De week van… Carlossale daadkracht.

Carlos Aalbers laat er geen gras over groeien. Waar we bijna nooit iets vernamen van Ted van Leeuwen’s activiteiten, daar speelt onze nieuwe (en oude) TD zonder problemen open kaart. En de eerste acties die hij onderneemt addresseren zowaar meteen ook precies de pijnpunten die wij fans nu al vele maanden benoemen. Onderhandelingen over de contractverlengingen van ondermeer Van Rooij, El Karouani, Marquez en Proper zijn inmiddels gestart. En vandaag werd bovendien bekend dat Lasse Schöne inmiddels al een krabbel heeft gezet voor een verlenging van een jaar! Geweldig nieuws natuurlijk, want Lasse kan nog prima mee op dit niveau en is nog altijd wekelijks een van onze sterkhouders.

Lasse Schöne in actie tegen Fortuna. Foto: Rob Koppers

Ook werd Nick Kersten teruggehaald, een man met een NEC-hart, een goed scoutingnetwerk en een goede verstandhouding met Rogier Meijer. Waar Aalbers zich zal focussen op de algehele technische richting en het eerste elftal, daar zal Nick ongetwijfeld meer de voetbalacademie aansturen en speuren naar jong talent om ook de sportieve toekomst van NEC te waarborgen. Daarnaast ondersteunt Carlos ook onze coach Rogier Meijer door diens observatie te staven dat ons elftal diepte mist in de aanval. Mattsson en Duelund zijn volgens Carlos (en wie kan het met hem oneens zijn) geen echte vleugelspelers en met alleen Tavsan en Cissoko op de flanken win je de oorlog niet. Dit riep Rogier al in de zomer na het vertrek van Okita, maar Ted deed er niks mee. Hij verlengde slechts Duelund’s huurovereenkomst, wat tot dusverre weinig zoden aan de dijk gezet heeft. Aalbers daarentegen heeft al te kennen gegeven dat hij zo’n 4-5 mogelijke opties op het oog heeft voor aanvallende versterkingen. Dit zouden veelal jongens uit de Nederlandse profcompetities zijn, want elke nieuwe aanwinst zal er in januari al meteen moeten staan. De luxe van een speler langzaam brengen heeft NEC immers niet meer in de tweede seizoenshelft. Nieuwe spelers moeten ook echt direct versterkingen zijn. Dit zien wij graag: een daadkrachtige TD met een logische en duidelijke aanpak, in plaats van een schimmige schilderaar wiens doen en laten we alleen te horen kregen via een tot metatron gebombardeerde Wilco van Schaik.

Over Van Schaik gesproken, sinds het vertrek van Van Leeuwen is onze doorgaans toch welbespraakte algemeen directeur opvallend stil geweest. Dat hij Carlos de ruimte wilt geven om zich te profileren als primair klankbord voor technische zaken streelt hem natuurlijk. Maar we horen verder ook helemaal niks meer over bijvoorbeeld het stadiondossier. De laatste berichten daarover dateren alweer van zo’n jaar geleden, waar destijds nog de indruk werd gewekt dat mogelijk eind 2022 de eerste schop de grond in kon. Nou, het is nu eind 2022, maar er valt bitter weinig te scheppen in en rond de Goffert. De Bloedkuul is alles behalve een spoedkuul. Toch zorgelijk, want voor de lange termijnplannen van NEC is een oplossing voor het huidige stadionprobleem een absolute noodzaak.

Maar goed, sportief gezien gaat het dit seizoen in elk geval naar behoren. We scoren nauwelijks en dit is iets waar we deze winterstop blijkbaar serieus werk van gaan maken, maar omdat we defensief wel als een huis staan zitten we toch gewoon netjes in het linkerrijtje. Zonder extra aanvallende impulsen zullen Europese play-offs dit seizoen wederom een utopie zijn, maar over degradatie hoef je je inmiddels gelukkig niet echt druk meer te maken. Al kan dat over twee maanden uiteraard weer helemaal anders zijn.

Over degradatie gesproken: waar wij in recente tijden het zorgenkindje van Gelderland waren, daar hebben de arneppers inmiddels dat stokje overgenomen. Op papier zouden de geelswerten inmiddels zijn overgenomen door een dubieus Amerikaans concern (de ‘Common Group’), maar in de praktijk staat dat nog allemaal op losse schroeven. De KNVB heeft de deal nog niet goedgekeurd en het is maar de vraag of dat in de komende maanden nog rond komt, waardoor een toch al tegen degradatie vechtend vistas deze winter wellicht helemaal geen versterkingen kan halen. Met een beetje mazzel wordt er zelfs helemaal de stekker uitgetrokken bij die corrupte bende. Maar de arneppers kennende zullen ze er wel weer mee weg komen op de een of andere manier. Tot overmaat van ramp (of vanuit ons perspectief tot veel leedvermaak) zagen onze noorderburen uit de glasbak hun winterse trainingskamp in de Algarve letterlijk in het water vallen. Altijd leuk natuurlijk om onze dit seizoen veelgeplaagde aartsrivaal een zoveelste sof te zien beleven.

Maar helaas mag ook NEC de borst nat maken, want aan de Costa del Sol – waar NEC gisteren aan haar eigen trainingskamp begon – plenst de regen momenteel met bakken naar beneden. Gelukkig lijkt het richting het eind van deze week af te zwakken, waardoor NEC hopelijk niet net als vorig jaar een vroegtijdige aftocht hoeft te blazen. Dat gebeurde nog wel eerder deze week in eigen huis, waar een geplande oefenwedstrijd tegen Utrecht werd afgeblazen vanwege slecht weer.

Over slecht weer gesproken, het Nederlands Elftal was ook slecht weer. Dat krijg je als je spelers als Cillessen en Danjuma thuis laat, denken we dan maar. Niet dat we rancuneus zijn of zo. De gevierde tacticus Van Gaal viel flink van zijn voetstuk tegen de Argentijnen. Al zullen we niet ontkennen dat er bij de bizarre gelijkmaker van Weghorst toch wel even een vreugdekreet uit de onderbuik opborrelde. In een bij vlagen genante vertoning (19 gele kaarten!) lieten de spelers van beide ploegen zich op onverkwikkelijke wijze volledig gaan. Een mooi voorbeeld voor de kindjes, zullen we maar zeggen. In het Totale Mens principe van Louis gaat men blijkbaar ook Totaal over de schreef bij provocaties. Het is te hopen dat Koeman zijn oren niet laat hangen naar dit soort psychedelische nonsens en gewoon de kwalitatief beste spelers (en keepers) kiest voor zijn selectie. Dan mogen we hopelijk Jasper gewoon weer bewonderen in de Nations League en de EK-kwalificatie.

Maar goed, eerst maar eens zien hoe het trainingskamp verloopt, dan lekker kerst vieren en hopelijk in januari een of twee aanvallende versterkingen verwelkomen. Het is eindelijk weer een leuke tijd om NEC-fan te zijn!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.