Groesbeker Grim breekt door bij NEC

Wat is het verschil tussen spelen bij de hoofdklasse amateurs van De Treffers en bij profclub NEC? Antwoord: “Vier kilogram”.

De 20-jarige Groesbeker Henk Grim ziet er met zijn lengte van 1 meter en 76 centimeter vrij gedrongen uit, maar bij NEC is er door vier keer per week trainen toch vier kilogram afgegaan. “Eerst 80, nu 76 kilogram. Ik vond mezelf eerst te zwaar wegen; nu moet ik oppassen geen lichtgewicht te worden.” Henk Grim blijft nuchter onder zijn successen in de laatste vier wedstrijden van NEC. Zijn Frans Janssen en Albert Helsper ten prooi gevallen aan een opvallend improductieve periode, juist Grim komt nu los. “Ik hadnog maar weinig kansen gekregen om me in het eerste te spelen. In de eerste wedstrijd tegen AZ’67 viel ik kort voor de rust in; we wonnen met 2-0. Bij Willem II verloren we met 4-0, en ook tegen de Eagles stond ik in de basis (uitslag 1-1).”


In de kijker
Daarna viel er een gat in de opgang van de sympathieke, allesbehalve naast zijn schoenen lopende Groesbeker. “Pas in de uitwedstrijd tegen Roda JC kwam ik weer helemaal aan de bak. Ik kreeg de kans om me in de kijker te spelen, en die kans greep ik aan. Ook in het bekertreffen met De Graafschap ging het lekker. Bij AZ’67 had ik eigenlijk moeten doelpunten, en afgelopen zondag tegen Willem II ging de bal er prachtig in. Ik maak een paar kapbewegingen achter elkaar, en van een meter of achttien vliegt die bal vanaf mijn linkervoet in de uiterste rechterbovenhoek. Het is een mooi gevoel als je dat ding in de bovenhoek ziet gaan. Een doelpunt maken, dat geeft he altijd een prettig gevoel.”Henk Grim is maar wat blij dat hij na een half seizoen definitief is doorgebroken in het keurkorps van Pim van de Meent. Niet voor niets hield hij eerst jarenlang de boot af tussen thuishaven De Treffers en NEC, dat zijn ogen maar niet kon afwenden van Grim. “Toen ik vijftien was, zat NEC al achter me aan. Hans Croon zwaaide in die dagen de scepter. Ik vond het nog te vroeg om naar een profclub over te stappen. Op 16-jarige leeftijd speelde ik me in Treffers-1. Met De Treffers beleefde ik gouden tijden. Anderhalf seizoen geleden werden we kampioen van de hoofdklasse B. Ik mocht me topscorer noemen met 17 doelpunten.” Dat was NEC uiteraard ook niet ontgaan. Wéér wapperde NEC met een contract, en andermaal bleef Grim zitten waar hij zat. “Na zo’n kampioensfeest loop je niet weg bij een club, dat krijg ik niet over mijn hart. De Treffers is een gezellige club, het is één grote familie, met typisch echte verenigingsmensen; iedereen hangt aan elkaar. Ik train nu nog de C-2 jeugd van De Treffers, ik kom er graag.”
De situatie is voor krullebol Grim in alle opzichten beter geworden. “Vroeger werkte ik hele dagen, en dan ’s avonds trainen op sportpark Zuid. Nu werk ik hier van half negen tot half een in Multimarkt Toon Poelen (Baas Poelen vroeger zelf actief in het eerste van Treffers-aartsrivaal Achilles’29!!!), en ben om drie uur op het Goffertcomplex. Dat gaat zo op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
Alleen op woensdag werk ik de hele dag; dat is maar goed ook want op woensdag hebben we het knap druk met de nabestellingen, met het oog op het naderende weekeinde.”

Geweldig
Grim, bezig aan een ABO-cursus in Nijmegen, en in het bezit van het MAVO- en middenstandsdiploma, bevalt het uitstekend bij de Nijmeegse profvoetballers: “De sfeer in de spelersgroep is geweldig, met ‘schnabbel en babbel’ Frans Janssen en Toon willemse. Het was in het begin wel wennen aan het voetballen op het niveau van de eredivisie. Het tempo ligt stukken hoger dan in de hoofdklasse, en er wordt feller op de man gespeeld. Dat bedoel ik dan wel in de zin van ‘fair’. Bij de amateurs kreeg ik nog wel eens echte schoppers tegenover me. Vreemd genoeg heb ik dergelijke knapen (nog) nooit ontmoet.” “Ik merk bij NEC dat ik zo na een uur lucht tekort kom. Ik verdeel mijn krachten nog onvoldoende. In het begin ga ik er te gretig tegenaan. Dat wreekt zich in het slot van een duel”, aldus Grim.

In de voeten
Tot dit moment trof Grim in de kleuren van NEC vier keer de roos: tweemaal in competitieverband (tegen AZ’67 en Willem II), en twee keer in bekerduels (tegen SC Cambuur en De Graafschap). “Ik krijg de bal het liefst in de voeten gespeeld. En dan een paar kapbewegingen, mijn specialiteit. Van de huidige Groesbeekse Boys-trainer Toon Kersten kreeg ik in de Treffers-jeugd soms wel een uur lang alleen trainen op het kappen.” Henk Grim Hoopt zijn eerste seizoen in de Goffert in ieder geval met behoud van het eredivisieschap af te sluiten, terwijl een halve bekerfinaleplaats in het bekertoernooi voor het grijpen ligt. Grim: “FC Wageningen, dat mag toch geen probleem zijn.” En dan na de de halve finale tegen Haarlem of de Eagles in de finale tegen Ajax…”Ja daar worden bij NEC wel grapjes over gemaakt. De situatie, volgend seizoen: Zondags spelen tegen Veendam, en op woensdag aantreden tegen Barcelona voor de Europacup…”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.