Zo zagen wij het (niet): vitesse – NEC

Al sinds 2012 wisten we niet te winnen bij de noorderburen. Dit seizoen staan de arneppers echter enkele plekken onder ons en hebben ze het moeilijk, terwijl wij best aardig draaien. Een uitgelezen kans dus om onze slechte statistieken in de glasbak op te vijzelen. Dit moest dan echter wel gebeuren zonder NEC-supporters, want er was aan NEC-zijde voor gekozen om de schamele 400 aangeboden kaarten niet te accepteren. Je kunt er van denken wat je wilt – een protest met een spandoekje had toch ook gekund, maar ja, het is wat het is. Wel kwamen de fans in groten getale opdraven voor de afsluitende training en werd ook de spelersbus uitgezwaaid door vele supporters vanochtend. Verder werd het voor ons allemaal dus de wedstrijd volgen vanaf de bank of vanuit de kroeg.

En dus vandaag maar in de kroeg (Piet Huisman) in plaats van in de glasbak.

Tactiek

En daar konden we zien dat Meijer dezelfde ploeg het veld in stuurde als tegen Ajax. Dus weer met Mattsson op linksbuiten, wat toch niet echt een succes was de vorige keer. Ook vandaag grossierde de Deen in balverlies en liet hij bij voortduring zijn directe tegenstander weglopen. Het meeste gevaar van vitesse kwam dan ook steeds over hun rechtflank. Bij ons was het ook vooral over rechts, waar Tavsan het zowaar weer een keertje op de heupen had. Maar twintig minuten voor tijd werd juist hij er door Meijer afgehaald ten faveure van Musaba. Tactisch blijft het toch apart soms met Meijer. Niet dat de tactiek vandaag nou zo veel in de melk te brokkelen had, want….

 

Tannane

Tja. Een apart kopje voor hem, we ontkomen er niet aan. Hij was op voorhand natuurlijk al *DE* man waar alle ogen op gericht waren. Vorig seizoen op pijnlijke wijze vertrokken uit de glasbak na problemen met vistas-coach Letsch. En nu in een NEC-shirt terug in arnhem. Dan weet je dat het vistas-publiek hem als doelwit kiest. Bovendien heeft hij toch een reputatie van licht ontvlambaarheid, waar de tegenstander ook naar op zoek zal gaan. Dit gebeurde dan ook en helaas voor ons liet Tannane zich al vroeg in het duel op kinderlijk eenvoudige wijze provoceren. Na wat getrek aan zijn arm van Kozlowski maakte Tannane een grijpbeweging naar de keel en een oerdomme slaande beweging in het gezicht van de vitessenaar, die op dramatische wijze als een neergeschoten paard naar de grond zeeg. Vervolgens werd Tannane zelf enorm hard onderuit geschoffeld door Wittek. Wittek kwam er echter mee weg met geel, terwijl Tannane tot niemand’s verbazing afgezien van zijn eigen een rode kaart getoond kreeg. Oh oh oh. Niet te filmen zo dom. Je weet het van tevoren en toch gebeurt het. Begrijp ons goed, het was licht en andere spelers zonder Tannane’s reputatie komen er wellicht mee weg met geel. Maar je moet een scheids gewoon niet de kans geven om de afweging uberhaupt te maken.  Ondanks dat Tannane de afgelopen tijd in meerdere interviews aangaf dat hij de schijn tegen zou hebben qua opvliegendheid, laat hij vandaag toch weer zien dat hij zich soms niet kan beheersen. Maar goed, daarom speelt hij nu ook bij ons en niet bij een topclub. Hij liet vandaag echter wel op het ergst denkbare moment zijn team in de steek.

 

Uitslag

Ondanks de vroege rode kaart voor Tannane bleef NEC sterk overeind en had het zelfs enkele aardige kansen op een goal. Het werd echter 0-0. Op voorhand teleurstellend, maar als je ruim een uur met tien man staat dan is dit uiteindelijk toch een goed resultaat.

 

Hoogtepunten

Het mag gezegd: Dimata speelde vandaag uiterst gedreven. Het leek alsof hij zich besefte dat hij zijn hele teleurstellende eerste seizoenshelft hier kon wegspoelen met een goal. Helaas was het hem niet gegeven, maar hij werkte hard en toonde zich best balvast en handig. Ook verdedigde hij goed mee. Hopelijk krijgt hij de komende weken meer loon naar werken als hij dit doorzet. Cillessen had ondanks de man min der relatief weinig te doen, maar wat hij moest doen deed hij prima. Hij werd dan ook tot MotM uitgeroepen.

 

Dieptepunten

De rode kaart van Tannane uiteraard. Er had vandaag echt meer ingezeten, want vitesse was zeer matig. Gelukkig wist vitesse niet wat ze aanmoesten met de extra man, maar het blijft zwaar klote.

 

Scheids

De momenteel zogenaamd beste scheids van het land was op dit duel gezet. Voor een zo hoog aangeprezen scheids liet hij zich echter wel erg makkelijk manipuleren. De rode kaart, al kun je hem geven, was niet echt in de geest van de wedstrijd en daarmee verpeste Makkelie al vroeg de hele wedstrijd. Bovendien liet hij de snoeiharde tackle van Wittek op Tannane slechts bestraft met geel en was hij ook nogal kinderachtig met kaarten richting NEC, terwijl vistas met van alles en nog wat kon wegkomen. Slappe hap, Makkelie.

 

Publiek

Geen uitpubliek dus. Over het thuispubliek zullen we het maar niet hebben.

 

Inzet

De rest van de ploeg werkte keihard en wist een gelijkspel over de streep te trekken.

 

Conclusie

Deze Derby is de hoofdletter niet waardig. Na de rode kaart van Tannane was het eigenlijk geen wedstrijd meer en was het wachten op het eindsignaal. Gelukkig is er nog een herkansing in de eigen Goffert, waar Tannane hopelijk zijn hoofd er wel beter bij kan houden. Musaba wist ondertussen niet te overtuigen in zijn invalbeurt. Achteraf moet je gewoon maar genoegen nemen met het punt, vooral als je je bedenkt dat je zo lang met tien man staat en bovendien ook nog een doordeweekse bekerwedstrijd in de benen hebt. Snel vergeten dus maar en door naar de volgende wedstrijd, zaterdagavond in de eigen Goffert tegen FC Emmen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.