NEC snel ‘kluts’ kwijt

25 Oktober 1982

Voor NEC is een voorsprong van twee doelpunten nog steeds niet comfortabel genoeg om een wedstrijd ook volledig naar zijn hand te kunnen zetten.

Zaterdag leek de brigade van oefenmeester Pim van de Meent na een werkelijke flitsende eerste helft, de 3000 toeschouwers eindelijk eens te tracteren op een fikse overwinning. Na schitterende doelpunten van Hans Wanders, al na zes minuten en een venijnige schuiver van Albert Helsper, had het er alle schijn van dat Excelsior naar een kansloze nederlaag zou worden gespeeld. Maar omdat de felbegeerde en mogelijk ook bevrijdende derde treffer uitbleef, kreeg de Rotterdamse ploeg steeds meer vat op het spel en sloop bij NEC geleidelijk aan weer de angst binne het elftal. De gevolgen bleven niet uit. In de tumultueze slotfase van het vinnige duel in de Goffert lukte het de Rotterdammers zowaar via doelpunten van Rutjes en Van Goozen naast de thuisclub te komen: 2-2.

Vinger

Na afloop ging de beschuldigende vinger van iedereen die NEC een warm hart toedraagt in de ichting van scheidsrechter Peter Gans. De leidsman was inderdaad in slechte doen. Hij weigerde NEC een penalty toe te kennen toen Helsper tien minuten na de hervatting van achteren werd aangetikt door Van Tour en hij keurd Excelsiors eerste doelpunt ook nog goed, terwijl er toch alle aanleiding was daarvan af te zien. Selbach werd pardoes van de bal gezet en bovendien stond Rutjes ook nog eens buitenspel. Scheidsrechter Gans wees echter resoluut naar het midden, maar ging op verzoek van de woedende NEC-spelers toch nog even verhaal halen bij zijn secondant Blom. Deze deelde uiteindelijk de mening van Gans, waardoor de treffer definitief genade vond in de ogen van de arbiter.

Chaos
De chaos was daarmee compleet. NEC bleef onder leiding van Dick Mulderij mekkeren, maar aan de beslissing van Gans viel niet te tornen. De Nijmeegse ploeg was direct ook de kluts kwijt. Van enige aanvalsopbouw was geen sprake. Het was meer lukraak de bal wegknallen onder het motto: Vrouwen en kinderen eerst. Het wekte dan ook geen enkele verbazing dat Excelsior vijf minuten voor tijd de gelijkmaker kon laten aantekenen. Eerst tikte doelman Schellekens een kopbal van Ridderhof nog fraai over de lat. Maar uit de daaropvolgende hoekschop van De Leeuw kopte Van Goozen de bal snoeihard tegen het nylon. Normaal gesproken zou een dergelijke inzet een prooi hebben moeten zijn van de Nijmeegse keeper, maar hij en zijn medespelers bleven stokstijf staan, zodat het voor de Rotterdamse aanvaller een kinderlijk eenvoudige klus was het speeltuig de gewenste richting mee te geven.

Inspireren
En het had allemaal zo mooi kunnen zijn voor NEC. Het gelijkspel van een week daarvoor tegen NAC inspireerde de Goffertformatie kennelijk dusdanog dat men frank en vrij de tegenstander tegemoed trad. Vol overgave stortte NEC zich op het karwei. En ducces bleef uit. Al na zes minuten leverde Hans Wanders een projectiel af waarop doelman Storm het antwoord schuldig moest blijven.

Bevrijd
Misschien dat NEC van alle complexen bevrijd zou zijn geweest, als Helsper vier minuten later ook succesvol zou hebben toegeslagen. De Nijmeegse dribbelaar kon alleen op Storm afstevenen, nadat vrije verdediger Bijl zich verslikt had in zijn dadendrang, Maar alleen voor de Rotterdamse ballenvanger schrok Helsper kennelijk zo van zijn unieke kans dat hij de bal pal naast de paal mikte. Na een half uur deed de kleine aanvaller het beter. De schuiver die hij toen op de spekgladde bodem afleverde, was Storm te machtig. NEC was heer en meester, maar het manco bleef om het krachtsverschil ook in een derde doelpunt tot uitdrukking te brengen. Excelsior kon pas tien minuten voor de pauze iets terugdoen via een omhaal van De Leeuw. Maar Schellekens reageerde attent.

Energiek
In een poging zo snel mogelijk de aansluiting tot stand te brengen, ging Excelsior in het tweede bedrijf uiterst energiek van startblokken. NEC hield aanvankelijk zonder al teveel moeite stand, hoewel het op het plein voor doelman Schellekens regelmatig spitsuur was. Maar voor de thuisclub leek er vooralsnog geen vuiltje aan de lucht. Tot die fatale 72 minuut, toen Rutjes kon tegenscoren. NEC raakte daardoor zodanog in de war dat zelfs de volle winst moest worden gegeven. Waarmee de geschiedenis zich herhaalde. Want ook twee haar geleden slaagden de Rotterdammers er tegen NEC in de slotfase in een 2-0 achterstand ongedaan te maken. Een gewaarschuwde ploeg telt kennelijk nog steeds niet voor twee.

NEC-Excelsior (2-0) 2-2
6. Wanders 1-0
28. Helsper 2-0
74. Rutjes 2-1
84. van Goozen 2-2