De week van…de hervatting.

Het voelt nog als gisteren, maar onze promotie en het grote feest dat daarna losbarstte gebeurde toch echt alweer zo’n zes weken geleden. Inmiddels zijn onze spelers en technische staf terug van vakantie en zijn de voetbalschoenen uit het vet gehaald. De eerste nieuwe namen zijn ook al bekend: Vukovic, Schöne, Duelund, Mattsson en Bronkhorst konden verwelkomd worden op de club, terwijl ook Branderhorst zijn contract verlengde. De seizoenkaarten vlogen ondertussen als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank. Pim en zijn team wisten ongetwijfeld niet wat ze meemaakten. De laatste telling die we zagen was meer dan 9.500 kaarten en dat was ruim drie weken geleden. Ongekend natuurlijk, en dat al lang voordat de nieuwe selectie volledig bekend is.

Over die nieuwe selectie gesproken, een aantal daarvan konden we donderdag aan het werk zien in de traditionele oefenpot tegen de NEC amateurs.

De bank keek gebiologeerd toe hoe de proftak de amateurs over de knie legde. Foto: Rob Koppers

Tuurlijk, we weten allemaal dat dit soort oefenpotjes weinig zeggen, maar ze zijn toch altijd een leuk meetmoment. Vorig seizoen bleven we in deze wedstrijd nog steken op een uiterst genante en blamerende 2-2. Hoe anders verliep het deze jaargang. NEC scoorde maarliefst dertien (!) keer, een belachelijk hoog rendement waar het enige smetje een eenzaam tegendoelpunt was. Roefs stopte de toegewezen penalty in eerste instantie zelfs nog, maar in de rebound wisten de amateurs toch nog de eer te redden: 13-1. Voor zover wij kunnen terugvinden was de grootste overwinning op de NEC amateurs tot dusverre 11-0 in 2004. Dat record kan dus de boeken uit, want de kersverse promovendus maakte in drie blokken van dertig minuten gehakt van de amateurtak. Thibo Baeten nam bijna de helft van deze produktie (zes goals) voor zijn rekening. Hebben we wellicht onze nieuwe eerste spits voor komend seizoen al in huis? Een van zijn mogelijke concurrenten, de van Willem II teruggekeerde Ole Romeny, scoorde er eentje. Romeny wist niet bepaald te bekoren in Tilburg, dus het zal afwachten zijn hoe zijn toekomst eruit ziet bij NEC.

Thibo Baeten had er zin in. Foto: Rob Koppers

Zoals gezegd, er valt in deze fase natuurlijk weinig af te leiden uit zo’n resultaat. Maar toch, het oogt een stuk prettiger dan 2-2. De drie Deense aanwinsten leverden meteen een visitekaartje af, al hadden we die van Lasse natuurlijk niet echt nodig. Schöne dirigeerde zoals verwacht de boel op het middenveld. Duelund maakte een sterke indruk als aanvallende middenvelder en pakte ook twee doelpunten mee. Mattsson opende de score en was zeer actief op de linkerflank. Met hem op links, Okita of Tavsan op rechts en Baeten centraal (met Duelund daarachter) lijk je dus al best aardig voor de dag te kunnen komen dit seizoen.

Wat wel een domper is, is het nieuws dat onze aanvoerder Rens van Eijden er blijkbaar minimaal enkele weken uit ligt nadat hij zich vorige week op de training verstapte. Hij zal in elk geval de openingswedstrijd tegen Ajax niet halen, zo wist Meijer te vermelden. Flink balen dus en des te meer urgentie om wat versterkingen te halen voor centraal achterin. Iets wat sowieso ongetwijfeld al in de planning stond voor Van Leeuwen. Want met Odenthal en Bukusu ben je, met alle respect, niet eredivisiewaardig. En het inzetten van Baretto in die linie werkte prima in de KKD maar zal toch geen potten breken op en hoger niveau. Zeker niet als Meijer inderdaad 4-3-3 wil spelen. Ook op linksback zal er wat bij moeten, want momenteel heeft El Karouani geen serieuze concurrentie. Terwijl het op rechtsback hopen is dat zowel Van Rooij als Bronkhorst de stap hogerop aankunnen, want voor beide spelers zal het een nieuwe ervaring zijn. Twee of drie nieuwe spelers in deze linie is dus wel echte noodzaak.

Ehm… Is dit nou Duelund of Mattsson…? We houden het op Mattsson. Kom op mensen, het is voor ons ook allemaal nieuw! Foto: Rob koppers

Ondanks de verlenging van Branderhorst gaan we er toch vanuit dat Vukovic de eerste doelman wordt bij NEC. De reservedoelman van de Socceroos maakte grote indruk bij Racing Genk en wordt daar nog altijd op handen gedragen door de supporters. Hij verliet de club in het afgelopen coronaseizoen noodgedwongen om zijn zwangere vrouw in Australië bij te kunnen staan. Hij is de vijfde speler (en de tweede doelman!) van Down Under die we bij onze club kunnen verwelkomen. Waar de optredens van Dave Mitchell en Stefan Mauk ongetwijfeld anoniem verloren zullen gaan in de annalen van NEC, daar maakten Brad Jones en uiteraard vooral Brett Holman wel een onuitwisbare indruk. Het is dan ook te hopen dat Vukovic zich bij deze twee toppers kan voegen.

Op het middenveld ziet het er inmiddels al best goed uit. Schöne is natuurlijk een topaanwinst waar we mee in onze handjes mogen knijpen. Barreto zal ongetwijfeld niet alles meer mee kunnen doen, maar zijn ervaring en kalmte zullen van onschatbare waarde zijn voor vooral de jongere spelers in deze groep. Met Duelund, Bruijn, Proper en Vet heeft Meijer aardig wat keuzes om de speelwijze van NEC gedurende een wedstrijd aan te passen, van creatief en spelend op balbezit tot oorlog maken en dieptepasses. De Wolf, Beekman en Van der Sluijs zullen nog moeten bewijzen dat ze het niveau aankunnen. Maar in principe lijkt deze linie aardig bezet momenteel.

Blijft Tavsan behouden voor NEC, of zullen de hardnekkige geruchten over Besiktas uiteindelijk toch waarheid blijken? Foto: Rob Koppers

Net als in de verdediging zal er ook voorin echter nog wel wat bij moeten. En dat is ongeacht of Tavsan of Okita bij de club blijven of alsnog weggekocht worden. Baeten maakt een zeer gretige indruk maar is nog erg jong, terwijl Ole Romeny het afgelopen seizoen op eredivisieniveau geen poot aan de grond kon krijgen bij Willem II. Als we inderdaad 4-3-3 gaan spelen, dan zou een centrumspits met een degelijk palmarès op eredivisieniveau bepaald geen overbodige luxe zijn. Mattsson lijkt een prima aankoop, maar er zal toch minimaal nog een vleugelspeler bij moeten. Flink wat werk aan de winkel nog voor Ted van Leeuwen, dus.

Als afsluiter van deze ‘Week van’ gooien we er maar even het pikante nieuwtje in dat de nieuwe wedstrijdtenues van NEC vertraging hebben opgelopen. Volgens de Italiaanse fabrikant LEGEA is de vertraging te wijten aan corona en zullen de nieuwe shirts pas begin augustus (!) beschikbaar zijn. Goh, waar hebben we dat eerder gehoord…? Oh wacht! Dat is precies dezelfde riedel die LEGEA vorig seizoen afstak. Ook toen was er vertraging vanwege corona en konden we de nieuwe shirts pas eind augustus verwelkomen. Wel makkelijk natuurlijk voor de beheerders van de NEC website, want die konden het excuusartikeltje van vorig seizoen bijna woord voor woord kopiëren naar deze jaargang. Benieuwd wat volgend seizoen het excuus gaat zijn. Hopelijk niet weer corona…

 

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.