NEC zet negatieve lijn voort tegen Excelsior

In een uiterst winderig en regenachtig Rotterdam wachtte vanavond tegenstander Excelsior. De Kralingers staan een puntje los van ons op een zesde plek. Na twee uiterst teleurstellende duels waarin we de tweede periode volledig uit handen gaven, vinden wij onszelf inmiddels terug op plek 8, een straatlengte verwijderd van lijstaanvoerder Cambuur. Het was dus zaak om vanavond het tij te keren om in elk geval onze plek op de ranglijst te bewaken. Tom van de Looi werd daarbij geslachtofferd op het middenveld, dat al weken met afstand de zwakste sector van onze ploeg is. Flemming zakte daardoor een linie terug en Musaba kwam erin op rechts, met Romeny centraal in de spits. Zou het helpen? Hint: lees de titel.

NEC begon eigenlijk best goed en had in de beginfase een duidelijk veldoverwicht. In de eerste twintig minuten werd Excelsior volledig vastgezet op de eigen helft en hadden we de Rotterdammers serieus in de tang. Tot scoren kwamen we echter niet. Langzaam zag je het vuur uit onze ploeg sijpelen naarmate de regen harder naar beneden klaterde. Na een half uur spelen leken de Rotterdammers zelfs vanuit het niks binnen te koppen, maar de scheids oordeelde dat Branderhorst de bal op de lijn pakte. Nou, dat nemen we dan maar aan. Van die kans leek onze ploeg in elk geval zo te schrikken dat we het restant van de eerste helft niet meer aan voetballen toe kwamen.

De tweede helft was amper begonnen toen de 1-0 al aangetekend kon worden. Branderhorst kon een hoekschop niet goed verwerken en Excelsior opende dankbaar de score. Gelukkig stond het binnen een minuut alweer gelijk. Romeny ramde de bal hoog in het vijandelijke doel voor de 1-1. Na een uur voetbal werd Overtoom in het veld gebracht voor Van Landschoot en Sanniez voor Van Rooij. Een paar minuten later was NEC dicht bij de 1-2, maar Musaba schoof de bal oog in oog met de Excelsior keeper naast het doel. Het leek een kwestie van tijd voordat NEC de voorsprong zou pakken. Maar zoals dat de laatste jaren gebruikelijk is, was het Excelsior dat vanuit het niks toch weer op voorsprong kwam. Kinderlijk eenvoudig soleerde de Rotterdamse ploeg in welgeteld hun derde of vierde aanval van de hele wedstrijd door onze defensie heen en schoot simpel binnen. Om ziek van te worden. Tien minuten voor tijd kwam Wolters erin voor Okita, die ook al wekenlang geen pepernoot raakt. Maar erg veel nuttigs wist ook Randy niet uit te richten.

 

Uitslag

2-1 dus. Een gelijkspel zou verdiend geweest zijn, maar helaas zegt dat meer over de kwaliteit van Excelsior dan over de kwaliteit van NEC.

 

Toeschouwers

Een goede 130 man stonden in het vak naar de zoveelste tegenvallende wedstrijd te kijken. Het was koud, nat, en naar. Elf jaar geleden versloegen we Spartak Moskou in Europees verband. Wat is er met onze club gebeurd?

 

Scheids

Wie het ook was, hij hield de kaarten vanavond op zak. Het was ook geen kaartenduel, daarvoor was het allemaal veel te lief en te tam.

 

Hoogtepunten

Vrij vervoer.

 

Dieptepunten

We zijn weer helemaal terug bij af. En dan te bedenken dat we zo’n vier jaar geleden elke week nog meenden dat de gifbeker toch echt niet verder leeg kon.  Hoe kinderlijk naïef. Tegenwoordig zitten we op de bodem lijdzaam te wachten totdat iemand weer eens een paar druppels inschenkt zodat we een paar minuten hoopvol kunnen zwemmen.

 

Tactiek

Onze ploeg, waarvan we nu al maandenlang kunnen vaststellen dat ze niet kunnen opbouwen aangezien ze geen pass over vijf meter succesvol kunnen afleveren, probeerde de hele tijd van achteruit op te bouwen. Tja, dan kunnen we alleen maar concluderen dat ofwel de technische staf echt helemaal van het padje is, of dat onze spelers zichzelf dramatisch overschatten. De eerste twintig minuten leek het nog ergens op, maar daarna was het weer kommer en kwel.

 

Inzet

Zal ongetwijfeld wel okee zijn. Hoe kun je dat meten, wanneer onkunde zoveel verhult?

 

Conclusie

Excelsior was echt drie keer niks. Helaas moet je jezelf dan afvragen hoe slecht wij wel niet moeten zijn dat we twee tegengoals incasseren tegen zulk brandhout. Waar we vorige week definitief afhaakten in de periodestrijd, daar maken we vanavond ook pas op de plaats in competitieverband. Een zoveelste troosteloos seizoen dient zich aan al ver voor de winterstop. Van Schaik hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken over een mogelijke promotie. Er wordt inmiddels alweer volop gespeculeerd wat er deze winterstop bij moet om de boel weer op de rails te krijgen (twee creatieve middenvelders en een spits?), maar niemand gelooft serieus dat er echt iets te gebeuren staat uiteraard. Ach, het houd je warm. De hand zal ongetwijfeld mooi op de knip blijven bij NEC, want die knip is immers volledig leeg.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.