NEC wint en houdt doel schoon

Een paar maanden geleden hadden we het al opgegeven, maar onder leiding van De Groot en Meijer (en vooruit, Adri Bogers een beetje) haalde NEC wonder boven wonder alsnog de nacompetitie. Daarin troffen we vanavond RKC in de Goffert, in een tweeluik dat dinsdag beslist wordt in Waalwijk. Drie rondes in totaal die dit dramatische seizoen toch nog van een gouden randje zouden kunnen voorzien. Beide ploegen gingen in goede vorm de nacompetitie in, want NEC pakte vijf overwinningen uit de laatste zes duels onder de nieuwe staf en RKC stal in het slotweekend nog een plekje op de ranglijst van ons. Daarom moesten wij eerst thuis, wat doorgaans toch een licht nadeel is. Het was dus zaak om vanavond een goed resultaat neer te zetten. Het liefst een overwinning natuurlijk, maar vooral ook weinig tot geen tegengoals.

Foto: Rob Koppers

Beide ploegen begonnen slordig aan het duel, maar toch wist NEC al vroeg de ban te breken. In de 12e minuut was namelijk raak. Bij een kluts-situatie voor het doel van RKC leek de bal weggewerkt te worden, maar hij werd van richting veranderd en viel plots voor de voeten van Ndayishimiye, die niet aarzelde en hoog in het dak schoot. Een prima opening dus voor NEC. Even later kreeg RKC aan de overkant een dot van een kans om de stand gelijk te trekken, maar Seys faalde oog in oog met Branderhorst, die koel bleef staan. Een minuut later stond het alweer 2-0. Ndayishimiye schoot van afstand hard in op een corner en zijn schot werd in eerste instantie gekraakt, maar Bruijn scoorde alsnog in de rebound. Diezelfde Bruijn leek na een goed half uur voetbal ook de 3-0 te scoren na een fraaie soleeractie langs de halve RKC defensie, maar na raadplegen van de VAR oordeelde scheidsrechter Bakx dat Druijf hinderlijk buitenspel had gelopen. En dus werd de goal afgekeurd. De 2-0 was ook de ruststand.

In de tweede helft kreeg NEC al heel vroeg een kans op de 3-0, maar Okita kopte een prima voorzet van Wolters over het doel van RKC. Aan de overkant kreeg RKC ook enkele mogelijkheden om een uitdoelpunt op het board te noteren, maar gelukkig hielden we het droog. Met nog twintig minuten te gaan verliet Wolters het veld voor Musaba. Zijn entree werd bijna overschaduwd door een doelpunt van RKC, maar gelukkig voor ons klapte de bal op de lat. Aan de overkant had Musaba de 3-0 op de voet, maar wederom werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel van Druijf. Daarop haalde NEC Ndayishimiye naar de kant voor Van den Berg. RKC bleef ondertussen kansen creëren, maar het faalde in de afronding. Ook Okita aan NEC zijde wist enkele goede kansen niet te verzilveren.

 

Uitslag

Ondanks 5 minuten extra tijd wist NEC de 2-0 vast te houden en verschaft het zich dus een prima uitgangspositie voor dit tweeluik.

 

Toeschouwers

Er zaten vandaag zo’n 8.000 man (en vrouw) in het stadion. Geen volle bak dus, maar de naweeën van een slecht seizoen doen zich nog steeds voelen.

 

Scheids

Bakx bakte er niet veel van. Een onterechte gele kaart voor Bossaerts en Wolters en twee afgekeurde goals, waarvan ten minste eentje toch discutabel was. Godzijdanks kostte deze kwast ons niet de wedstrijd.

Foto: Rob Koppers

 

Hoogtepunten

Twee goals en geen tegendoelpunten, een betere start kun je je bijna niet wensen. Dit mogen we in Waalwijk niet meer laten glippen.

 

Dieptepunten

Twee afgekeurde goals. Ook kreeg RKC een aantal flinke kansen en was het meer geluk dan wijsheid dat NEC het doel schoon hield. Het houdt allemaal nog niet over.

 

Tactiek

Onder De Groot en Meijer (en Bogers) speelt NEC een stuk compacter. Maar de grootste troef aan NEC zijde is momenteel onbetwist Jordy Bruijn. Ook Ndayishimiye kruipt steeds meer uit zijn schulp.

 

Inzet

Die was okee, al leken er toch wat zenuwen in de ploeg te zitten. De wil lijkt er wel te zijn, maar de kwaliteit is nog altijd pover.

 

Conclusie

De eerste klap is een daalder waard. Dit is een goede opsteker voor de rest van de nacompetitie en geeft de burger moed. Dinsdag mag je dit niet meer uit handen gevben eigenlijk. Maar goed, dat dachten Ajax en Barcelona ook… Hopen dus dat onze spelers er het koppie bij houden en er niet te makkelijk over gaan denken.

Foto: Rob Koppers

 

 

 

 

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.