Brann rijkste club

Ofschoon Brann in de onderste regionen van de Noorse eerste divisie vertoeft, is de club de best bezochte van Noorwegen. Niet de leiders Lillestron of Valeraengen halen de hoogste recettes, maar Brann.

Wanneer er een aardige wedstrijd is, staan er snel 24.000 toeschouwers samengepakt, en minder dan 7.000 kijkers komen er zelden of nooit. SK Brann Bergen is van weeromstuit de rijkste club van het land. 
 
De Zweedse trainer Arve Mokkelbost van Brann beschikt over een selectie van zeventien spelers. In het doel staat Dan Riisnes. Een 18 jarige keeper die in het diiepe werd gegooid nadat eerste keeper Stein Norflad en diens plaatsvervanger Geir André Johanjiessen geblesseerd waren geraakt. De kalme jongeling speelt inmiddels zo goed, dat de andere twee de grootste moeite zullen hebben hun plaats terug te veroveren.
 
Hans Brandtun (20) en Asgeir Kieppa (28) zijn respectievelijk rechts en linksback. Brandtun speelt in het Noorse UEFA-team en schakelt zich graag bij de aanval in, Kleppa kwam twee jaar geleden van Byrne. Een sprijkerharde speler, die de van Stabek Oslo gekochte UEFA-international Lars Fjörd (24) voorlopig buiten het elftal houdt. Het centrum wordt gevormd door Tore Strandt (29) en Arne Möller(23). Beiden sterk in de lucht, maar vrij traag Strandt neemt vaak de vrije trappen.

Op het middenveld is Anders Giske (23) de absolute vedette van Brann. Hij is de enige international en is een linkspoot. Stond ooit in de belangstelling van Ajax, Go Ahead Eagles en enige Duitse clubs, maar tot een transfer kwam hit nimmer. Naast hem staat Terje Risa (22). Een kleine speler, begin van het seizoen gehaald van Varegg. Hij is de meest verdedigende middenvelder en heeft een enorme actie-radius. De derde middenvelder is Kjell Rune Pedersen (26). Van Pedersen wordt gezegd dat hij het hardste schot van Noorwegen heeft. Hij heeft bovendien een goede pass. Speelde in de UEFA-jeugd.

Van de aanvallers had Ingvar Dalhaug (26) jarenlang de stalus van ‘supersub’. Zijn handelsmerk was invallen en scoren. Tegenwoordig heeft hij een min of meer vaste plaats. Hij bereidde drie van de vier treffers tegen Llllestr�rn voor. Paal Fjeldstad (21) is terug na een verloren jaar in Byrne. In het voorjaar liep zijn vorm terug, doordat hij tijdens militaire opleiding veel acties in het open veld meemaakte. Hij heeft zijn vorm inmiddels weer terug. Finn Krogn (24) maakte vier jaar geleden deel uit van het team van Viking Stavanger dat toen de Noorse ‘dubbel’ won. In 1980 verhuisde hij naar Brann. Een technische speler, die op beide vleugels inzetbaar is.
 
Van de reserves is Jarle Rüum (28) de meest beklagenswaardige. Brann haalde hem voor het naar Noorse begrijpen hoge transferbedrag van 95.000  Kroner uit Mo, helemaal in het noorden van het land. R�um had de goalgelter van Brann moelen worden, maar scoorde tot op heden nog geen doelpunt. De man heeft veel pech gehad. Blessures en een studie in Trondheim hielden hem builen het elftal. Lars Hjord speelt in de achterhoede en nauwelijks minder dan de huidige spelers. Geir Austvik (23) is een snelle vleugelspits, die op dit moment geblesseerd is, maar wellicht half september weer fit zal zijn. Hetzelfde verhaal geldt voor Neil MacLeod (29). De voormalige captain heeft een ernstige liesblessure gehad en werkt momenteel aan zijn come-back. yvind Pettersen (23) is een snelle aanvaller, die na een ruzie met trainer Mokkelbost uit het elftal was gezetl. Hij kreeg een schorsing van tien dagen aan zijn broek, maar die werd op verzoek van de spelers na een paar dagen ingetrokken.Bj�rn Dahl (29) tenslolle is een centrumverdediger, die in Amerika speelde toen hij daar studeerde.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.