Nijmegenaren houden stand tegen Sparta

30 Oktober 1982


Ook gister is weer schrijpend aan het licht gekomen dat NEC enorm veel routine te kort komt.


Ruim een week geldeden moest de Nijmeegse ploeg in het laatste kwartier een 2-0 voorsprong uit handen geven tegen Excelsior. Gistermiddag trok de formatie van trainer Pim van Meent bij Sparta aan het kortste eind (2-1). Omdat weer niemand op de cruciale momenten in staat was orde op zaken te stellen.


Een uur lang hield de moedige Goffertbrigade stand op Spangen. Maar toen kwam het toch bevrijdende doelpunt voor de thuisclub  van de voet van Danny Blind.


In de slotfase probeerde NEC via een alles of niets offensief (Peter Selbach en Henk Grim werden ingezet voor John Vievermans en Ron de Groot) alsnog de gelijkmaker tot stand te brengen. Maar de kracht en een tikkeltje geluk ontbraken om Sparta-keeper Jan Formannoy een tevergeefse buiteling te laten maken.Schoen


NEC-trainer Pim van de Meent weet maar al te goed waar de schoen wringt. Hij mist op dit moment een of meer echte steunpilaren in zijn elftal. De jonge garde kan niets verweten worden. Spelers als Piet Hubers, Carlos Aalbers, Hans Wanders, John Vievermans en ook Ron de Groot doen hun uiterste best, maar wanneer het er echt op aankomt, zijn zij niet opgewassen tegen de druk van het móeten presteren.


Dan sluipt de angst weer binnen en zijn zij doodsbenauwd om iets verkeerd te doen. Bovendien ontbreekt bij verschillende spelers de goede vorm.


Zestig minuten bleef NEC hier overeind. Maar toen werd het met de minuut duidelijker dat een tweede Rotterdamse treffer niet lang kon uitblijven. De Nijmegenaren hadden steeds meer moeite om de bal in de ploeg te houden. De persoonlijke fouten stapelde zich op, balverlies was het niet van de lucht. Nadat Harrie Schellekens eerst nog enkele fraaie reddingen had verricht, moest hij in de 67ste minuut toch het antwoord schuldig blijven op de inzet van Danny Blind.


Hoge ballen


Het pleitte voor NEC dat het daarna niet bij de pakken is gaan neerzitten. Met hoge ballen on de vijandelijke doelmand werd getracht de nodig paniek te zaaien. Er waren ook een paar uitstekende acties van Henk Grim en Peter Selbach werd een paar in stelling gebracht. Maar het succesje dat NEC zo hard nodig heeft bleef uit. Pim van de Meent zal zich ongetwijfeld wat meer op zijn gemak voelen als hij binnenkort weer de beschikking heeft over Sije Visser (nog een duel geschorst) en Frans Janssen (enkelblessure). Op dit moment blijft het steeds weer improviseren geblazen voor de gekwelde Nijmeegse trainer.


Desondanks had NEC er toch een beetje op gegokt één punt mee te nemen uit Rotterdam. “Ik heb de ploeg ook in die richting voorbereid op deze wedstrijd. Maar gebrek aan routine is ons weer op gebroken,” aldus de terleurgestelde Pim van de Meent.


Compliment


NEC verdient zonder meer een groot compliment voor de manier waarop het de tegenstander gistermiddag bestreed. Vorig jaar nog werd de ploeg beticht van laf gedrag, maar daar was nu niets van te merken. De beloning voor de positieve strijdwijze bleef niet uit. Na acht minuten kwamen de gasten al op voorsprong  dankzij een werkelijk fantastisch doelpunt van het felle bijtertje Hans Wanders. De achterstand was een fikse streep door de rekening vande thuisclub. In een veel te gehaast tempo werd nu jacht gemaakt op de gelijkmaker. Die viel eigenlijk toch vrij snel en was in feite ook niet nodig geweest. Harrie Schellekens welgeerde zijn doel te velaten, toen Rond van de Berg de bal uit een corner voor zijn eigen kooi lepelde. Wouter Holverda was wel attent en knikte de bal tegen de touwen. De Nijmeegse keeper revancheerde zich in het eerste part overigens uitstekend. Tot tweemaal toe pareerde hij met veel zwier kopballen van Adrie Andriessen.


Ook in het tweede bedrokf kon NEC aanvankelijk genoeg wel gelijke tred houden met de ambitieuze opponent. John Vievernmans en Wim van Zinnen waren in eendrachtige samenwerking zelfs dichtbij een tweede treffer, toen Ron van de Berg te zacht terugspeelde op zijn doelman. Maar na een kwartier in werden de Nijmeegse acties steeds ongeconcentreerder met alle fatale gevolgen vandien.


Tenslotte, mag het ook wel eens gezegd worden als de arbitrage van hoge kwaliteit is. En dat was gistermiddag in Rotterdam het geval. Scheidsrechter Manuel werkte het duel bijna perfect af. De gele kaarten die bij Hans Wanders en Dick Mulderije voorschotelde deden daar geen enkele afbreuk aan.


Sparta-NEC (1-1) 2-1
8. Wanders 0-1
13. Holverda 1-1
67. Blind 2-1
 5.000
 Manuel

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.