De week van… het spits afbijten.

Zaterdagavond is het dan zo ver. Na vier lange jaren van afwezigheid, kunnen we eindelijk weer aftrappen op het hoogste niveau. En we beginnen meteen pittig: een uitwedstrijd bij de landskampioen van het afgelopen seizoen. In vroeger tijden een wedstrijd waar maar relatief weinig NEC supporters de moeite namen om naar af te reizen. Een prutsfeer, weinig kans op resultaat, enzovoort. Ditmaal echter zal het uitvak flink gevuld zijn. En ook voor Heracles uit loopt het al storm. Mooie tijden dus voor NEC, de sfeer rondom de club is zeer positief.

De huidige selectie. Foto: Rob Koppers

Maar goed, dat is voer voor de komende week. Deze week stond vooral in het teken van de nog altijd voortdurende zoektocht naar een nieuwe spits. Even leken we een nieuwe Iraniër te kunnen verwelkomen, maar na een wervelwind van geruchten en commotie streek Kaveh Rezaei (voor de galgje-liefhebbers) uiteindelijk neer bij het Belgische OH Leuven. Wel versterkten we ons met een piepjonge Turkse spits die we te leen aangeboden kregen uit Duitsland, Ali Akman genaamd. Maar tenzij deze jongen zich à la Enes Ünal plots ontpopt tot een ware goaltjesdief, gaan we er toch vanuit dat hij vooral gehaald is als tweede spits. Thibo Baeten werd ondertussen het kind van de rekening. Ondanks enkele toch best aardige optredens in het afgelopen jaar, werd hij door de technische staf blijkbaar nog te min bevonden voor de Eredivisie en daarom verhuurd aan het reserveteam van Torino (met optie tot koop blijkbaar, dus of we hem nog terug zullen zien is maar zeer de vraag). Ole Romeny is nog wel van de partij, maar de verwachting is toch dat ook hij kan uitkijken naar iets nieuws als er een nieuwe eerste spits aangetrokken wordt.

Wie die nieuwe eerste spits dan wel moet worden blijft voor iedereen (inclusief Van Leeuwen?) vooralsnog gissen. Het excuus is dat de transfermarkt dit seizoen uitmate traag op gang gekomen is. Maar het zou toch wel leuk zijn om bij de start van een nieuw seizoen een spits te hebben, anders loop je al snel achter de feiten aan. Janga kwam vorig jaar ook pas eind augustus binnen en dat voelde toch ook een beetje als een wanhoopsgreep. We willen Van Leeuwen best het voordeel van de twijfel geven en zijn transacties tot dusverre lijken positief. Duelund, Márquez, Mattsson, Guth en Vukovic hebben allemaal inmiddels hun potentiële meerwaarde getoond. Schöne en Bronkhorst waren al langer in het vizier, dus het is onduidelijk hoeveel Ted van Leeuwen een rol had in hun komst. Maar als handhaving dit seizoen het streven is, dan is een spits met een bewezen staat van dienst op het hoogste niveau toch zeker een vereiste.

Een andere vraag is wie er zal starten in het doel. Vukovic lijkt vooralsnog de beste papieren te hebben, maar Branderhorst toonde zich de afgelopen weken erg strijdbaar en deed het over het algemeen prima in de voorbereiding. Schöne ontpopte zich tot niemand’s verbazing als de cruciale spil op het middenveld en zal door de langdurige afwezigheid van Van Eijden en de waarschijnlijk met regelmaat niet in de basis opdravende Barreto veelal de aanvoerdersband dragen. Wat wellicht wel verrassend mag heten (al zal dat niet gelden voor diegenen die vorig seizoen onze club trouw gevolgd hebben) is dat Dirk Proper een basisplek veroverd lijkt te hebben naast Lasse. Het is dus dringen geblazen op het middenveld, waar de positie van aanvallende middenvelder nog steeds een groot vraagteken is. Wordt het Duelund, of Bruijn, of misschien toch Vet? Magnus Mattsson lijkt op de linkerflank geposteerd te gaan worden, waardoor Okita en Tavsan (zodra deze is hersteld van zijn teenblessure) zullen concurreren op de rechterflank. En totdat we de spitspositie hebben ingevuld zullen Akman en Romeny daar ongetwijfeld opdraven.

Verder was er eigenlijk zeer weinig te melden deze week. Het laatste oefenduel tegen Jong Borussia Mönchengladbach eindigde ietwat teleurstellend in 1-1, zeker aangezien NEC pas serieus aan de bak ging toen de Duitsers al het merendeel van hun spelers gewisseld had. Vukovic gooide nog wat olie op het vuur door de mentaliteit van de ploeg in het duel te bekritiseren in de Gelderlander. Sellouf vertrok naar Jong Utrecht. En Bukusu kreeg een fout rugnummer (70) toegewezen, dat in combinatie met Proper’s nummer (71) overigens wel de indruk wekt van een veel grotere selectie dan waar we daadwerkelijk over beschikken. Benieuwd welke NEC’er er voor wil kiezen om met nummertje 69 op de rug te gaan lopen…

 

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.