Zo zagen wij het: Fortuna – NEC

Met de spectaculaire overwinning op PSV nog vers in het geheugen moest NEC vandaag alweer aan de bak. Op het zeer late tijdstip van 21:00 uur was er toch gewoon weer een vol uitvak te bewonderen in Sittard, waar Fortuna vanavond de gastheer was. De Fortunezen draaien dit seizoen aardig, maar presteren in uitwedstrijden beduidend minder dan in eigen huis. In de Goffert wonnen we eerder dit seizoen dan ook afgetekend met 4-1, maar dat betekent zeker niet dat het vanavond een makkelijk avondje zou worden voor ons. Het oude bekende Guth achterin, Ozyakup naast andere oude bekende Oratmangoen op het middenveld en Sierhuis in de spits is Fortuna in eigen huis toch een ploeg om rekening mee te houden. De wedstrijd tegen PSV leverde ons twee blessures op, waarbij vooral Van Rooij zorgelijker blijkt dan verwacht. Het is maar de vraag of onze rechtsback de bekerfinale weet te halen. Gelukkig toonde Pereira zich een sterke vervanger, al was zijn onbesuisde ingreep tegen PSV wel de oorzaak van de (gelukkig gestopte) penalty voor De Jong. Voorafgaand aan deze wedstrijd was het vooral de vraag hoe NEC zich zou tonen na de energieslopende pot tegen PSV. Want tegen RKC ging het vlak na de gewonnen bekerpot tegen ADO immers ook goed mis. Maar goed, een gewaarschuwd team telt voor twee. Toch?

De stemming zat er zoals inmiddels gebruikelijk goed in in het uitvak.

Tactiek

Chery was weer van de partij en begon dus in de basis, waardoor Sano inzakte naast Hoedemakers. Baas en Gonzalez vormden net als tegen PSV de vleugels, ietwat onverwacht gezien de tegenstander van vanavond. Ogawa keerde terug in de spits. NEC begon voortvarend en speelde de bal lekker rond, maar kakte na een klein kwartier toch flink in. Sterker nog, het mocht een klein wonder heten dat we met de brilstand de rust haalden, want wat zakte onze ploeg pijnlijk door de hoeven! Het was volledig aan Cillessen te danken dat we met de rust niet tegen een 2-0 achterstand aan keken. NEC zette er aanvallend werkelijk niks tegenover. Onze ploeg oogde moe en gezapig. Chery speelde alleen maar verstoppertje voorin, waardoor Fortuna de volledige controle over het middenveld had. Pereira toonde waarom hij vooralsnog nog altijd tweede keus achter Van Rooij is, want hij leek vaak niet te weten waar hij moest staan of wie hij moest dekken. Daardoor was Sandler veel aan het pielen en freewheelen met de bal (soms ronduit ongepast ‘hautain’, zoals Peter Bosz zou zeggen), met soms onnodig gevaarlijke consequenties. NEC verloor veel persoonlijke duels en liet zich makkelijk opzij zetten tegen een fel Fortuna, dat fris en gretig oogde.

In de rust werd Chery volledig terecht gewisseld, want die was vanavond volledig onzichtbaar. Ook Pereira verliet het veld. Hansen en Borges Sanchez kwamen voor hen erin, waardoor Verdonk verhuisde naar rechtsback en Baas naar linksback. NEC kreeg opeens weer controle over de wedstrijd en kwam na een klein uur zelfs op voorsprong. Hoedemakers gaf een prima steekpass op Rober Gonzalez, die met een fraaie kapbeweging zijn tegenstander op het verkeerde been zette en de keeper poortte. Waar je hoopte dat NEC nu door zou pakken, daar nam Fortuna toch wee rde controle over en kreeg na 75 minuten ook loon naar werken. Nuytinck zat volledig verkeerd bij een inzet, Sandler werd vervolgens gepoord en Sierhuis omspeelde Cillessen voor de volledig terechte gelijkmaker. Hansen mocht alweer het veld ruimen voor Olden Larsen en ook Sow kwam in het veld voor Ogawa. Pikant genoeg moest Borges Sanchez tien minuten voor tijd geblesseerd het veld verlaten, waardoor beide invallers van de rust er dus alweer uit waren. Rossen nam zijn plek in.

Uitslag

Het bleef bij 1-1, waar NEC zonder twijfel het meest gelukkig mee zal zijn. Want er was vanavond maar één ploeg die aanspraak mocht maken op de winst en dat was Fortuna.

Veel lege plekken op de thuistribunes op de dinsdagavond.

Scheids

Martens was twee keer in korte tijd een sta-in-de-weg voor de bal. Verdonk kreeg geel, waardoor hij de wedstrijd tegen vistas mist aankomende zondag.

Publiek

Een vol uitvak op een late dinsdagavond, je blijft je wekelijks verbazen over onze uitsupport dezer dagen. Ongekend werkelijk. Petje af! De stemming zat er ondanks het slechte spel van NEC goed in.

Hoogtepunten

Een fraaie goal van Rober Gonzalez en een uitmuntende Cillessen. En daarmee hebben we het wel zo’n beetje gehad helaas.

Dieptepunten

NEC liet zich vooral in de eerste helft volledig in de luwte leggen door Fortuna. Het leek werkelijk nergens op. Gelukkig bleef de schade beperkt en pakte NEC een puntje, waarmee we meer kregen dan we verdienden.

Snel douchen en vergeten deze pot.

Inzet

Eerste helft ronduit dramatisch, tweede helft ietsje beter. De vermoeidheid was van de ploeg af te lepelen en dan gaat de krapte van de selectie toch een beetje tegen je werken. Als je ziet wat we vanavond op de bank hadden, dan was dat vooral op het middenveld niet veel soeps. Met zowel Schöne als Proper in de lappenmand boetten we zeer veel voetballende kwaliteit in. Zeker als Chery dan ook nog eens totaal niet thuis geeft.

Conclusie

Wederom een dramawedstrijd binnen een paar dagen na een topduel. We mogen onszelf zeer rijk rekenen met waar we staan, want we zijn nog altijd zeer wisselvallig als ploeg. Een punt uit bij Fortuna is uiteraard niet slecht, maar de manier waarop was toch wel teleurstellend. NEC was zeer effectief en scoorde uit zowat de enige kans die we kregen. Cillessen pakte vanavond met enkele prima reddingen een punt voor ons en keert langzamerhand weer terug naar zijn oude vorm. Verder was het zeer pover. Chery was zwaar ondermaats en deed de eerste helft werkelijk niks, Sandler oogde laconiek en Nuytinck maakte een beslissende misser bij de tegengoal. Dat zijn de jongens waar je normaliter toch op moet bouwen. Zowel Fortuna als NEC speelden op zaterdag, dus op papier zou er qua vermoeidheid weinig verschil moeten zijn. Maar NEC leek veel vermoeider dan de Limburgers, verloor zowat alle duels en liep daardoor voortdurend achter de feiten aan. Als je de bal niet vast kunt houden op het middenveld dan maak je het jezelf ook veel moeilijker, uiteraard, en dat bleek maar weer vandaag. Van Rooij miste je ook enorm. Waar iedereen Pereira zag als diens gedoodverfde opvolger en sommigen hem zelfs nu al hoger inschatten dan Bart, daar bleek vandaag dat de Fransman toch nog erg jong is en positioneel een stuk minder ver is dan Van Rooij. De wissels in de rust van Chery en Pereira waren dan ook logisch. Helaas wist NEC het momentum na de 0-1 niet vast te houden. Maar goed, als je hem niet kunt winnen dan moet je hem elk geval niet verliezen en dat deden we dan ook niet. Gelukkig is er nu een aardige herstelperiode voor de altijd beladen wedstrijd tegen vistas van aankomende zondag, wat hopelijk betekent dat een herhaling van vandaag er niet in zit.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.