De week van…NEC

We zijn weer begonnen. Er is getraind en er is een oefenwedstrijd gespeeld in het verre Zeeland. Het zijn de eerste stappen na een moeilijk te evenaren seizoen. Interessant is of NEC kan vasthouden wat het afgelopen seizoen is opgebouwd en of er zelfs stappen gezet worden die van NEC een nog grotere club kunnen maken.

Na de laatste promotie is NEC enorm gegroeid. Het gaat dan niet alleen over de sportieve prestaties. Nee, het zijn de prachtige trainingsvelden die er tegenwoordig liggen, de nieuwe shirtsponsor die een miljoen per jaar aftikt, de mooie shirtjes en zo, die steeds meer onderdeel zijn van het straatbeeld, de bedragen die worden neergelegd voor jonge talenten uit de KKD, de prachtige aankleding van het stadion met de nieuwe stoeltjes, de grote aantallen uitsupporters en meer. NEC is een grotere club geworden, misschien wel groter dan het ooit is geweest.

Natuurlijk is het fundament nog niet uitgehard, we kunnen het nog niet zonder Boekhoorn, maar met goede mensen op de belangrijke posities, is er reden tot optimisme. Grootste risico, naast het wegvallen van Boekhoorn, is het vertrek van Van Schaik. Zo’n wisseling van de wacht is altijd linke soep, zeker als iemand er al lang zit en de club zo naar zijn hand heeft gezet. Maar het gaat gebeuren, ergens de komende jaren.

Foto: Rob Koppers

Spannend is wat er de komende weken, na het EK, aan het spelersfront gaat gebeuren. Gaan er na het vertrek van Cillessen nog meer sterkhouders vertrekken? De kans dat Philippe Sandler vertrekt lijkt inmiddels klein. Hij eindigde het seizoen geblesseerd en is het nu weer. Welke club gaat er een serieus bedrag voor hem neerleggen, een bedrag dat NEC niet kan weigeren?

Wat een pech voor die jongen, want hij zo goed. Ik val waarschijnlijk enorm in herhaling. Maar kijk eens naar de centrale verdedigers van het Nederlands elftal op het lopende EK. Hoeveel perfecte crosspasses hebben we gezien? Hoeveel passes dwars door de linies, waarvan je pas ziet dat het kan als Sandler ze geeft? Ja, De Vrij is een uitstekende verdediger, maar verdedigt Van Dijk beter dan Sandler? Wat ik wel zie is een intensiteit die het lichaam van Sandler niet aankan. De slotfase tegen Turkije had hij waarschijnlijk niet overleefd zonder alle banden in zijn lijf af te scheuren.

Het is het lot van Sandler dat hij nu bij NEC speelt, maar ach, hoeveel jongens dromen daar niet van? Ook al speelt hij komend seizoen een wedstrijdje of twintig, voor de club en voor de supporters is het de moeite waard. Maar zorg dus wel voor een goede backup.

Zin in de komende voorbereiding en transferperiode, zin in komend seizoen en zin in Nederland – Engeland. Want Oranje op een eindtoernooi is ook leuk. Dus voor deze ene keer: Hup Holland!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.