Zo zagen wij het: NEC – Go Ahead Eagles

Afgelopen woensdag pakte NEC in het bekerduel tegen Fortuna in een aangepaste formatie de pas tweede (!) thuisoverwinning van dit kalenderjaar 2022. Een ietwat geimproviseerde 5-3-2 opstelling, waarbij Mattsson een vrije rol achter het ‘spitsenduo’ Duelund en Marques had en het centrale trio werd gevormd door Verdonk, Sandler en Sanniez, leidde tot veel meer druk vooruit en kansen. Het leidde echter ook tot meer tegengoals, al zou je dat ook kunnen wijten aan het gemis van Marquez centraal achterin. Het recept beviel echter duidelijk wel bij de technische staf, want ook vanmiddag tegen Go Ahead werd dezelfde opstelling van stal gehaald. Ditmaal stond Marquez er weer in, wat ten koste ging van Sandler. En zo ging NEC op jacht naar de eerste thuisoverwinning van dit seizoen in de competitie, uitgerekend tegen de ploeg waarin de enige andere thuisoverwinning in 2022 werd behaald in de competitie, alweer een eeuwigheid geleden in begin mei.

Foto: Rob Koppers

 

Tactiek

NEC begon dus net als afgelopen woensdag en grote delen van het vorige seizoen in een 5-3-2 opstelling, iets waar NEC nog altijd veel op traint ondanks de 4-3-3 voorkeur van de technische leiding. Het lijkt eindelijk door te dringen bij Meijer en consorten dat we simpelweg de spelers missen voor een 4-3-3 opstelling. We hebben geen centrumspits waar je het spel aan kunt ophangen, Tavsan op rechts is al maanden uit vorm en heeft ook totaal geen concurrentie, terwijl op links zowel Duelund als Mattsson geen echte vleugelspitsen zijn en Cissoko tot dusverre nog niet goed genoeg bevonden lijkt te worden. En dan moet je wellicht dus iets anders proberen. Zoals we vorig seizoen ook zagen geeft een 5-3-2 variant onze backs veel meer gelegenheid om betrokken te worden in de aanval, wat vooral El Karouani in de kaart speelt. Helaas keken we bij de pauze tegen een achterstand aan en dus zette Meijer het weer om naar een 4-3-3 door het inbrengen van Tavsan in plaats van Sanniez. Vlak na de pauze deelden de Eagles echter de ogenschijnlijk genadeklap uit door de 1-3 binnen te leggen uit een goed uitgespeelde counter. Een half uur voor tijd probeerde Meijer met het inbrengen van Cissoko en Dimata voor Duelund en Marques nog iets te forceren. Go Ahead vertraagde vooral en ging vol achter de bal hangen, waarna NEC door een muur heen moest voetballen.

 

Uitslag

Toch voerde NEC de druk op en wist Mattsson twaalf minuten voor tijd de aansluitingstreffer te vinden. Het leek lange tijd echter niet genoeg. Toch wist NEC diep in blessuretijd via het hoofd van uitgerekend invaller Sandler de bevrijdende gelijkmaker te scoren. Meteen daarop werd er afgefloten en werd 3-3 dus de uitslag.

NEC had opeens haast na de aansluitingstreffer van Mattsson. Foto: Rob Koppers

 

Scheids

Makkelie had vandaag de leiding en deed dit naar behoren. Wel kregen Marquez en Tannane een gele kaart, beiden voor te hard inkomen, terwijl ook El Karouani op geel werd getrakteerd vanwege een fopduik.

Makkelie wacht op bevestiging van de VAR bij de 1-3. Foto: Rob Koppers

 

Publiek

De Goffert bleef lange tijd vocaal achter de ploeg staan, maar bij het rustsignaal daalde er toch een striemend fluitconcert neer op de spelers. Na de vroege goal in de tweede helft was het geduld definitief op bij het thuispubliek na maanden van tegenvallende resultaten in de Goffert. Vak 080 bleef nog wel aanmoedigend zingen in de tweede helft, maar bij elk mislukt balcontact kwamen er vanuit diverse hoeken fluitconcerten en luid gemor. De frustratie droop van de tribunes af. De zeer late gelijkmaker werd uiteindelijk toch als een overwinning gevierd.

 

Hoogtepunten

De goal van Tannane was een absolute beauty.

De openingstreffer van Tannane was een hele mooie. Foto: Rob Koppers

 

Dieptepunten

Achterin was het opeens een complete gatenkaas bij NEC. Lidberg mocht tussen twee verdedigers in toch vogelvrij inkoppen voor de 1-1, terwijl bij de 1-2 Sanniez er helemaal naast zat. In de tweede helft was iedereen uit positie bij de derde treffer.  Ook tegen Fortuna kregen we meerdere goals tegen, maar dat waren tenminste nog goede goals. Vandaag was het gewoon defensief geklungel waaruit de tegentreffers vielen. Net als tegen Sparta een gebrek aan scherpte.

Meijer weet het ook even niet meer. Foto: Rob Koppers

 

Inzet

Afgezien van een prima openingsfase, mede geholpen door de zeer vroege goal van Tannane, was de inzet net als tegen Sparta wederom ondermaats. Go Ahead wilde het vandaag gewoon meer en dat is een trieste constatering. Pas in de slotfase begon NEC weer aan te zetten en werd Go Ahead Eagles volledig teruggedrongen op eigen helft. Het was wel prijzenswaardig dat de ploeg er tot in de slotseconde in bleef geloven.

Sandler maakte diep in blessuretijd nog de gelijkmaker. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Vandaag konden we weer een gelijkspel bijschrijven, al voelde deze voor de verandering als een overwinning. Toch schiet je er wederom weinig mee op. Al wekenlang riepen meerdere supporters dat je met gelijke spelletjes niet ver gaat komen, maar NEC hield richting de buitenwacht de boel kalm. Helaas beginnen de ploegen om ons heen wel hun overwinningen te pakken en dan komt de degradatiestreep opeens weer akelig dichtbij. Dan kun je nog zo veel Tannanes, Schönes en Cillessens in je ploeg hebben, als je niet scoort dan win je niet en als je niet wint dan red je het niet. Zo simpel is voetbal uiteindelijk toch. Boekhoorn zal in de winterstop de knip wel weer trouw trekken, maar dat kan ook niet eindeloos door gaan. Er is dringend behoefte aan een goede Technisch Directeur om de puinhoop die Ted van Leeuwen achterlaat – want dat kunnen we inmiddels gerust stellen: geen spitsen, aflopende contracten, gebrek aan continuiteit – op te ruimen. De dromen van een play-off plek mogen inmiddels al wel weer de koelkast in. Sterker nog, met alle respect voor Go Ahead, als we tegen dit soort ploegen thuis geen punten pakken dan kom je in de problemen. De grote vraag is of we dit seizoen het materiaal hebben om een degradatiegevecht mee aan te gaan, want in die zone heb je weinig aan Tannanes, Schönes en ‘voetballende oplossingen’. Ook zal de positie van Rogier Meijer zo langzamerhand wankel beginnen te worden. Hadden we vandaag verloren, waar het lang naar uit zag, dan was de balans toch erg dramatisch geweest. Je kunt wel stellen dat de ploeg vandaag Meijer voor uitstel van executie behoed heeft. Volgend weekend volgt PSV uit, waar je ook maar weer op een puntje moet hopen. Het schiet allemaal niet op zo.

Cissoko bracht wat extra elan in het laatste half uur. Tijd voor een basisplaats? Foto: Rob Koppers
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.