De week van…BeNeLiga, here we come!

Omdat we ons laatste potje met 7-1 wonnen, is het hoog tijd om het hier eens over de BeNeLiga te gaan hebben. BeNeLiga here we come! Nou, in de verste verte niet natuurlijk, maar we moeten het er wel even over hebben. Eerst nog even het weinige NEC nieuws van de afgelopen week.

We wonnen dus met 7-1 van Telstar, een historische overwinning. De grootste uitoverwinning ooit, zulke records moet je koesteren. Bij een update van de Histo Facts op onze site, komt ie er zeker bij te staan. De overwinning was uiteraard verdiend maar ook geflatteerd. Drie doelpunten uit dode spelmomenten, een wonderlijk eigen doelpunt, het zat niet tegen. Als tegen Helmond Sport in dezelfde opstelling wordt gespeeld, krijgen we hopelijk de bevestiging dat met de omzettingen Romeny op links, Flemming in de spits en Proper op “tien” het elftal echt een nieuw elan heeft gevonden.

Misschien wel even wonderlijk als de 7-1 was het plotselinge vertrek van twee sleutelfiguren uit de jeugdopleiding. Dominique Scholten, manager jeugdacademie en hoofd van de jeugdscouting, en Iddo Roscher, hoofd van de academie, gaan nog dit seizoen weg. Net nu NEC het echt lijkt te menen met het inpassen van zelf opgeleide talenten in het eerste. Roscher werkte 26 jaar bij de club, en wás zo’n beetje de jeugdopleiding. NEC’s jeugdelftallen draaien de laatste jaren geregeld mee in de top van het jeugdvoetbal, er is dus veel bereikt met relatief weinig middelen. Scholten was een mogelijke opvolger, maar is dus ook weg. Pijnlijk.

Het schijnt allemaal op toeval te berusten. En misschien moet je ook voor dit soort functies gewoon accepteren dat NEC een opleidingsclub is waar de beste talenten hogerop gaan om zich verder te ontwikkelen. Jammer blijft het natuurlijk wel en het is een dikke streep door de rekening van Wilco van Schaik. Die is al een tijd bezig met het zoeken naar een acceptabele TD, en moet nu dus ook deze twee cruciale vacatures zien in te vullen.

De BeNeLiga. Er is in de voetbalmedia de afgelopen weken veel aandacht aan besteed. Het onderwerp speelt rond onze eigen club eigenlijk helemaal niet. Het lijkt voor een NEC’er ook niet logisch om het er over te hebben. Als nummer negen van de KKD zijn we immers mijlenver van deelname aan een eventuele BeNeLiga verwijderd. Maar die gedachte klopt niet.

In het kort, zoals de plannen nu onderzocht zijn, zou een BeNeLiga bestaan uit tien Nederlandse en acht Belgische clubs. Per land degradeert elk seizoen één club direct en moet een tweede club promotie/degradatie-wedstrijden spelen en, per land komt er een nationale competitie onder de BeNeLiga waaruit dus gepromoveerd kan worden naar de BeNeLiga.

Laten we even een paar dingen op een rij zetten die het beeld van een BeNeLiga als ‘vervanmijnbedshow’ zullen nuanceren.

Mocht het ooit zover komen, dan start een dergelijke competitie niet eerder dan in 2025 en waarschijnlijk nog later. Als het goed is speelt NEC tegen die tijd al weer een paar seizoenen in de Eredivisie. Tenminste, als de planning van Van Schaik een beetje klopt. Omdat er maar plaats is voor tien Nederlandse clubs, is de kans dat we voor langere tijd achtereen (bijvoorbeeld 23 jaar) op dit hoogste niveau spelen, vrij klein. Schrale troost, dit zal gelden voor alle Nederlandse clubs buiten de top 4. Voor ons is dus heel belangrijk hoe de competitie onder de BeNeLiga er uit komt te zien.

Dat tweede niveau zal qua kracht, uitstraling en financiële mogelijkheden waarschijnlijk ergens tussen de huidige Eerste en Eredivisie in komen te liggen. Een niveau waar NEC zich wel op moet kunnen handhaven. Als de financiële voorwaarden in orde zijn en er inderdaad serieuze promotiemogelijkheden zijn, kan dit een interessante competitie zijn. Stel, NEC speelt tegen die tijd nog steeds (of weer) in de Eerste Divisie, dan kan deze opwaardering van de Eerste Divisie wel eens een zegen blijken te zijn.

Stel ook, er komt geen BeNeLiga, dan belanden we misschien in de situatie dat de topclubs, Ajax voorop, uit de nationale competitie stappen en in een Europese competitie gaan spelen. Ook dat heeft grote gevolgen voor de resterende clubs.

Over de BeNeLiga is veel te zeggen, voor en tegen. Zeker bij de kleinere clubs moet de discussie onder de supporters nog op gang komen. De topclubs houden de andere clubs totnutoe buiten de discussie zodat we nauwelijks weten wat de gevolgen voor een club als NEC zouden kunnen zijn. Linksom of rechtsom, elke verandering in de top heeft grote gevolgen voor NEC. Maakt niet uit op welk niveau we tegen die tijd spelen. Clubleiding en supporters, houd de discussie in de gaten! We willen niet dat de top er met ons voetbal vandoor gaat, toch?

En nu, op naar NEC – Helmond Sport. Hup NEC!

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.