Zo zagen wij het: sc Heerenveen – NEC

Drie dagen na het zwaar bevochten gelijkspel tegen AZ, reisde het rood-groen-zwarte gezelschap af naar Heerenveen. Zoals we het nu zien is Heerenveen een concurrent voor de play-offs om Europees voetbal, en het heeft opeens een concurrent voor onze Jasper Cillessen in de gelederen! Leuk jongensboekverhaal, rond die Noppert, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ie ook echt onder de lat van Oranje komt te staan. Alle reden dus om eens flink uit te halen, daar in het hoge noorden, en die Noppert helemaal gek te maken.

Zoals we inmiddels weten, liep het anders. Noppert kreeg de kans één hele mooie redding te verrichten op een al even mooi schot van Tavsan en was kansloos op een kopbal van Dimata, die net naast ging. En Cillessen? Tja, die was vooral alert bij een paar balletjes, liet zijn mooie trap zien (Noppert raakte ze toch een stuk minder) en was kansloos op een schot van Armin Sarr dat net naast ging.

NEC begon nog wel aardig, de fut was er na een half uurtje echter wel uit. Volgens spelers en trainer door de tweede verre uitwedstrijd in korte tijd. Nou ja, goed. In het volgende half uur nam Heerenveen het initiatief over waarna, door een oerdomme rode kaart voor Halilovic, na de zoveelste overtreding op de soms ongrijpbare Tavsan, het initiatief weer bij NEC kwam te liggen. Maar ja, geen fut meer, de tank was leeg, de koek was op.

Opstelling
Door de blessure van Tannane, ging Duelund naar de nummer 10 positie, schoof El Karouani door naar linksbuiten en stond Verdonk linksback. Enigszins verrassend stond nieuwe spits Landry Dimata al in de basis. Dimata was goed aanspeelbaar, kan een bal vasthouden en doorspelen en heeft ook een actie. Best een aardig pakketje dus. Nu nog scoren!

Tactiek 
Tegenhouden kunnen we wel. Een goede keeper, sterke centrale verdedigers. Maar aanvallen is een ander verhaal. Vangen we de tegenstander op en willen we gevaarlijk worden in de omschakeling, dan missen we voorin diepgang en snelheid. Spelen we op de helft van de tegenstander, dan missen we het vernuft om er doorheen te voetballen. Cissoko snel meer minuten geven als je op de omschakeling wil spelen en Mattson (wanneer komt die weer eens binnen de lijnen) als je, zoals aanstaande zaterdag, meer op de helft van de tegenstander denkt te spelen?

Uislag
De wedstrijd kreeg met 0-0 de enige uitslag die het verdiende.

Scheids
Kamphuis wilde te nadrukkelijk de middag afsluiten met weinig kaarten. Weigerde bij eerdere overtredingen op Tavsan (waaronder ook een hele pittige) nog een kaart te trekken (ook geen gele dus) en eindigde met rood voor een overtreding op Tavsan.

Toeschouwers
Vol overtuiging waren ze weer aanwezig, de vele honderden NEC’ers. Zij lieten zich niet verleiden tot een opportunistisch bezoekje aan Circus Zandvoort om een middag Orange army-tje te spelen.

Hoogtepunten
Hoogtepunten waren op zo’n middag natuurlijk schaars. Márquez was weer lekker bezig en ook Tavsan moeten we noemen. Wat heeft die heeft die jongen toch een goede dribbel. Bal heel kort aan de voet, bijna niet van de bal te krijgen. Ja, er is terecht kritiek op zijn voortzettingen en rendement, maar voetballen kan ie. Leverde een paar goede voorzetten af op Dimata en schoot de bal in de kruising.

Dieptepunten
Is het een dieptepunt dat het elftal drie dagen na de wedstrijd tegen AZ, na een half uur al last krijgt van vermoeidheid? Na de rode kaart voor Heerenveen leek het er teveel op, dat een puntje eigenlijk ook wel best was. We wijzen de mannen er even op dat NEC de punten vooralsnog, met name pakt in uitwedstrijden!

Inzet
Er werd echt niet verzaakt, maar tot het gaatje voor de overwinning gingen ze niet.

Conclusie
Afgaand op de beschikbare spelers, hebben we dit seizoen een beter elftal dan vorig seizoen. In de uitvoering zien we echter vooral een voortzetting van dat vorige seizoen: verdedigend over het algemeen best goed, maar we komen moeilijk tot kansen. Van de kansen die we wel krijgen scoren we er te weinig. De komende weken worden interessant: krijgt het aanvalsspel met Dimata de gehoopte impuls en hoe lost Meijer het gebrek aan diepgang op?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.