121 JAAR NEC!

Vandaag viert ons cluppie haar 121e verjaardag! Een leeftijd waar menige club trots op zou zijn.

Die leeftijd is trouwens altijd wel een beetje controversieel, want de eerste tien jaar van haar bestaan ging NEC nog door het leven als Eendracht. Sommige mensen beweren daarom dat NEC eigenlijk ‘pas’ 111 jaar bestaat, aangezien Eendracht in het elfde jaar van haar bestaan fuseerde met NVV Nijmegen (opgericht in 1908) en toen pas de naam N.E.C. aannam. Zulke mensen noemen wij bij DTH muggenzifters en sturen wij doorgaans met een potje zout het weiland in om slakken te gaan zoeken.

“Mannen, eenvoudig van afkomst, eerzaam in het ambacht, arm aan goed en geld, maar edel van inborst, energiek van ondernemingszin, en daadkrachtig in doorzetten. Edelmoedig in offervaardigheid, en lankmoedig in de liefde voor hun zaak, DAT waren de oprichters van Eendracht.” Zo stond te lezen in het 50-jarig jubileumboek en die omschrijving legt meteen op fraaie wijze de kern van onze club bloot. NEC was, is, en zal hopelijk altijd een club van het volk zijn. Een club van lokale arbeiders die zonder zelf veel te besteden te hebben toch een echte voetbalclub uit de grond wisten te stampen.

Aan de hand van August Lodenstijn, Antoon Kuypers en Wouter van Lent werd in de Keizerstad de eerste hand gelegd aan wat zou uitgroeien tot onbetwistbaar de mooiste club van Nederland. Een club die na 121 jaar op deze aardkloot meer leeft dan ooit, met een hondstrouwe schare fans en momenteel ook een leuk voetballend, hard werkend en herkenbaar elftal. Zo zien wij dat graag in Nijmegen. Figuurlijk althans, want letterlijk gesproken zien we momenteel helaas niet al te veel door de huidige perikelen rond het stadion.

Maar goed, op een verjaardag denken we even niet aan de nare zaken en richten we ons op de positieve dingen. Op de mooie prestaties van het team, maar ook op al die fantastische mensen op en rond het veld die in de geest van Lodenstijn, Kuypers en Van Lent hun ziel en zaligheid in de club hebben gelegd door de jaren heen. Dezelfde daadkracht en doorzettingsvermogen die 121 jaar geleden aan de basis van onze club lagen zijn heden ten dage nog altijd springlevend.

Hiep hiep hoera dus voor ons mooie cluppie en op naar de volgende 121 jaar!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.