NEC met meer geluk dan wijsheid langszij in Den Bosch

NEC mocht vanavond na een interland-pauze eindelijk weer aan de slag. Met twee overwinningen op zak leek de sfeer in de ploeg op voorhand goed. Bovendien mochten we twee nieuwe aanwinsten (nou ja, dat hopen we dan maar, want we hebben geen centen voor meer miskopen) verwelkomen: Flemming en Velikonja. Die eerste startte vanavond uit bij Den Bosch ook direct in de basis, wat ten koste ging van Van Landschoot. Romeny kreeg na zijn prima optreden in de vorige wedstrijd voorlopig nog de voorkeur in de spits. De verwachtingen bij de meegereisde supporters waren dan ook best hoog, ook al was het dan vrijdag de 13e (oh jee!), want Den Bosch bungelt momenteel immers troosteloos onderin de KKD.

Daar bleek op het Bossche ku(ns)tveld echter weinig van. Waar we hoopten op een positieve start van onze ploeg na deze rustweek, daar bleek niets minder waar. Den Bosch had vanaf het begin het betere van het spel. Na een klein kwartier resulteerde dit al in de eerste grote kans, maar oud-NEC’er Paco van Moorsel verprutste de vrije schietkans volledig. Daarna bleef NEC in de verdrukking en kreeg Den Bosch meerdere goede kansen op een openingstreffer. Bij NEC achterin was vooral Sanniez een absoluut drama, met als dieptepunt een ’terugspeelbal’ op Odenthal die meters van de centrale verdediger vandaan over onze achterlijn hobbelde voor een corner. NEC creëerde niets en Den Bosch overklaste ons volledig. Het mocht een klein wonder heten dan Den Bosch de legio kansen die het kreeg niet wist te verzilveren. Vlak voor rust mocht een Bosschenaar zelfs volledig vrij door op Branderhorst, maar kreeg hem er niet in. Even later was het dan toch raak. Uit een hoekschop kopte Odenthal hard binnen, maar helaas wel in het verkeerde doel. En op die voorsprong van Den Bosch, al was hij zelf veroorzaakt, was helaas ook helemaal niks af te dingen.

Na rust bleef Cas Odenthal, die de schlemielige eigen goal scoorde, achter in de kleedkamer. Sturing nam zijn plek over. Afbreken van een jeugdspeler of hem in bescherming nemen? De meningen zullen verdeeld zijn onder de fans, maar goed, wij kunnen niet in de kleedkamer of in die jongen zijn hoofd kijken. Hoe het ook zij, NEC begon ietsje beter aan de tweede helft. Met die toevoeging dat veel slechter ook niet kon. Den Bosch leek het in de tweede helft wel best te vinden en NEC kon ondanks wat meer balbezit geen kansen creëren. Twintig minuten voor tijd kreeg een Bosschenaar echter zijn tweede gele kaart gepresenteerd en mocht dus inrukken. NEC had dus ineens een man meer en ging op zoek naar de gelijkmaker. Sturing schoot van afstand op de lat. Dertien minuten voor tijd werd nieuwe spits Velikonja ingebracht voor Dijkstra. Koud twee minuten in het veld kreeg Velikonja een schotkans. Zijn schot miste richting, maar Romeny liep de bal gelukkig alsnog binnen voor de 1-1. Waar NEC opeens de bovenliggende partij leek, daar stond Den Bosch binnen een minuut toch weer op voorsprong na een grote fout van keeper Branderhorst.

Uitslag

2-2! Ja ja. Onze nieuwe spits Velikonja redde op de valreep een puntje voor onze club. Verdiend was het niet, maar wie maalt daarom.

Scheids

Een matig fluitende Kamphuis toonde in de eerste helft geel aan Kvida en eentje aan een BosscheBol nar. Naar. In de tweede helft stuurde hij diezelfde Bosschenaar, Vaisanen, met een tweede gele prent naar de douche. Ook Kuipers kreeg nog een kaart voorgeschoteld.

Toeschouwers

Een aardig gevuld uitvakje met zo’n 320 man, waar om de een of andere reden geen bier geschonken mocht worden. En onze razende reporter Rene van Spamwijk had nog wel zo specifiek een Bossche bollenbodempje gelegd van tevoren. Tja.

Hoogtepunten

Een lekker debuut voor Velikonja, met een (okee, wellicht onbedoelde) voorzet en een goal in een krap kwartier. Dat belooft nog wat.

Dieptepunten

Drama voetbal, geen bier, kan het nog erger? Het uitvak viel ook zowat van ellende in elkaar. En dan denken we dat de Goffert in slechte staat verkeert…

Tactiek

Er was vandaag werkelijk geen lijn te bekennen in het spel van NEC. De wissels in de tweede helft pakten gelukkig wel enigszins goed uit, al was het vooral de rode kaart die ons in het zadel hielp.

Inzet

Na een goede vertoning twee weken terug was het vandaag weer slapheid troef. Wel moeten we een compliment maken over de veerkracht van de ploeg, want nog niet zo lang geleden was er na een achterstand weinig terugkomen aan.