Zo zagen wij het: NEC – Fortuna

NEC heefte moeite met scoren. Dit is al jaren geen nieuws meer. Vorige week konden we ook tegen tien Heerenveeners de trekker niet overhalen. Slechts de wedstrijd tegen Volendam werd een doelpuntenfestijn, maar dat was vooral ook omdat Volendam in haar eerste thuisduel terug op het hoogste niveau nogal naief vooruit rende. Vandaag mochten we in eigen huis aantreden tegen de nummer laatst van de Eredivisie: Fortuna Sittard. Fortuna heeft voorin Yilmaz rondlopen, maar achterin is het los zand. Dan ben je het aan je staat verplicht om de drie punten in eigen huis te houden. Maar dan loopt het bij de oudgediende NEC-supporter natuurlijk alweer dun door de broek. Want een thuisduel tegen een op papier veel mindere tegenstander is al enige tijd geen gezonde combinatie gebleken. En waar Heerenveen na de rode kaart een muur achterin optrok, daar deed Fortuna dit al bij de aftrap. Guth was een van de vijf Limburgse verdedigers. Pikant feitje: Guth is op Cissoko na (die dit seizoen scoorde tegen Groningen en vorig seizoen in mei tegen Go Ahead) de laatste speler in NEC-tenue die wist te scoren in de Goffert. En dat was begin maart… Een uiterst pijnlijke statistiek natuurlijk en typerend voor de sitatie waar NEC in zit. Opvallend genoeg hield Fortuna Seuntjes op de bank, waarmee toch een signaal werd afgegeven dat Fortuna voor een puntje naar Nijmegen kwam.

Aanvoerder Yilmaz in gesprek met Pandur, die vandaag een Noppertje deed. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Joris Kramer moest doordeweeks afhaken met een blessure. Blijkbaar is Sandler nog altijd niet op niveau, want enigszins zorgelijk zagen we Verdonk centraal in de basis verschijnen naast Marquez. Niks ten nadele van Verdonk, maar hij heeft nou niet bepaald zijn beste wedstrijden voor ons op die positie afgeleverd. Voorin begon Dimata weer in de basis tussen Tavsan en Duelund in. NEC had in de eerste helft enkele prima kansen op een voorsprong, maar was slordig in de afronding en vond ook meermaals de Fortuna-keeper op hun pad. NEC miste zoals gebruikelijk scherpte en inventiviteit voor het doel, waardoor er veel gebreid werd maar er relatief weinig uitgespeelde kansen te noteren waren (begrijp me goed, we hadden genoeg kansen, maar voor de hoeveelheid balbezit en overwicht was het karig te noemen). Die uitgespeelde kansen werden vervolgens professioneel verprutst. Fortuna zette daar werkelijk helemaal niks tegenover, al kwamen ze in de eerste helft wel nog bijna op voorsprong door een vrije trap van Yilmaz die op magistrale wijze door Cillessen uit de kruising getikt werd. In het tweede bedrijf bracht Fortuna alsnog Seuntjes in het veld en was NEC de controle over het duel meer kwijt. We bleven echter de bovenliggende ploeg maar misten diepgang en kwaliteit in de afronding. We kwamen zelfs op achterstand door een goal van Ozyakup, waarna Meijer offensief wisselde en met drie man achterin ging spelen. Uiteindelijk wisten we daarmee nog een puntje te redden.

 

Uitslag

Geloof het of niet, het werd uiteindelijk 1-1. Lange tijd leek Fortuna zelfs met de volle winst naar huis te gaan na een schitterende bal in de kruising door Ozyakup, maar diep in blessuretijd (94e minuut) scoorde uitgerekend de zwaar verguisde invaller Pedro Marques de gelijkmaker. Pfffffffff. Schandalig weer.

Het wonder van Marques: diep in blessuretijd scoorde hij de 1-1. Foto: Rob Koppers

 

Toeschouwers

De Goffert zat goed vol en werd vooral in de eerste helft getrakteerd op leuk voetbal. Maar ook zoals zo vaak gefrusteerd door gebrek aan kwaliteit in de voorhoede. Tavsan werd in de tweede helft zelfs getrakteerd op fluitconcerten. Het is niet netjes, maar het tekent wel de diepe frustratie bij ons thuispubliek over de eindeloos tegenvallende resultaten in eigen huis. Het begint echt genante vormen aan te nemen nu.

 

Scheids

Dieperink liet lange tijd veel toe, maar uiteindelijk werd het getrek en geschop van Fortuna hem te beu. De Limburgers zagen vijf gele kaarten en vlak voor tijd ook een rode kaart voor invaller (!) Erdogan die minder dan tien minuten nodig had om twee keer geel te incasseren. De ruim acht (!!) minuten extra tijd die dit gedoe opleverde waren ook wel nodig voor onze ploeg om eindelijk een keer Marques in stelling te kunnen brengen.

Dieperink had het zwaar met het in bedwang houden van Fortuna. Foto: Rob Koppers

 

Hoogtepunten

Je creëert zonder overdrijven 4-5 100% kansen met bij vlagen prima veldspel. En Marques pakt eindelijk een goal mee op Eredivisieniveau.

 

Dieptepunten

Je weet tegen een tranentrekkend slecht Fortuna pas diep in blessuretijd een mager gelijkspelletje over de meet te trekken. Schandalig slecht, andere woorden zijn hier niet van op toepassing. Dit is echt een blammage, zeker als je ziet hoe veel overwicht je hebt vooral in de eerste helft. We hadden met de rust gewoon al met 3-0 moeten voorstaan en dat zou geen vertekend beeld van de wedstrijd gegeven hebben. Maar onze voorhoedespelers kunnen gewoon niet scoren. Het is bijna lachwekkend als het niet zo diep triest zou zijn. Van Leeuwen mag dan op sommige plekken goed werk afgeleverd hebben, de voorlopige conclusie moet toch zijn dat hij in de voorhoede wederom zwaar gefaald heeft in zijn werk. Tannane, Cillessen, Kramer; het maakt allemaal geen zak uit als je je kansen niet weet te verzilveren. Zelfs met zo veel kwaliteit in de selectie moeten we dit seizoen gewoon weer hopen en mikken op een plek hoog in het rechterrijtje, want als je geen goals kunt scoren dan pak je nooit genoeg punten om leuk mee te kunnen doen.

El Karouani deed het vandaag prima op links. Foto: Rob Koppers

 

Inzet

Achterin was het weer prima. Vooral El Karouani viel deze wedstrijd in positieve zin op met enorm veel werk en goede aanvallende intenties. Verdonk deed het zowaar zeer verdienstelijk als vervanger voor Kramer, al was er dan ook weinig dreiging te verduren van Fortuna. Op het middenveld lieten Schöne en Tannane bij vlagen leuke dingen zien, maar waren beide spelers ook regelmatig erg flegmatiek en onzuiver. Proper deed het goed en het was dan ook verrassend dat hij degene was die gewisseld werd in de eindfase. Voorin was het wederom janken met de pet op. Duelund en Dimata kopten allebei een 100% kans recht op de keeper af, Tavsan breidde en klungelde veel maar was totaal ineffectief. Cissoko viel wel prima in maar had te weinig tijd om zijn stempel te drukken. Marques deed dat als invaller wel en legt daarmee zijn criticasters weer even het zwijgen op door een punt te redden voor NEC.

 

Conclusie

NEC is al jaren voorin tandeloos en, ondanks een luide roep (inclusief door Meijer) om meer diepgang en aanvalsopties in de voorhoede faalde Van Leeuwen net als vorig jaar wederom om dit te leveren. Op de valreep werd Dimata nog binnengehengeld maar die blijkt tot dusverre nog niet aan de verwachtingen te voldoen, terwijl er op de vleugels ten opzichte van vorig seizoen (Duelund werd nog een jaartje gehuurd natuurlijk) niks bijgekomen is terwijl je Okita wel kwijt raakte. Het is intens frustrerend, want de supporters roepen al tijden dat de voorhoede het grote probleem is. Met het halen van Tannane en Cillessen en het ophogen van de toegangsprijzen wekte NEC verwachtingen die ze tot dusverre nog niet kunnen inlossen. Ons thuispubliek wordt nu al enkele jaren steevast niet verwend in de Goffert. Een schamel puntje tegen de nummer laatst illustreert dit eens te meer. NEC in de Goffert is simpelweg diepe, diepe prut. En dat is gewoon een schande. Het is de Bloedkuul, niet de kneuterkuul. Ongetwijfeld zal er in de winter wel weer een overbetaalde noodspits bijkomen die ook niet voldoet en dan eindig je dit seizoen net als vorig jaar weer ergens rond plek 10-12. Op zich geen schande natuurlijk, maar dat hadden we met Branderhorst en Vet ook wel gered. Goals moeten we kopen en dat lukt Van Leeuwen maar niet. Hij brengt verder ook geen geld in het laatje, dus dan doet hij het gewoon niet goed genoeg. En dat is erg jammer, want als je ziet wat je aan voetballend vermogen momenteel in huis hebt, dan had er veel meer ingezeten dit seizoen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.