog maar drie dagen bij de Nijmeegse club in training is, mogen van hem nog geen wonderen worden verwacht. Maar als zijn medespelers meer op zijn akties zijn ingespeeld, kan hij voor NEC zonder meer van grote waarde zijn.
Danny Hoekman
Duidelijker
Voor trainer Pim van de Meent is na het duel tegen De Treffers één ding duidelijk geworden. Albert Helsper is volledig uit vorm. De kleine vleugelspeler werd aanvankelijk uit de basis gehouden, maar mocht na een half uur toch in de ploeg komen ten koste van Danny Hoekman. Maar Albert Helsper kon niet één keer vlammen en werd een kwartier voor tijd dan ook terecht vervangen door van Geenen.

Het doelpuntenfestijn in Groesbeek werd na 20 minuten geopend door John Beijer, die een hoekschop van De Jong beheerst achter Van Cuyk deponeerde, nadat de Nijmeegse defensie verzuimd had handelend op te treden.

De niet topfitte Danny Hoekman onderstreepte zijn kandidatuur voor het eerste team door vier minuten later voor de gelijkmaker te zorgen, maar nog voor de rust rondde aanvoerder Thijssen een goedlopende aanval van De Treffers bekwaam af.

Rode kaart
Dat moment maakte Jan Hoogendoorn niet meer mee. De voormalige prof van PEC Zwolle en NEC had kort daarvoor symbolisch de rode kaart ontvangen van scheidsrechter Lodewijk, ten teken dat daarmee een eind was gekomen aan zijn glanzende voetbalcarrière.

Na de wisseling pakte NEC de zaken energieker aan, hetgeen overigens pas laat in doelpunten kon worden uitgedrukt. Nadat Trefferskeeper Weijers schitterende reddingen had verricht op inzetten van Vievermans en Grim en aan de andere zijde Wijnhoven verzuimd had te scoren, toen hij plotseling alleen voor Van Cuyk opdook, trok NEC de overwinning uiteindelijk toch naar zich toe.

Michel Mommertz knalde zelfbewust vanaf 11 meter raak, nadat invaller Matser John van Geenen had laten struikelen, Frans Janssen had eindelijk geluk met een fraaie omhaal en Henk Grim maakte het karwei in de laatste minuut met een beheerste schuiver af. Zeker een verdiende overwinning voor NEC, maar bepaald niet overtuigend.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.