De week van…Ndayishimiye en vuurtjes

Afgelopen week werd bekend dat, de door ons aan Willem II verhuurde speler, Mike Trésor Ndayishimiye voor €500.000 definitief de overstap maakt naar Tilburg. Mike speelt op dit moment zo’n beetje de sterren van de hemel in Tilburg en dit, afgezet tegen ons zaaddodende spel van onze (nogal labiele) selectie de laatste tijd, zorgde nogal voor wat gefronste wenkbrauwen om me heen. De vraag was; hoe kan NEC nou zo’n speler verhuren, waarom kunnen wij hem niet wekelijks zien schitteren in onze Goffert?

Voorop gesteld; het was vorig seizoen best een verrassing dat NEC dit Belgische talent binnen hengelde. Er waren meerdere (grote) clubs geïnteresseerd maar Mike koos bewust voor NEC omdat hij geen zin had om in een beloften team of op de bank terecht te komen. De eerste helft van vorig seizoen bracht Mike niet wat we van hem verwachtten. Hij belandde op de bank en uiteindelijk (dan toch) naar de beloften. Na de winterstop kreeg hij weer de kans bij het eerste en liet hij zien waar hij goed in is. Voetballen.

Mike Trésor Ndayishimiye Foto: Rob Koppers

Geen idee wat er daarna in de zomer gebeurde maar vanaf het begin van de voorbereiding op dit seizoen, zoals ik lees in een interview met van Schaijk, werd er door zijn zaakwaarnemer en familie aangedrongen op een transfer. Er zouden meerdere clubs geïnteresseerd zijn, zonder echt concreet te worden. NEC wilde hem echter niet kwijt, ze vonden hem te goed om zomaar van de hand te doen en dat was blijkbaar een fikse tegenvaller voor Mike en zijn entourage. Het is natuurlijk ontzettend zielig voor Mike dat hij zijn zin niet krijgt en wat doe je dan als teleurgesteld jongetje? Dan ga je thuis met de gordijnen dicht en telefoon uit zitten mokken. En dat is wat mij stoort, dat hij blijkbaar gewoon niet meer kwam opdagen om te trainen.

Dus je hebt een contract met je werkgever en je komt niet meer opdagen om te werken. Zo iets. Ik snap heel goed dat NEC afgelopen zomer vlak voor het einde van de transferdeadline van deze ongemotiveerde speler af wilde. Van Schaijk steekt in het interview, geheel onnodig vind ik, ook nog de hand in eigen boezem door te zeggen dat het jammer is dat ze het niet voor elkaar hebben gekregen om hem weer te laten voetballen (lees: aan het werk te krijgen). We zijn door het ventje en zijn omgeving gewoon voor het blok gezet en dat vind ik waardeloos! Ik vind een half miljoen een prachtig bedrag voor een ongemotiveerde speler en, ondanks zijn uitspraak dat hij zich thuis voelt in Tilburg, ziet hij vast Willem II ook als een tussendoortje. Nu is het hosanna in Tilburg maar ik vraag me af wat er gebeurd als de resultaten gaan tegen vallen. Dus strik er om………

Vervolgens werd ik deze week enigszins overvallen door een bericht in de Gelderlander waarin stond dat, volgens ‘welingelichte bronnen’ een groep jonge ADO fans verantwoordelijk zou zijn voor de brandstichting afgelopen oktober bij de Eendracht en het stadion. Huh? Ik heb aan verschillende opties gedacht maar deze heb ik niet zien aankomen.

Mocht dit bericht juist zijn (en waar rook is, is vuur zullen we maar zeggen) dan ben ik het spoor bijster. Naar ik begrijp bestaat er nogal wat animositeit tussen bepaalde gelederen van beide clubs. Dat snap ik niet en ik hoef/wil dat ook niet begrijpen. Wat mij betreft mag iedereen een hobby hebben en deze ook uitoefenen. Als mensen als hobby hebben om buiten het voetbalstadion met elkaar op de vuist te gaan om de kleuren van hun club en de stad te verdedigen en daarmee geen andere mensen lastig vallen dan vind ik dat prima. Geen probleem. Maar dat je met je railrunnerkaartje dat kolere eind naar Nijmegen reist om vervolgens geniepig in het donker, zonder dat iemand je ziet, brand te stichten (bij het stadion en in jezelf) is mijn inziens geen heldendaad. Dat is gewoon laf, risicoloos vandalisme. Steek dan je tong in je Chinese eigenaar. Dan ben je tegenwoordig een held!

Over vuur gesproken…dat wordt, hoor ik aan alle kanten, node gemist in het spel van NEC. Ik geef toe, toen ik in Maastricht me kapot zat te vervelen op de tribune, op de klok keek en zag dat er al 9 minuten werd ‘gevoetbald’, knapte er ook iets in mij. Er is geen drang naar voren en als de tegenstander dan ook niets doet, dan kruipt niet alleen de ploeg maar ook de tijd. Afgelopen vrijdag tegen de Jonge Godenkinderen hetzelfde verhaal.

En toch snap ik het……een beetje……

Het zou kunnen dat er weinig vertrouwen en misschien zelfs wel angst in de ploeg zit waardoor ze niet offensief durven of kunnen spelen. Mij lijkt het aannemelijker dat er wordt ingezien dat het aan kwaliteit ontbreekt om aanvallend te spelen. Dat je anders het risico loopt compleet weg gecounterd of weggetikt te worden door je tegenstander. Adrie Bogers krijgt, net als toen hij in de eerste seizoenshelft van ‘17-‘18 de trainer van NEC was, de kritiek dat hij NEC laf laat spelen. In het seizoen ’17-’18 moest hij om die reden (witte zakdoekjes op de tribune), terwijl de resultaten eigenlijk prima waren, plaats maken voor Pepijn Lijnders. Het schandknaapje van Klopp. Dit ‘voetbalgenie’ en rechterhand van Klopp (gatver) probeerde het team te laten voetballen zoals hij gewend was in Liverpool. We weten denk ik allemaal nog wel hoe naïef we elke wedstrijd in de val liepen. Ook toen ontbrak het aan kwaliteit om zo te voetballen en als je geen spelers hebt of kunt kopen met die kwaliteiten dan moet je realistisch zijn. Ik vind het ook verschrikkelijk om naar te kijken. Je mist helemaal niets als je tijdens de wedstrijd even bier gaat halen, naar de plee gaat en onderweg een bekende tegen komt.

Maar kijk naar de resultaten van de laatste 5 wedstrijden: 3 gewonnen, 2 gelijk (waaronder tegen de toenmalige koploper). Een prima resultaat voor dit NEC op dit moment.

Vrijdag tegen de huidige koploper Cambuur. Gaat dat zien of gaat wat drinken. Met volle drank naar voren!

Oostenrijk

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.