Zo zagen wij het: NEC – AZ

Uiteraard was het verliezen van de bekerfinale een flinke knauw. Maar NEC heeft nog altijd veel om voor te spelen en heeft bovendien, door het puntenverlies van Ajax deze week, ook nog eens alles in eigen hand. Daarvoor moet er dan wel gewonnen worden van AZ, anders kun je plek 5 eigenlijk wel vergeten. Tuurlijk, op papier kan het in de resterende duels dan nog steeds en zal Ajax wellicht nog meer punten blijven morsen. Maar met ondermeer Feyenoord nog in het vooruitzicht en met Utrecht op het vinkentouw is bij een verlies vandaag die vijfde plek toch wel zo’n beetje uit het zicht en zal de focus op de nacompetitie moeten. Meijer vertrouwde erop dat de ploeg de bekerfinale een plaatsje heeft gegeven en de focus vol op de resterende competitiewedstrijden heeft, dus daar hopen wij dan maar op. Dit zal dan wel moeten gebeuren zonder Bart van Rooij, want die forceerde een ’te’ snelle terugkeer op het veld om de bekerfinale te kunnen spelen en moest dat helaas bekopen met een nieuwe hamstringblessure.

AZ-doelman Ryan tikt een vrije trap van Chery over de lat. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Bart’s plek werd logischerwijs ingenomen door Pereira. Of, nou ja, logischerwijs. Pereira deed het na een veelbelovende start de afgelopen weken toch schandalig slecht, dus het zou niemand verbaasd hebben als Meijer zou hebben besloten om Verdonk op rechtsback te zetten en Baas op linksback te zetten. Meijer hield echter vertrouwen in de jonge Fransman. Omdat Hansen gisteren voo het eerst vader geworden is, startte hij vandaag op de bank en begoin Rober Gonzalez in de basis op rechtsbuiten . Sano speelde daardoor op linksbuiten, met Chery centraal achter Ogawa. Meijer wilde duidelijk de goede lijn van de bekerfinale doorzetten en vanaf de aftrap volle intensiteit zien. Helaas kwam daar zeer weinig van terecht.

Chery bakte er vandaag zeer weinig van. Foto: Rob Koppers

Wedstrijdverloop

NEC startte nog wel fel en had na 10 seconden al op voorsprong kunnen staan door een onverwacht schot van Chery, maar de bal werd ternauwernood gekeerd door de AZ-doelman. Toch was het na een aardige openingsfase AZ dat al vroeg op voorsprong kwam. AZ sneed eenvoudig door de centrale as, waarbij Hoedemakers de bal opgelukkig toucheerde en daarmee De Wit volledig vrij voor het doel zette voor de 0-1. Even later moest Sandler met een blessure het veld af, ogenschijnlijk met een hamstringprobleem. Zeer zorgelijk dus voor Sandler en voor NEC. Ross kwam voor hem in het veld. NEC had inmiddels zeer veel moeite om drie passes aan elkaar te rijgen voordat de bal weer verloren was en speelde in een veel te laag tempo om het AZ lastig te maken. AZ vond het verder wel best, was zelf ook uiterst matig aan de bal en was vooral flink aan het tijdrekken in de eerste helft.

De tweede wissel aan NEC-zijde – de eerste ongedwongen wissel –  vond plaats in minuut vierenvijftig en het was een uiterst opmerkelijke. Pereira verliet namelijk het veld voor Hansen, waarna we leken te schakelen naar een soort 3-4-3 met Sano afwisselend op de rechtsbackpositie en als hangende middenvelder. Even later ging het vanuit het niets opnieuw weer helemaal mis bij NEC achterin. Een ogenschijnlijke buitenspelsituatie werd niet gehonoreerd door de scheidsrechter en de VAR, waarna Pavlidis de 0-2 binnenschoot na opnieuw een zeer matige verdedigende actie van Hoedemakers. Na ruim een uur voetbal bracht Meijer Sow in het veld voor Gonzalez, maar het mocht niet baten.

Hoedemakers was vandaag twee keer uiterst ongelukkig met uitverdedigen. Foto: Rob Koppers

Uitslag

Diep in de blessuretijd werd het zelfs nog 0-3, omdat NEC alles en iedereen naar voren gooide en daarmee uiteindelijk een tegenstoot niet kon keren. Een uiterst geflatteerde eindstand, want ook AZ speelde dramatisch en kreeg door twee mazzelgoals en heel veel gezuig en geschoffel vandaag veel te veel eer naar werken.

Scheids

Van de Kerkhof liet erg veel toe, waar vooral AZ dankbaar gebruik van maakte. Het duurde veel te lang voordat de eerste AZ’er eindelijk geel zag. AZ schoffelde en zoog en kwam daar veelvuldig mee weg. De Alkmaarders mochten eindeloos en ongestraft tijdrekken, waardoor de frustraties alleen maar hoger oplaaiden naarmate de wedstrijd vorderde. Al had NEC het natuurlijk vooral aan zichzelf te danken dat het tegen een uiterst pover AZ zo weg gezet werd.

Publiek

De vroege kans voor Chery zorgde in het begin nog voor wat beleving op de tribune. Maar na de vroege achterstand en het opzichtige tijdrekken van AZ werd de stemming grimmig en gefrustreerd. Ook het optreden van de eigen ploeg hielp daar niet bij mee, want het oogde op het veld nogal mat en zielloos.

Hoogtepunten

Helemaal niks vandaag, het was echt een vreselijke wedstrijd.

Ons middenveld gaf vandaag niet thuis. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten

Het uitvallen van Sandler is uiteraard heel zorgelijk. Hij leek zijn hamstring te kwetseren tijdens een lange pass en vroeg meteen om een wissel. Laten we hopen dat dat vooral uit voorzorg was, want zonder Sandler kunnen we de rest van de competitie eigenlijk wel op papier af doen. Chery was vandaag opnieuw niet best, met als dieptepunt een totaal mislukte vrije trap in de zestien meter van AZ. Ook Proper was grote delen van de wedstrijd volledig onzichtbaar. En Hoedemakers kon tot twee keer toe een assist aantekenen, maar wel voor de verkeerde kleur. Als het middenveld zo pover is, dan houdt het natuurlijk heel snel op voor ons.

Inzet

Ondanks alle goede voornemens en een fanatiek begin was het zeer teleurstellend wat NEC vandaag liet zien. AZ was niet best, maar kleunde er keihard in en NEC wist zich daar geen raad mee. De ploeg oogde mat en ongeïnspireerd.

Conclusie

Het is wellicht iets te vroeg om te zeggen, maar de verloren bekerfinale lijkt mentaal toch een flinke knauw te hebben achtergelaten bij onze spelers. De wil is er wellicht wel, maar het oogde vandaag toch vooral erg uitgeblust. De geest lijkt uit de fles. Dit belooft niet veel goeds voor het restant van de competitie en de play-offs. Plek 5 kunnen we sowieso wel vergeten nu en ook de zesde plek zal nog een enorme klus worden met Utrecht op de loer. De wedstrijd van vandaag was werkelijk tranentrekkend slecht, niet om aan te gluren, van beide kanten. En dat is dan de nummer 4 tegen de nummer 6 van de Eredivisie. Treurig. Maar AZ zal daar het minst van wakker liggen uiteraard. Hopelijk kan Meijer dit nog recht trekken en valt de blessure van Sandler mee. Want we zullen ons nu toch waarschijnlijk moeten klaar stomen voor de play-offs en het verdedigen van plek 6.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.