NEC start nieuw seizoen in mineur

De bal rolt weer! Voor het nieuwe seizoen werd er vanavond in de eigen Goffert afgetrapt tegen FC Eindhoven. En diegenen die na de ellende van het afgelopen seizoen even geen aandacht aan NEC besteed hadden, zullen ongetwijfeld even in de ogen hebben moeten wrijven. In de basis startten vanavond namelijk een flink aantal jongelingen. Odenthal, El Karouani, Musaba en Romeny begonnen allemaal in de basis, evenals de van Club Brugge geleende Jellert van Landschoot. Op voorhand is NEC dan ook bepaald geen titelkandidaat meer; het is dit seizoen vooral zaak om financieel te overleven en flink te snijden in het budget. De verwachtingen waren dus laag voor vanavond. En stiekem is dat eigenlijk ook wel eens een verademing, want het haalt tenminste een flink stuk ongezonde spanning weg.

Foto: Rob Koppers

De eerste indruk van onze ploeg in officiële dienst was in elk geval veelbelovend. Binnen vijf minuten stonden we namelijk al met 1-0 voor. Huurling Van Landschoot toonde al vroeg zijn kwaliteiten, want het was zijn voorbereidende werk waaruit Musaba de openingstreffer van het seizoen 2019-2020 voor NEC kon binnenwerken. Even later kreeg ook Okita een kans, maar de Eindhoven keeper redde ternauwernood. NEC had alle controle in de openingsfase. Toch ging het na een klein half uur voetbal mis. De eerste echte kans voor Eindhoven was meteen raak. Van den Boomen scoorde vanuit het niets de gelijkmaker. De wedstrijd kenterde door deze goal en opeens was het Eindhoven dat de betere kansen creëerde. We mochten van geluk spreken dat we met 1-1 de kleedkamer in gingen.

In de tweede helft bleef NEC kwakkelen. Musaba, die samen met Okita in de eerste helft bij tijd en wijle flink wat gevaar stichtte, was in het tweede bedrijf ongelukkig in zijn acties. Achterin oogde NEC net als vorig seizoen wankel. Waar we al liepen te speculeren wanneer de uiterst belabberd spelende Romeny naar de kant gehaald zou worden voor Braken, daar volgde na een goede twintig minuten in de tweede helft een opmerkelijke wissel: Musaba werd naar de kant gehaald voor El Karouani, die in de voorbereiding toch voornamelijk op linksback speelde. Even later werd alsnog Braken ingebracht voor Romeny. Vlak daarop reageerde Branderhorst te laat bij een aanval van Eindhoven en veroorzaakte hij een penalty, die verzilverd werd voor Van den Boomen: 1-2. NEC reageerde door Wolters in te brengen voor Overtoom. Maar het mocht allemaal helaas niet baten, ondanks een dot van een kans voor Van Landschoot vlak voor tijd.

Uitslag

1-2 dus, ondanks 6 (!) minuten extra tijd. De eerste (thuis)nederlaag is een feit, tegen toch op voorhand een laagvlieger in de competitie. O jee.

Foto: Rob Koppers

Toeschouwers

Een kleine 7000 man. Wel mooi spandoek bij aanvang van de wedstrijd.

Scheids

Op het laatste moment werd er een nieuwe scheids aangesteld voor dit duel. Die scheids gaf twee gele kaarten aan Eindhoven en drie aan NEC. En natuurlijk die penalty. En een rare gele kaart voor iemand in de NEC dugout. En een snoeiharde actie op Van Landschoot onbestraft laten. Tja. Ouderwetse KKD arbiter taferelen.

Hoogtepunten

Het eerste kwartier zag er zeer veelbelovend uit.

Dieptepunten

De rest van de wedstrijd doet wanhopen.

Tactiek

Roeien met de riemen die je hebt. In elk geval is de opvallende 5-2-3 van de voorbereiding overboord gezet, al maakt het met dit materiaal waarschijnlijk allemaal weinig uit.

Foto: Rob Koppers

Inzet

Iedereen deed ongetwijfeld zijn best.

Conclusie

Een valse noot, of de opmaat voor de rest van het seizoen? Het is uiteraard nog veel te vroeg om hier echt conclusies uit te kunnen trekken. Maar fijn is het natuurlijk niet. We lopen nu al achter de feiten aan. Dit gaat weer een lang seizoen worden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.