Brann is een echte Cupfighter

Brann Bergen staat in Noorwegen vooral bekend om zijn kwaliteiten als Cupfighter. De beker schijnt om de een of andere reden het beste in de Brann-spelers boven te brengen. Al vijf keer wonnen de roodhemden de Noorse voetbalbeker.
 
Behalve het winnen van de beker (1923, 1925, 1972, 1976, 1982), lagen de hoogtepunten van de club in de begin-jaren zestig. In 1962 en 1963 werd Brann Noors kampioen.
 
Onderaan
De in 1908 opgerichte club moet dit jaar knokken voor lijfsbehoud in de 1. Division te redden. De kampioen van de tweede divisie van vorig jaar stond lang onderaan. De laatste weken vergaarde Brann weer enkele punten.
 
Tegen Eik werd het nog 0-0, de uitwedstrijd tegen Bryne werd met 0-2 gewonnen en de nummer twee, Lilleström werd in Bergen met 4-0 verslagen. Maar het duel van afgelopen weekeinde, thuis tegen Moss, werd echter met 2-0 verloren. Omdat de concurrent Rosenborg-Trondheim van Hamkam Harnar won en Mjöndalen 0-0 speelde tegen Viking Stavanger, staat Brann weer op een degradatieplaats. In Noorwegen degraderen de onderste twee uit de eerste divisie rechtstreeks en speelt de derde van onder een beslissingswedstrijd tegen de nummer drie van de tweede divisie.
 
Teleurgesteld
”Toen we hoorden dat NEC Nijmegen onze tegenstander in de eerste ronde van de Europa Cup II zou worden, waren we aanvankelijk erg teleurgesteld. Maar toen het eenmaal bezonken was, bedachten we dat deze tegenstander de kans bood om een ronde verder te komen.” Rolf Amundsen, de voorzitter van Sportsklubben Brann, koestert op dat gebied dezelfde gevoelens als zijn collega’s in Nijmegen.
 
”We hebben via iemand in Groningen veel informaties ingewonnen. Bovendien zal trainer Arve Mokkelbost NEC vlak voor de EuropaCup ronde nog een keer gaan bekijken. Dat moet voldoende zijn.”
 
Vliegtuig
Noorwegen is een gigantisch groot land en Brann maakt verre reizen. Er zijn elf uitwedstrijden en die bestemmmingen worden meestal per vliegtuig aangedaan. Amundsen: ”Het reisbudget voor elf wedstrijden bedraagt tussen de 250.000 en 300.000 Kroner (plm. 125.000 gulden). Met de afstanden valt het wel mee. De verste uitwedstrijd is Rosenborg uit Trondheim. Dat is 550 kilometer ver. Alleen wanneer we tegen Hamarkameratene en Kongsvinger spelen, nemen we de bus.”
 
Ongelukkig
Brann heeft al eens eerder een Nederlandse club in het Europa Cup II avontuur ontmoet. In 1977 speelde Brann in de tweede ronde tegen FC Twente, Na het IJslandse Akranes uit het toernooi gewipt te hebben, verloor Brann in Enschede met 2-0. In de return stond Brann lang met 1-0 voor, maar verloor uiteindelijk wat ongelukkig met 1-2. Dit jaar hoopt Brann NEC uit te schakelen en vervolgens een ’topper’ te loten.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.