NEC verplettert Den Bosch in eigen huis

Na het overtuigende optreden vorige week tegen Roda JC zou je er bijna weer een beetje in gaan geloven, maar zoals men zegt: één zwaluw maakt nog geen zomer. NEC wisselde dit seizoen immers al vaker acceptabele duels af met absolute gedrochten. Vanavond kwam nummer 4 van de ranglijst, FC Den Bosch, op bezoek in de Goffert. Net als Roda JC dus een aansprekende tegenstander en daarom een goede maatstaf om te zien of Roda een spaarzame opleving was of dat de ploeg van De Gier echt opeens het licht heeft gezien. Onze coach had in elk geval maar weer eens een tactische wijziging uit de hoed getoverd door Ndayishimiye op het middenveld te posteren achter Okita, Wolters en Druijf. Bossaerts en Van den Berg vormden wederom het centrale verdedigingsduo.

Foto: Rob Koppers

En verdomd: na een klein kwartier spelen stond NEC zowaar al op 2-0 voorsprong! Bij beide goals zag de Den Bosch defensie er niet best uit, maar daarmee doen we wellicht ook het goede doorjagen van NEC tekort. Ndayishimiye scoorde in minuut twaalf de tweede goal na goed druk te zetten op de Bosche defensie, terwijl Okita twee minuten eerder al de score geopend had. Het werd in de eerste helft zelfs nog leuker, want uit een goede voorzet van Wolters vanaf de linkerflank knikte Druijf in de 22e minuut de 3-0 binnen. Daarna nam NEC een beetje gas terug en kreeg Den Bosch meer balbezit, al bleef NEC de meer gevaarlijke mogelijkheden creëren via ondermeer Okita en Wolters. Wel dook aan Bosche zijde Blummel ineens vrij op voor Branderhorst, maar onze gehuurde doelman redde goed. Vijf minuten voor tijd haalde Den Bosch keeper Van der Steen een verdekte inzet van Wolters ternauwernood van de lijn. Vlak voor de rust tastte Branderhorst nog even flink mis uit een corner van Den Bosch, maar de bal werd gelukkig naast het doel gekopt.

In de openingsfase van de tweede helft slalomde Bruijn zich op fraaie wijze door de Den Bosch defensie, totdat hij door Brouwers bruut onderuit geschoffeld werd. Brouwers kreeg geel en NEC een vrije trap, die smoorde in de spelersmuur. Gelukkig kon Bruijn, toch een van de uitblinkers van de afgelopen weken aan NEC zijde, weer verder. Hierna volgde er een goede fase voor Den Bosch, waar NEC een periode onder druk lag en een of twee keer goed weg kwam. Waar een paar maanden geleden in zulke fases alles bij NEC de verkeerde kant op viel, daar zat het de ploeg vandaag echter wel mee en wist het Den Bosch van het scoren te houden. Sterker nog, in de 56e minuut forceerde NEC een goede uitbraak via Wolters, die Okita met een zee van ruimte op links vond. Okita aarzelde niet en schoot de 4-0 binnen. Niet veel later redde Branderhorst met een knappe reflex een inzet die via Bossaerts bijna in het NEC doel verdween. Na een goed uur spelen werd Van den Berg van het veld gehaald voor Sanniez. Daardoor kwam Kvida weer centraal naast Bossaerts te staan. NEC had in deze fase duidelijk geen haast meer en nam de tijd bij spelhervattingen. Onze ploeg zette goed druk op bepalende momenten, waardoor Den Bosch niet aan opbouwen toe kwam. NEC zette in de laatste twintig minuten opnieuw aan en zocht naar een uitbreiding van de score. Okita knalde een prachtige volley op de lat boven Van der Steen. In de slotfase kwam Sabak in het veld voor Wolters, waardoor Ndayishimiye naar de linkerflank verhuisde. Ook Niek Hoogveld kreeg wat speelminuten als vervanger van Kvida. Vlak voor tijd onderschepte Dijkstra de bal en gaf een fantastische steekpass op Okita, die met een fraaie lob bal de 5-0 aantekende. Een schoonheid van een goal op alle fronten en een mooie afsluiting van een meer dan prima wedstrijd.

 

Uitslag

5-0 dus, en daar is niks aan gelogen. NEC speelde gewoon een prima wedstrijd en liet Den Bosch volledig kansloos. Zo worden er in twee weken tijd twee top-6 ploegen bruut aan het zwaard geregen in de Goffert.

Foto: Rob Koppers

 

Scheids

Kevin Blom had een makkelijke avond. Twee Boschenaren zagen geel en NEC bleef schadevrij.

 

Toeschouwers

Die hadden een heerlijke avond in de Goffert, met een fraai spandoek op de koop toe.

 

Hoogtepunten

Vijf goals, nul tegengoals, maar misschien nog wel belangerijker dan dat: een fris spelend NEC dat er duidelijk weer zin in heeft. Wat een metamorfose. Hoe is dit opeens gebeurd? En waarom nu pas?

 

Dieptepunten

Geen een, het was genieten vanavond in de Goffert.

 

Tactiek

Een winnende coach heeft altijd gelijk en de keuze van De Gier om Ndayishimiye op het middenveld te posteren pakte prima uit. Hierdoor kon NEC vanaf de aftrap hoog druk zetten en kwam Den Bosch totaal niet in het spel.

 

Inzet

Puik! Iedereen had er zin in.

Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Het kan verkeren. Een maand geleden stonden we zowat te janken van ellende en leek het seizoen troosteloos verloren. Inmiddels kruipen we zowaar weer stiekem het linkerrijtje binnen en is zelfs de zesde plaats nog in zicht. Het is een haast ongekende ommekeer. Hopelijk blijft deze vorm overeind, want in uitwedstrijden zakt NEC toch vaak weer door de benen. En laten we zondag nou net Sparta treffen in Rotterdam. Het is te vroeg om al vlaggen te gaan uithangen, maar hoe mooi zou het zijn als we in drie weken tijd drie top-6 ploegen over de knie kunnen leggen…?

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.