”En nu op naar Keulen”

Trainer Pim van de Meent rende als eerste de kleedkamer binnen.

Hij voelde er niets voor om het veld in te rennen en zijn spelers om de nek te vallen, ?In de kleedkamer heb ik de jongens opgevangen en gefeliciteerd met het succes. Kijk, niemand geloofde na het gelijkspel in Nijmegen meer in de volgende ronde. Maar ik ben steeds optimist gebleven, Waarom, dat kun je niet zeggen. Je voelt aan dat het kan. Ook al spelen we de laatste weken slecht voetbal. Voor de wedstrijd heb ik tegen de jongens gezegd dat ze met gedurfd voetbal Brann Bergen dienden.


Versterking
?Waarom zouden we ons als angsthazen opstellen? Iedereen heeft in de eerste wedstrijd tóch kunnen zien dat we in feite niets minder waren. Na de voorsprong hadden we na de rust de zaak eigenlijk af moeten maken. Maar dat is nou net dat gebrek aan routine. Daarom neem ik ook niets terug van de uitspraken die ik eerder deze week gedaan heb. Ik blijf erbij dat dit elftal versterking nodig heeft.”


In de kleedkamer van NEC was het begrijpelijk groot feest. ?En nu op naar Keulen, of Barcelona. Die missen toch Maradonna”, werd er gegrapt in de dampende ruimte. Dick Mulderij, rustig een sigaretje rokend: ?Ik heb je toch gezegd dat we ons zouden revancheren voor die wanprestatie tegen De Graafschap. Dat was ik ook aan mezelf verplicht. En je hebt gezien dat ik het voetballen nog niet verleerd ben. Maar ook door deze overwinning zijn voor mij de problemen nog niet uit de wereld. Wil NEC ook in de competitie blijven meedraaien, dan hebben we een paar routiniers nodig. Je ziet het in de tweede helft. Dan sluipt toch de onrust weer het elftal binnen. Als je een paar jongens in de ploeg hebt, die een balletje goed vast kunnen houden, dan speel je zo’n wedstrijd veel soepeler uit.”


Uiterste
Aanvoerder Sije Visser wist ook donders goed dat er eindelijk weer eens iets moest gebeuren. ?Na drie slechte wedstrijden moest dat gewoon, ’s Morgens hebben we nog een gesprek gehad met de trainer, waarin deze zijn toekomstvisie uit de doeken heeft gedaan. We staan helemaal achteraan. Overdag hebben ook de jonge spelers gezegd dat we tot het uiterste moesten gaan. Dat waren we aan de trainer en aan onszelf verplicht.”


De grote held van de avond was doelman Wim van Cuyk. ?Ik heb toch gezegd dat het vanavond zou lukken. Ik voelde me enorm sterk. En als je dan veel werk te doen krijgt, dan groei je in de wedstrijd. Die penalty ging naast, maar als hij wel goed gericht zou zijn geweest, dan had ik hem nog gepakt. Het kon gewoon niet fout gaan. Van die liesblessure heb ik gelukkig alleen maar in de laatste tien minuten last gehad.”


Dolblij
Henk Grim was ook dolblij. De Groesbeker heeft de goede vorm nog steeds niét te pakken, maar had gisteravond tegen Brann Bergen toch weer een paar redelijke acties. ?En toch had ik eigenlijk die kans in de tweede helft niet mogen missen”, zegt hij.


Wannneer ik de bal goed naar beneden had gekopt, dan staan we met 2-0 voor en kan ons niets meer gebeuren. Dan spelen we een gewonnen wedstrijd. Nu kregen we het nog moeilijk, maar gelukkig hebben we het karwei met z’n allen geklaard.”


Michel Mommertz, de matchwinnaar van NEC, stond begrijpelijk ook te glunderen in de Nijmeegse kleedkamer. ?Het was de mooiste avond uit mijn carrière. Fantastisch dit succes. We hadden het hard nodig. Dat doelpunt was eigenlijk een beetje gelukkig. Henk Grim zette de bal voor en ik kreeg hem maar net op mijn hoofd. Er werd nog zelfs door een tegenstander tegen me aan geduwd, maar ik kon de bal er toch nog net inkoppen.”


Bergen werk
Spitsspeler Frans Janssen verzette ook gisteravond weer bergen werk. ?Maar ik vond het wel prettig dat ik in de punt van de aanval wat meer steun had van Henk Grim. Dat beviel me goed. We zullen toch moeten proberen wat meer van achteruit goed op te bouwen. Dat gaat meestal met te weinig overleg. Vanavond ging dat beter en je ziet welke kansen we gehad hebben. In feite hadden we met veel hogere cijfers moeten winnen. Maar ik ben natuurlijk allang blij met dit resultaat.”


Lang zal NEC niet de gelegenheid krijgen om na te denken over dit succes. Want zondag al wacht de zware competitiewedstrijd tegen Wageningen. Aanvoerder Sije Visser daarover: ?We moeten gewoon nu blijven doorgaan op de weg die we ingeslagen zijn. We moeten een streep zetten onder het verleden. We hebben nu een prachtig succes neergezet. Nu is het zaak dat te continueren.”


Voorstopper Eric van Rossum was voor het begin van het Europacupduel tegen Brann Bergen wel wat nerveus. ?Maar ik dacht toch dat ik het goed heb gedaan”, lichtte hij toe. ?Die palhaug is toch een moeilijke spits, maar ik heb hem nauwelijks speelruimte gegeven. Ik heb lekker fel gespeeld. Dat ligt me wel.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.