NEC raak op valreep

“Van zo’n slot krijg je een pace-maker”, liet trainer Leo Beerendonk zich ontvallen in de catacomben van het NAC-stadion.

Het normale ritme van het hart werd zaterdagavond in de laatste vijf minuten van NAC-NEC inderdaad ernstig verstoord. Eerst kopte Guud van der Borgt de bal verrassend in de uiterste linker benedenhoek en nog geen zestig seconden lag alweer de gelijkmaker in de touwen.

Warme kachel
Ettelijke Bredase toeschouwers misten zodoende de volledige waar voor hun geld, omdat ze zich bij de hatelijke brilstand hadden neergelegd, en de weg terug naar de warme kachel al hadden ingeslagen. Toch twee doelpunten, in een wedstrijd die overigens nauwelijks treffers waard was. Vooral NAC bakte er voor het eigen morrende publiek weinig van, terwijl NEC zijn inproduktiviteit nog meer gestalt gaf door enkele opgelegde kansen te laten voor wat ze waren.

De Nijmegenaren gingen ondanks het beste veldspel nog bijna de boot in, Piet Wijnberg, die ruim tachtig minuten Van de Borgt in zijn Amsterdamse zak had, vergat een moment zijn aak. Invaller Dirk van de Laan zetten vanaf links voor, en vrij als een vogeltje kopte Van der Borgt ijzingwekkend kanap in. 1-0.


NEC leek op een regelrechte copie van het vorig seizoen af te stevenen. Men boog toen kort voor tijd het hoofd door een benutte strafschop aan Brabantse zijde. “Ik  denk, daar gaan we weer”, merkte Piet Hubers later op weg naar de spelersbus nog op. Op tijd luidde bij NEC het parool ‘vrouwen en kinderen eerst’. Johan Vievermans wierp vanaf de zijlijn de bal naar de grens van het strafschopgebied. Wim van Zinnen kopte de door en de bal kwam precies voor de gretige voeten van Ron de Groot. Doelman Quintus van der Meulen was alleen nog maar in staat vergeefs naar het speeltuig te grabbelen, 1-1.


Eerste viool


De Groot kon zijn geluk niet op, en met hem heel NEC. Wedstrijden van dit kalbiter mag je gewoon nooit verlizen. En zeker niet als je lange tijd de eerste viool speelt. NEC schiep zich tenminste nog kansen, Zo had De Groot zijn zijn makker al in de zevende minuut op voorsprong moeten brengen.  Carlos Aalbers stuurde de meegekomen Hubers goed de diepte in, en de Groesbeker verzond een messcherpe voorzet. Eenmaal teruggekaatst, presteerde De Groot het de bal hoog over het doel te knallen.


Later zag Toon Willemse een knappe rush onbeloond en was Wim van Zinnen de Bredase goalie bijna te slim af. Op slag voor rust maaide Van ZInnen nog eens grandioos over het leder heen. na een kopbal van de vaak door dagdromerij gekwelde Viervermans. Het lopep dus aardig bij de Geldersen. Van de Meent: “De jongens voleden dat het draaiden. Dan worden ze te gretig waardoor er toch problemen in de organisatie ontstaan”.


Vrij veld


Niettemin was NEC kort na de zuidelijke thee dichtbij de eeste doorboring. Met een vrij veld voor zich heen schoot Viervermans toch naast en knalde Van Zinnen voor Quintus van der Meulen tegen de keeper op. Hans Wanders, die zijn draai begint te vinden, leide  over na een doorbraak van de weinig schietende Frans Janssen, terwijl aan de overkant NAC alleen gevaarlijker werd bij wat ongeconcentreerd weerwerk van Wijnberg. Mulderij stak evenwel in een puike vorm waardoor naderend onheil telkens senl de kop in kon worden gedrukt.


Gepasseerd


Albert Helsper mocht in de laatste tien minuten opdraven. Hij was in eerste instantie gepasseerd. Pim van de Meent: “Ik posteerde Van Zinnen in de frontlinie, die kan zich voor de verdediger wringen, en hij bij hoge ballen fungeren als aanspeelpunt. Op die manier staat Frans Janssen ook niet meer alleen in de eerste lijn”NAC-NEC (0-0) 1-1
87. Van de Borgt 1-0
88. De Groot 1-1


 6.500
 v EttekovenReageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.