NEC binnen een jaar terug

NEC voorzitter Henk Bergamin:

‘Binnen jaar terug’


Zwolle – ”Binnen één jaar moet NEC terug in de eredivisie zijn. Het is gewoon een must voor de club uit Nijmegen. Het heeft geen enkele zin  in de eerste divisie op de tweede rang te spelen.”

NEC voorzitter Henk Bergamin gaat binnenkort met de overige bestuursleden en de technische staf om de tafel zitten, om alles eens op een rijtje te zetten, nu NEC is afgedaald naar de eerste divisie. NEC-trainer Pim van de Meent is het met Bergamin over één ding heel duidelijk eens: ”We moeten volgend seizoen direct promoveren. Dan weet ik zeker dat er tegen die tijd een elftal staat. Dan kan er op het financiële vlak ook weer wat in Nijmegen, daar ben ik van overtuigd. Morgen begin ik met de voorbereiding op een nieuw seizoen.

Contracten

Tien spelers hebben inmiddels al een contract voor volgend jaar. Ik zie binnenkort de overigen nog wel het hun voorgelegde contract tekenen, zoals Harry Schellekens, Ron de Groot en Albert Helsper, Hans Wanders en Piet Wijnberg zijn van plan te vertrekken. Wanders gaat naar De Graafschap en Wijnberg word door Ajax getransfereerd naar het buitenland. Wim van Zinnen denkt aan FC Den Haag, maar ik zal er bij het bestuur op aandringen, hem als het even kan te behouden. Juist in de eerste divisie heb ik een type speler als Van Zinnen keihard nodig.

Ik heb in ieder geval één grote wens: een routinier op het middenveld. Zo’n man zou de lijnen op het middenveld kunnen uitzetten, dat heeft ons juist in deze competitie toch opgebroken. Vorig jaar werden oudere, te dure spelers, afgestoten zoal Pleun Strik, Hans Salfischberger en Dries Visser. Jonge jongens kwamen daarvoor in de plaats. Wanders, Aalbers, Grim, Van Geenen gingen aan de slag. We hebben het helaas niet gered. IK wil nu vijftien, zestien gelijkwaardige spelers aan de seizoensstart brengen. Aan evenwicht ontbrak het bij NEC in de nu bijna afgeronde competitite.”

Inkomsten

Bergamin weer: ”De inkomsten voor NEC zullen het volgend seizoen drastisch teruglopen. Nog een geluk dat we nu in de bekerfinale staan tegen Ajax. Dat geeft wat financiële armslag. Tot nu toe heeft die bekerstrijd ons alleen nog maar geld gekost. We kwamen tot dit moment 18.000 gulden tekort door het lage aantal toeschouwers en de overwinningpremies voor de spelers, die telkens uitbetaald moesten worden. Met de duels tegen Ajax voor de boeg, springen we er toch een beetje uit.

Deelname aan het toernooi om de Europacup voor bekerwinnaars ligt in het verschiet, maar of NEC daar financieel beter van word, is nog maar de vraag. Als je ver weg moet, kost dat allemaal handen vol geld. En de eerste divisie is nu eenmaal geen vetpot, ook al speel je mee in de top. Het scheelt verschrikkelijk veel toeschouwers.”

Laag pitje

Als er niet word meegestreden om de eerste twee plaatsen of een periodekampioenschap, is het inderdaad armoe troef. Wat dat betreft staat het Gelders voetbal nu op een bedroefend laag pitje. Vitesse – FC Wageningen trekt momenteel nog geen 2000 toeschouwers. Met de Graafschap erbij barst het ’t volgend jaar van de Gelderse derby’s, maar het publiek loopt daar allang niet meer warm voor.

Bergamin blikt nogmaals vooruit: ”Onze huishouding was op eredivisieniveau.

Met sponsor Daisy moet gepraat worden, hun bijdrage zal omlaag gaan. De verdere inkomsten uit de reclame zullen dalen, de gemeentelijke subsidie gaat verder omlaag. Nu moeten we wachten op de uitspraak van de Raad van State, op 24 mei a.s. Dat kan ons 25.000 gulden schelen.” (de gemeente Nijmegen heeft extra gekort op de bijdrage aan NEC voor dit seizoen, te weten 25 mile. NEC wil die 25 mile alsnog op tafel.)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.