NEC wint GelderlandCup na winst op Vitesse

15 Augustus 1982

De finale van dit jaar had veel weg van de finale van 1981.
Toen stonden Vitesse & NEC ook in de finale en stond het na 90 minuten gelijk en moesten de strafschoppen voor de winnaar zorgen.
In ?81 was het Vitesse die de strafschoppen beter nam en dit jaar was het NEC die vanaf elf meter net iets koelbloediger was.
De confrontatie tussen de twee aartsrivalen droeg geenzins het karakter van een oefenduel, vanaf begin af aan streden beide teams op het scherpst van de snede.

Na zeven minuten opende NEC de score al.
Vievermans stuurde op randje van buitenspel Willemse weg die geen moeite had om de verkeerd uitgekomen keeper Doesburg te passeren.
Aangeslagen waren de Arneppers niet want een minuut later was de stand gelijk.
Een vrije trap van Wim Meijers sprong voor de voeten van Ramon Kramer die laag en hard binnen schoot.
Door een arbitrale fout van Bosman kwam Vitesse 10 minuten voor de rust zelfs op een 2-1 voorsprong.
Gerdsen liep zonder pardon Visser omver en in plaats van het verwachte fluitsignaal mocht Meijers doorlopen en de 2-1 achter Schellekens binnen schieten.
Maar ook NEC liet zien over voldoende veerkracht te beschikken want kort voor rust trokken de Nijmegenaren de stand alweer gelijk.

Na een fout in de verdediging bij Vitesse kon Paul Meijers alleen op Doesburg aflopen en die werkte Meijers naar de grond.
Van Zinnen schoot de toegekende penalty binnen en de ruststand was 2-2.
Ook in de 2e helft kregen de 3.500 toeschouwers een leuke pot voetbal te zien.
Na de rust hadden Gerdsen(Vitesse) & Wanders(NEC) beide kansen om hun ploeg op voorsprong te zetten maar vooralsnog bleef het 2-2.
Net toen de wedstrijd wat begon weg te zakken was het Wim Meijers die via een lob Vitesse op een 3-2 voorsprong zette.
Toen moest NEC vol in de aanval en dus kregen beide teams vele kansen.
Gerdsen en Van De Akker hadden de wedstrijd definitief kunnen beslissen maar dit gebeurde niet, en dus kon NEC drie minuten voor tijd alsnog gelijk maken.
Invaller Grim soleerde door de Arnhemse defensie maar zijn schot werd gepareerd door Doesburg maar de bal belandde precies voor de voeten van ex-Vitessenaar Dick Mulderij en die schoot raak.

De wedstrijd eindigde dus in een 3-3 gelijkspel en dus werden er penalty?s genomen.
Quint(Vitesse),Grim(NEC),Smand(Vitesse),Visser(NEC),Das(Vitesse) & Van Zinnen(NEC) hadden al raak geschoten maar toen werd de penalty van Van De Akker gestopt door Schellekens.
Geurin schoot de 3-4 voor NEC achter Doesburg binnen daarna schoot Marsman van Vitesse de bal naast het doel van Schellekens.