Hollandse fans uiterst correct


Het verslag dat de Spaanse pers donderdag gaf van de voetbalwedstrijd Barcelona-NEC was al bijna net zo mat als de partij zelf. Het feit dat de Catalaanse miljoenenclub de enige Spaanse ploeg is die nog in de Europacup doorspeelt en de kritiek op de futloze vertoning van het tweederangselftal dat Menotti op het veld had gebracht, waren de gemeenschappelijke punten in de diverse verslagen.


Tussen de ongeveer 18.000 toeschouwers in het Camp Nou-stadion, zo schrijft het Madrileense ochtendblad El Pais, bevonden zich enkele honderden Hollandse fans die zich uiterst correct gedroegen en die de enigen waren die de ontmoeting wat leven inbliezen met hun liederen en gejuich. De wedstrijd welke leek meer op een slechte filmvertoning waarvan de afloop al van tevoren vaststond, zo vervolgt ElPais.


Alle spelers waren tweederangsacteur en het stadion was dit seizoen nog nooit zo leeg geweest. En dat was ook wel logisch ook, want niemand had er behoefte aan om de voetbalexperimenten van trainer Menotti te bekijken, die enkele van zijn beste spelers niet had opgesteld om de reserves een kansje te geven. Op de koop toe, zo vervolgt het commentaar, scoorde Alonso al in de derde minuut, waardoor er al helemaal geen spanning meer overbleef. Die vroege goal was teveel voor de Nederlanders, die naar Barcelona waren gekomen als beschaafde, zachte en alles behalve krijgshaftige voetballers.


Tegenbeeld
De wedstrijd was het volledige tegenbeeld van de eerste ontmoeting waarin Miguelli zijn zenuwen verloor en tegelijkertijd door een rode kaart ook zijn kansen om de komende Europacupwedstrijden mee te spelen. Het was geen partij voetbal, maar een spelletje halma wat de jongens van Menotti op de grasmat legden. De Nederlanders waren net zo slecht en zelfs nog slechter dan Barcelona. Ze schoten een keer op de paal en moesten toezien hoe de Hongaarse scheidsrechter terecht een goal afkeurde.


Maar toch hebben ze hun doel bereikt. Ze kwamen naar Barcelona, overnachtten in een hotel in Casteldefells aan de Middellandse Zee en ze hebben misschien ook Paella gegeten en Sangria gedronken. En bovendien slaagden ze er ook nog in om de shirtjes mee naar huis te nemen van de Barcelonaspelers, die fullprofs zijn en niet zoals zijzelf brandweerman, belastinginspecteur of afdelingschef, zo besloot El Pais.Gelijk
De ontmoeting tegen NEC bewees dat Menotti het grootste gelijk had van de wereld toen hij pasgeleden zei dat Barcelona zonder Maradona en Schuster niet meer is dan een doodgewone voetbalclub waarvan de Spaanse eerste divisie volzit, zo schrijft de Barcelonese krant La Vanguaridia.


Alleen Carrasco en Rojo slaagden erin om de avond een beetje op te warmen. Maar een groot deel van de reserves heeft er niets aan gedaan om te bewijzen dat ze het waard zijn om in het eerste elftal te spelen, aldus de openingstitels van deze krant. Er waren zoveel invallers, zo vervolgt La Vanguardia, dat men toch verwachten kon dat ze voor wat spektakel zouden zorgen om zo te proberen een vaste plaats in het elftal te veroveren. Maar de meesten brachten er niets van terecht.


‘Barcelona verslaat Nijmegen in een negentig minuten lang slaapverwekkende geeuw”, zo luidt de titel van de Barcelonese krant El Periodico, De partij was alleen interessant voor trainer Menotti die eens rustig kon bekijken wat hij voor materiaal op de bank heeft zitten. Maar de povere vertoning heeft laten zien dat de trainer niet al teveel overtuigende reservespelers heeft.


Barcelona had de kans om er eens lustig op los te scoren, maar muntte uit in onzorgvuldigheden. Nijmegen zorgde voor een sentatie door al bij de eerste de beste aanval bijna te scoren. Mar daarna trok de ploeg zich terug en zag zelfs bijna volledig van een tegenaanval af. Na de twee goals van Barcelona doofde de wedstrijd als een nachtkaars uit. Het eindsignaal kwam voor beide ploegen dan ook als een verlichting, maar tegen die tijd was het merendeeel van het publiek allang vertrokken, zo besluit El Periodico.


De gespecialiseerde Spaanse sportpers had er weinig aan toe te voegen. ‘Het was een pure formaliteit. De tweede helft hadden ze er niet bij hoeven te spelen” en de mededeling dat NEC er een toeristenreisje van had gemaakt vormde donderdag de meest opvallende titels van de voetbalpers die al weer uitkijkt naar het voor hen serieuzere werk in de Spaanse competitie.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.