NEC – PSV

Na een interland-onderbreking trad NEC deze avond aan in eigen huis tegen PSV, dat dit seizoen teleurstellend presteert. Dan hoop je dus dat NEC eindelijk eens weet te stunten tegen een van de traditionele topploegen, iets waar wij altijd enorme moeite mee hebben terwijl andere clubs om ons heen dat bij tijd en wijle wel lukt. Met Sandler terug in de ploeg en Van Rooij met een verse contractverlenging onder de riem zouden we deze editie van NEC-PSV toch zeker wel een kans moeten kunnen maken. Het mocht echter niet zo zijn. Bovendien moest Tannane geblesseerd het veld verlaten; laten we hopen dat het niet ernstig is.

Tannane hinkelt geblesseerd van het veld vlak voor tijd. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Meijer is veel, maar onvoorspelbaar is hij niet. En dus kon je onze basiself en tactiek makkelijk uittekenen. Iets wat PSV duidelijk ook kon, want NEC stond na een goede twintig minuten al met 0-2 achter en de wedstrijd was dus al vroeg gespeeld. Een zware anticlimax weer. NEC speelde veel te naief en aanvallend. Bij de eerste goal keerde Jasper een inzet van Simons onvoldoende en stond onze verdediging te slapen, waardoor De Jong als eerste bij de bal was om de rebound te kunnen binnentrappen. Ook de 0-2 viel erg makkelijk uit een vrije trap, waarbij Boscagli vrij kon binnenkoppen. NEC had wel wat dreiging via Tannane en Tavsan, maar bij zowat elke omschakeling zag NEC er defensief enorm wankel uit. Bij de rust stond het dan ook al 0-3 en dat was vooral te wijten aan NEC zelf. Na de hervatting ging PSV vrolijk verder en stond het binnen vijf minuten ook al 0-4. Elke verloren bal van NEC luidde een snelle tegenaanval in waarbij NEC keer op keer het nakijken had.

PSV scoort de 0-2. Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

NEC deed gelukkig nog iets terug voor de eer via een wonderschone poeier van Tannane in de kruising. Vlak voor tijd werd het zelfs ook nog 2-4, wederom door Tannane die een vrije trap snoeihard langs de PSV-muur roste. Dat PSV er niet meer maakte was overigens meer geluk dan wijsheid voor NEC, want met een afgekeurde goal en enkele goede kansen voor ondermeer Luuk de Jong kwam NEC zeer goed weg. NEC eindigde zelfs met 10 man, omdat Tannane meteen na zijn tweede goal geblesseerd uitviel en Meijer zeer onkarakteristiek al zijn wissels verbruikt had.

 

Scheids

PSV was enorm aan het zeuren en zuigen; vooral Xavi Simons was een uiterst irritant jankerdje vanavond. De scheids ging er erg makkelijk in mee en vertoonde vandaag ook weer de standaard voorkeur voor topploegen waar de KNVB inmiddels patent op heeft. Desalniettemin viel de arbiter vanavond weinig te verwijten waar het op de uitslag aankwam.

Xavi Simons was enorm irritant aan het zuigen de hele avond. Foto: Rob Koppers

 

Publiek

Er zal door vele fans gehoopt zijn op een stuntje, zeker met in het achterhoofd dat vistas in de afgelopen speelronde PSV nog op een gelijkspel wist te houden. Maar die hoop werd al zeer vroeg in de kiem gesmoord. En dus was het lange tijd een ronduit vervelende avond. Wel werd er netjes een minuut stilte gehouden en even later ook nog een minuut geklapt voor Thijs Slegers. Toch kwam er aan het eind nog aardig wat sfeer op de tribune door de twee goals die NEC terugklauwde om de stand wat aankijkbaarder te maken.

Applaus voor Thijs Slegers in de 12e minuut. Foto: Rob Koppers

 

Hoogtepunten

De schitterende goal van Tannane uiteraard.

 

Dieptepunten

NEC kreeg vanavond kinderlijk eenvoudig de doelpunten om de oren, merendeels uit vlijmscherpe omschakelingen van PSV na balverlies op het middenveld van NEC.

Schöne kwam er vanavond nauwelijks aan te pas tegen PSV. Foto: Rob Koppers

 

Inzet

Aan de inzet lag het niet eens zo zeer, maar het was vooral de naieviteit waarmee NEC de aanval zocht waardoor we meermaals in het mes liepen. NEC wist zich geen raad met de hoge druk die PSV zette en liep voortdurend achter de feiten aan.

 

Conclusie

Het was vanavond mannen tegen kinderen, waarbij NEC enthousiast steeds de aanval zocht om vervolgens keer op keer het deksel op de neus te krijgen. Een zeer vervelende hervatting van de competitie na de interlandweek en zorgelijk om te zien hoe makkelijk NEC zich in de watten liet leggen door dit PSV. Op voorhand is een verlies tegen PSV uiteraard ingecalculeerd, maar de manier waarop geeft te denken. Gelukkig deed onze ploeg in de tweede helft nog iets terug, maar als het in 2-6 geëindigd was dan hadden we ook niet kunnen klagen. PSV was simpelweg dodelijk effectief in de omschakeling en defensief zag het er vanavond zeer wankel uit bij NEC. Hopelijk kunnen we ons tegen FC Emmen herpakken. En hopelijk valt de blessure van Tannane mee, want zonder Tannane – zeker in de vorm van vanavond een onmisbare schakel – kunnen we de play-offs wel gedag zeggen.

Tannane en Tavsan leverden vanavond het gevaar. Foto: Rob Koppers
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.