Bergamin: “NEC niet kansloos!”

Het is woensdagmorgen in een warm Geneve. De NEC-bestuursleden Henk Bergamin en Herman van Eldik zijn op weg naar het hotel Intercontinental, naar de bekendmaking van de eerste tegenstander van NEC in het Europa Cup II-toernooi.
 
"Zo begon Ajax ook", laat een flink doorstappende voorzitter Bergamin weten. ”Je weet het maar nooit wie je treft". ”Misschien komen we nog in de tweede ronde", vult secretaris Van Eldik aan. De Nijmeegse delegatie heeft zich terdege voorbereid op de dingen die vermoedelijk komen gaan. Er is vooraf gesproken met de vroegere PSVmanager Ben van Gelder, die het klappen van de Europa Cup-zweep als geen ander kent. ”Laat je door clubs uit Oost-Europa niets wijsmaken", en ”hou een check-list bij om met bestuursleden van de tegenstander goede afspraken te maken. Bevestig later het zaakje schriftelijk", waren de tips van Van Gelder. Het NEC-duo was een gretig gehoor voor Van Gelder. In de tas van Van Eldik bevinden zich twee check-lists, en Bergamin heeft VVV-folders over Nijmegen en omgeving in het koffertje.

Oost-Europa?
Wat zal het worden? FC Köln, Manchester United, Juventus? Of moeten de spelers van NEC in september een monsterreis maken naar een Oosteuropees gehucht? Bergamin: ”Ik moet er niet aan denken, naar Roemenie bijvoorbeeld. Ik heb hier al met Groningen-trainer Han Berger gesproken, en die heeft met FC Utrecht daar dolle avonturen beleefd. Niet eens warm water uit de douches, kun je nagaan."
 
Eenmaal in de ‘Ridderzaal’ van Intercontinental stijgt de spanning ten top. FIFA-voorzitter Franchi, een grijze aimabele man, spreekt het welkomswoord uit en herdenkt in zijn speech de pas overleden voetbaltrainer Hennes Weisweiler, Vervolgens gaan de blauwe ballen in de bokaal, Franchi mag ze opgooien. Een ander opent de ballen en noemt de namen van de clubs voor het UEFA-toernooi achtereenvolgens op. Een ander individu houdt het ‘scorebord’ bij.
 
Reiskosten
Nu zijn de bekerwinnaars aan de beurt. Bergamin en Van Eldik wachten geduldig af vanuit het midden van de zaal. Aberdeen, FC K�ln, Barcelona en Juventus komen te voorschijn, ”dat wordt een verre trip", merkt Van Eldik, die vreest voor hoge reiskosten, op. Dat zou, ietwat overdreven, NEC aan de rand van een faillissement kunnen brengen. Het leed valt mee. ”NEC Nimegue", brult ene Gunther Schneider. Eerst dus thuis in De Goffert, op; woensdag 14 september. Kort daarop is de naam van de opponent bekend: Brann Bergen, aan de Noorse westkust.
 
”Dat is dan jammer, alle moeite voor niets", merkt nu Bergamin op. De paperassen zijn dus tevergeefs meegenomen naar Gen�ve. Bestuursleden van Brann Bergen ontbreken op het appel. ”Ik heb wel met wat mensen van Viking Stavanger gesproken. Van hen weet ik toch het een en ander. Er is momenteel een zomerstop in de Noorse voetbalcompetitie. In het vorig seizoen promoveerde Brann Bergen van de tweede naar de eerste divisie, terwijl NEC tegelijkertijd dus degradeerde. De club heeft zich versterkt met enkele spelers, maar staat toch vrijwel onderaan in de huidige competitie. Brann Bergen zou in Noorwegen razend populair zijn bij de voetballiefhebbers. Gemiddeld trekt de club tussen de 10 tot 15.000 toeschouwers per thuiswedstrijd”, aldus Bergamin
 
Een dag eerder grapte diezelfde Bergamin nog tegen FIFA-bestuurder Jaap van Praag: ”Wanneer is de loting voor de volgende ronde? De eerste vrijdag na de eerste ronde? Dat kan ik daar vast rekening mee houden."
 
Perspectief
En warempel, NEC heeft een op papier niet zo lastige tegenstander. Bergamin daarover: ”We zijn niet bij voorbaat Kansloos. Tegen Barcelona hadden we het nooit gered, nu kan het alle kanten op. Brann Bergen is geen publiekstrekker, maar sportief gezien opent de Noorse club genoeg perspectief voor de volgende ronde. PSV-manager Ploegsma heeft mij ingeseind, dat we informatie kunnen inwinnen bij aanvaller Halvar Thoresen, die tenslotte uit Noorwegen komt. We zouden er ook trainer Evert Teunissen kunnen benaderen. Die heeft daar wat jaartjes doorgebracht."
 
Opgelucht verlaten Bergamin en Van Eldik het peperdure Intercontinental. Volgende week start de spelersgroep van NEC met de voorbereiding op de nieuwe competitie in de eerste divisie, en op het dubbele treffen met Brann Bergen. Wellicht dat NEC zich volgende week alsnog gaan roeren op de transfermarkt. De 23-jarige middenvelder Raymond Lucas uit Cura�ao wordt dan onderworpen aan een test door trainer Pim van de Meent. Lucas is aanvoerder van het nationale elftal van Cura�ao en weet met beide benen de bal vaardig te bespelen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.