NEC kans na kans…

18 September 1982

Ook tegen de Go Ahead Eagles bleef NEC in eigen huis zaterdagavond ongeslagen, maar de uiteindelijke puntendeling (1-1) met de Deventenaren zal bij de meeste spelers toch als een nederlaag blijven hangen.

Vooral in de laatste fase van de westrijd stapelden de doelrijpe kansen zich op, maar NEC weigerde om er gebruik van te maken. Pim van de Meent gaf na afloop wel toe, dat er kansen gemist waren, maar hij nam zijn team toch in bescherming. “Je moet niet vergeten, dat we vanavond met een incomplete voorhoede speelden. Vievermans is middenvelder, maar deed het niet slecht voorin. Als je dan ziet, dat Grim goed kansen creeert voor zijn medespelers, dan vind ik, dat we over het algemeen niet mogen klagen.”
Klagen deed het publiek wel in de beginperiode van de eerste helft over het vertoonde spel, dat slaapverwekkend was. NEC speelde zeker niet slecht, maar kon voorin bijvoorbeeld totaal geen vuist maken. Helsper kwam geen moment langs zijn vaste bewaker Witbaard, terwijl ook Vievermans in die eerste periode na de juiste vorm liep te zoeken. De eerste kansen waren dan ook voor de bezoekers, die via van Kooten, Ten Cate en Witbaard doelrijpe kansen kregen, maar Schellekens voorkwam met snelle reacties een vroege achterstand.

Kansloos
De Nijmeegse doelman was in de 23e minuut echter kansloos op de positieschuiver van Oranjekandidaat van Kooten. Oostrom had zich prima vrijgespeeld, waarna van Kooten eindelijk een kopduel met zijn bewaker Wijnberg winnend afsloot om vervolgens Schellekens het nakijken te geven. Die treffer schudde NEC kennelijk wakker, want doelman van Engelen kreeg het druk. Hij moest tien minuten later alle zeilen bijzetten om een verwoestende uithaal van de sterk spelende Piet Hubers onschadelijk te maken en had even later de hulp van zijn verdediger Oostrom nodig om de doorgebroken Henk Grim het scoren te beletten. Dat Oostrom daarbij Grim in het strafschopgebied duidelijk onderuit haalde werd door Corver niet onderkend.

Raak
In de 35e minuut kwam NEC alsnog op gelijke hoogte via een doelpunt uit het boekje. Ronnie de Groot zette scherp voor op John Vievermans, die Van Engelen met een bekeken kopbal kansloos liet. NEC werd sterker, maar voorin liet men de mooiste kansen onbenut. Daar vooral lagen de problemen voor NEC. Over de andere posities hoeft Van de Meent zich geen zorgen te maken. Wijnberg had Van Kooten in de zak terwijl Piets Hubers zijn basisplaats meer dan waar maakte door een prima wedstrijd af te leveren. Niet alleen speelde hij Schuurmans uit de wedstrijd, maar Koos hij ook nog eens de juiste momenten uit om gevaarlijk op te komen.

Corver
De tweede helft was stukken aantrekkelijker dan de eerste. NEC had een portie opportunisme uit de kleedkamer meegenomen in de richting van het doel van Van Engelen. Henk Grim onderscheidde zich in die periode als de gevaarlijkste aanvaller, Charles Corver als een nar in het zwart. De gelegenheidsspits bleek vooral inventief in de kleine ruimte van het strafschopgebied. Twee maal kapte en draaide hij zijjn omgeving compleet dol, maar zijn medespelers weigerde bekroning te geven. De eerste voorzet werd door Vievermans nog verdienstelijk teruggekopt, maar in het overvolle strafschopgebied was geen enkele NEC-speler te bekennen. De tweede actie van Grim had beslist een doelpunt op moeten leveren. Voor een doelpunt op moeten leveren. Voor een leeg doel gleed Vievermans echter enkele centimeters naast de bal in plaats van er tegenaan. Corver was in al dat strijdgewoel allang in de kluts kwijt. Een actie van Hubers, die met een gevaarlijke omhaal bijna de oorschelpen van Schuurmans wegscheerde, wuifde Corver vrolijk weg, zoals hij veel te veel overtredingen toeliet.

Maaskant
Bob Maaskant, trainer van de Eagles was na afloop wel zo verstandig om geen mening over het optreden van de scheidsrechter te geven. Maaskant: “Daar wil ik verder niet op ingaan. Wij waren naar Nijmegen gekomen om te winnen, maar dat zat er op een gegeven moment niet in. Dan heb ik er geen moeite mee dat mijn spelers het spel de laatste 10 minuten gaan vertragen, al had Schrijvers de winst natuurlijk wel op zijn schoenen liggen.”Maaskant doelde daarmee op de levensgrote kans die de Go Ahead-speler vlak voor tijd verprutste door alleen voor Schellekens de bal langs de paal te schuiven. Een tweede treffer van Go Ahead had echter het spelbeeld te veel geweld aan gedaan.

NEC-Go Ahead Eagles (1-1) 1-1
23. Van Kooten 0-1
35. Vievermans 1-1