DTH Classic: NEC Kampioen!!

Al sinds 2001 delen een wisselende group NEC fans onder de naam De Trouwe Honden op ludieke wijze – soms kritisch, soms uitbundig, maar altijd met hart voor NEC –  hun visie op onze mooie club. In de beginjaren gebeurde dit in papieren vorm medens het DTH fanzine (oorspronkelijk nog ‘Doggystyle’ geheten). Maar in 2008 werden ook wij uiteindelijk meegesleurd in de digitale revolutie en bieden we sindsdien via diverse incarnaties van deze website onze supportersblik online aan. Met ruim twintig jaar kopij onder de riem leek het ons een mooi moment om de oude fanzines weer eens af te stoffen en ons web-archief door te struinen op zoek naar leuke, memorabele en opmerkelijke stukjes, die we vervolgens schaamteloos kunnen herkauwen in deze ‘DTH Classic’ rubriek.

Deze keer nemen we jullie mee naar de jaren ’60 waar ons cluppie kampioen werd in de 2e Divisie B.

NEC KAMPIOEN!!

Voor deze uit de oude oude doos nemen we je mee naar het begin van de jaren 60, om precies te zijn het seizoen 1963-1964. NEC had dat seizoen een gemiddeld bezoekersaantal van 12.800. Twee keer dit seizoen kwamen er zelfs 22.000 fans naar ons schitterende stadion met sintelbaan, in de competitie. De laatste wedstrijd tegen het Rotterdamse Xerxes trok zelfs 30.000 betalende bezoekers naar “De Bloedkuul”. NEC speelde in de 2e divisie B, dus deze bezoekersaantallen zijn behoorlijk uniek.

 

Het seizoen begon voor NEC matig met 2x een 1-1 en een 4-0 nederlaag uit bij De Graafschap. Vervolgens won NEC bij SVV met 3-1 en vernederde Limburgia met een monsterscore van 7-1. Op 29 september 1963 won NEC in de 1e ronde van het bekertoernooi verrassend van de kampioen van de eredivisie (2 klassen hoger dus) PSV. Nadat Nijmeegse jongen Tini van Reeken ons op 1-0 had gezet en PSV via Hoenen op 1-1 was gekomen, werd het verlenging in de Goffert. Ben Zweers tikte in de 2e minuut van de verleniging 2-1 voor NEC binnen en daar zou het bij blijven.


De winnende treffer van Ben Zweers.


Een kolkende Goffert huldigde de spelers alsof ze kampioen waren.

In de 2e ronde van de beker won NEC op 17 november 1963 nog van Telstar met 5-2, maar werd op 9 februari onder toeziend oog van 2500 toeschouwers met 3-1 uit de beker geknald door Wilhelmina uit Den Bosch. In de competitie liep het ondertussen gelukkig een stuk lekkerder en na 29 wedstrijden stond NEC dan ook bovenaan met Hermes DVS (Schiedam) in het kielzog. Op de laatste dag mocht NEC aantreden tegen het tevens hoog geklasseerde Xerxes uit Rotterdam. De Goffert was deze dag tot de nok toe gevuld met 30.000 toeschouwers en de temperatuur was rond de 28 graden. Je mag dus wel stellen dat het stadion kolkte. Een half uur voor aanvang zat het stadion al mudvol. Een clown liep over het veld met een bord met de tekst: “Moedig onze spelers aan” en een fanfare zorgde vast voor wat voor pret. Vele toeschouwers hadden ook hun hoed rood zwart groen geschilderd en/of hun paraplu’s, merchandise van weleer was dat. Leuk feitje was verder dat cabaretier Toon Hermans de wedstrijd bezocht als neutraal toeschouwer (zie foto).

NEC o.l.v. trainer Jan Remmers begon de wedstrijd goed kreeg nog wel wat kansen via o.a. Ben Zweers en Tini van Reeken, maar Xerxes keeper Andries van Dijk bleek een sta in de weg. Op het eind van de wedstrijd begon Xerxes de druk op te voeren, maar uitblinker Cor Smit (linksback) en doelman Willy de Hond voorkwamen een doelpunt voor Xerxes. Zo bleef het dus 0-0 in deze laatste compitiewedstrijd van het seizoen 1963-1964 en mocht NEC zich kampioen van de 2e divisie B noemen. Een groot feest barstte los in Nijmegen. Hoogstpersoonlijk kwamen alle Xerxes spelers de NEC-ers feliciteren met een bos bloemen en de NEC spelers gingen met de bus naar het stadhuis.

Onderweg was het een drukte van jewelste langs de route. Leuk feitje was dat ook scheidsrechter Leo Horn gewoon het NEC feest meevierde op het stadhuis (huldiging stadhuis, zie foto). Nijmeegs trots NEC was kampioen en dat moest gevierd worden, maar snel daarna moest NEC de draad weer oppakken, want op 31 mei (twee weken later dus ongeveer), moest NEC aantreden voor een nog belangrijkere wedstrijd. Dit was de beslissingswedstrijd tegen de winnaar van 2e divisie A, Alkmaar, voor een plek in de eerste divisie. Deze wedstrijd werd gespeeld in het DOS stadion (Galgenwaard) in Utrecht, maar hierover vast meer in een volgende “oude doos”.


Ben Zweers kopt op Xerxes doelman van Dijk, rechts nr. 8 Tini van Reeken.


Linksback Bennie Werts in een luchtduel tegen Xerxes.


Tini van Reeken en Ben Zweers belagen het doel van Xerxes.


Selectie 1963-1964.


Huldiging op het stadhuis.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.