‘In Barcelona ben ik de man’

”Als dat doelpunt vlak voor rust niet was gevallen, ben ik ervan overtuigd dat wij die wedstrijd zouden hebben gewonnen”.

Wim van Cuyk zat aangeslagen in de NEC-kleedkamer. De Nijmeegse doelman had in het spectaculaire treffen met Barcelona nauwelijks iets te doen gehad en toch moest hij drie maal capituleren. Vooral de tweede ‘Spaanse’ treffer was er een, waarover nog veel zal worden nagepraat.

”Kijk, ik verwacht dat Eric van Rossum rustig op me terugspeelt. Ik roep nog. Maar ineens komt die bal eraan. Mijn uitzicht was totaal belemmerd, omdat Dick Mulderij in de baan van het schot stond. Toen ik de bal in laatste instantie nog wilde pakken, zag ik bijna niets meer door de schijnwerpers.

Wat is dat jammer, die nederlaag. Als die goal vlak voor rust niet was gevallen, dan hadden we die Spanjaarden nog wat laten zien in de tweede helft. Maar reken erop, in Barcelona ben ik de man. Ik weet niet wat het is, maar in uitwedstrijden voel ik me altijd veel meer op mijn gemak. Dat heb je tegen Brann Bergen wel gezien. Ik moet gewoon veel werk te doen hebben”.

Misverstand
Eric van Rossum, de 20-jarige NEC-voorstopper die vorige week een éénjarig contract tekende voor de Nijmeegse club, vervulde gisteravond in de Goffert een hoofdrol. Bij het eerste doelpunt van Barcelona, vlak voor rust, kon hij Migueli niet afdoende afstoppen en de tweede Spaanse treffer nam de onfortuinlijke Nijmegenaar zelf voor zijn rekening. ”Ik wil er niet te veel over zeggen”, vertelde hij na afloop teleurgesteld.

”Laten we het er maar op houden dat het een misverstand was tussen Wim van Cuyk en mij. Maar doodzonde is het allemaal wel. Gelukkig heb ik me daarna niet gek laten maken. Kijk, in de tweede helft haal ik toch nog één bal van de lijn. Anders was het nog 4-2 voor Barca geworden. Maar daar wil niemand meer over praten”.

NEC-trainer Pim van de Meent was toch wel enigzins kwaad over het Barcelona-doelpunt dat op slag van rust viel. ”Als we met die fantastische 2-0 voorsprong de tweede helft ingaan, dan ben je er zeker van dat Barcelona niet meer gelijk komt. Maar ik ben over dat doelpunt van Migueli toch wel wat beledigd. Dat mag gewoon niet vallen. Het heeft natuurlijk te maken met een gebrek aan ervaring, daar kan ik Eric van Rossum niets verwijten”.

Hardheid
Wat was de mening van de Nijmeegse coach over de hardheid van de wedstrijd. ”Dat is nu eenmaal inhaerent aan het Europacup-gebeuren. Ik vindt dat de ploeg zich in zijn totaliteit netjes gedragen heeft We hebben ons toch niet al te veel laten provoceren”.

Hoewel alom werd aangenomen dat Michel Mommertz beide doelpunten had gemaakt, werd de eerste NEC-treffer wel degelijk gefabriceerd door Anton Janssen.

”Ik kreeg die bal ineens voor mijn voeten. De keeper was uit zijn hok en toen was het eigenlijk een koud kunstje om die bal over de lijn te schieten. Ik vind het alleen jammer dat ik te weinig in het spel ben betrokken”.

Michel Mommertz scoorde vlak voor rust nummer twee en NEC leek daarmee op rozen te zitten. ”Als we die voorsprong vasthouden, dan ga je toch lekker zelfbewust de tweede helft in. Die tegengoal was inderdaad een vreselijke domper”.

Rode kaart
De NEC-middenvelder over het incident met Migueli, met als gevolg dat de Spanjaard de rode kaart kreeg voorgeschoteld van de uitstekend leidende Oostenrijkse arbiter Fahnler; ”Er werd over een weer een overtreding gemaakt, maar daarna kreeg ik toch een fikse kopstoot. De beslissing van de scheidsrechter was dan ook terecht. Ik heb natuurlijk veel gehoord over het harde spel van Barcelona, maar dit had ik toch helemaal niet verwacht. We waren ervoor gewaarschuwd niet in te gaan op de provocerende acties van de Spanjaarden. Dat hebben we ook niet gedaan, ondanks het feit dat we uiteindelijk toch op achterstand werden gezet”.

Henk Grim had na de 2-2 stand de grote held van het Goffertstadion kunnen worden, als zijn fraaie boogbal doel had getroffen. ”Het zou op dat moment ook dik verdiend zijn geweest”, vertelde hij, ”Ik had graag nog wat meer acties willen maken, maar dat was vreselijk moeilijk. Als je een tegenstander voorbij was, dan werd je onmiddellijk neergesabeld. De droom om de derde ronde te bereiken, is nog niet uit, maar de kans daarop is natuurlijk wel erg klein geworden, al zullen we er over twee weken nog even lekker tegen aan gaan.”

‘De klos’
De gele kaart die Toon Willemse kreeg voorgehouden, kwam voor hem totaal niet onverwacht. ?Kijk, die Spanjaarden hadden er al een paar, en dan weet je dat je bij de eerste de beste overtreding de klos bent. Ik verwacht in Barcelona trouwens een bikkelhard gevecht. Het zou mij niet verbazen als daar, klappen zouden vallen.”

Barcelona-coach Menotti hulde zich na afloop in nevelen. De Argentijnse coach ontweek alle vragen over het harde spel van zijn ploeg. ”Dergelijke vragen moet u mij niet stellen. De scheidsrechter is verantwoordelijk voor de gang van zaken. Hij heeft de mogelijkheid om spelers die over de schreef gaan, met rode en gele kaarten te bestraffen. Maar eerlijk gezegd waren die mannen van NEC ook geen lieverdtjes,”