NEC houdt puntje over aan doelpuntrijk duel

Je zou het bijna vergeten tussen alle financiële doemverhalen, maar er werd vanavond natuurlijk ook gewoon nog gevoetbald. De tegenstander heette Go Ahead Eagles, die dezer dagen geleid worden door ex-NEC coach Jack de Gier, de man die mede gestalte gaf aan ons dramaseizoen afgelopen jaar. Ongetwijfeld was Jackiegoal gebrand op eerherstel. De vraag blijft dan uiteraard of hij dat ook op zijn team zou kunnen overbrengen. Niet noodzakelijkerwijze een reden tot ongerustheid aan onze zijde, dus… Hij vond tegenover zich een zwaar gerenoveerde ploeg ten opzichte van zijn oude elftal. De aanvalslinie werd vandaag gevormd door Okita, Velikonja en Musaba. Op het middenveld kreeg Flemming wederom de voorkeur boven Van Landschoot, met Dijkstra en Van de Looi naast zich. Terwijl achterin Sturing wederom verkozen werd boven Odenthal, met Bart van Rooij op rechtsachter in plaats van Sanniez.

Jack de Gier geeft instructies. Wellicht dat iemand hem even kan vertellen dat die rood-groenen de tegenstanders zijn? Foto: Rob Koppers.

Na een kwartier stond het helaas al 0-1 voor de bezoekers, na enorm veel geklungel en misverstanden achterin. Meteen na die goal kreeg NEC een enorme kans op een vroege gelijkmaker, maar voor ons viel de bal – heel typisch altijd – dan weer niet goed. Aan de overkant was het even later wel weer raak, opnieuw na pijnlijke defensieve strapatsen die je zelf moet zien om het te kunnen geloven. Maar waar wij al collectief met ons hoofd in onze handen zaten over deze wanvertoning, lag plots vanuit het niets de 1-2 in het net. Flemming schoot hard van afstand en we kunnen slechts aannemen dat de Go Ahead keeper niet stond op te letten, want de bal vloog er zo maar in terwijl hij toch best houdbaar leek. Uiteraard klagen wij niet, maar een beetje vreemd was de goal wel. 1-2 was ook de ruststand.

Je hoopt dan dat NEC met goede moed de kleedkamer uitkomt, maar bij de eerste de beste aanval van Go Ahead was het alweer raak. Ngombo hield met bijna speels gemak zijn directe tegenstander Sturing en wat andere aanstormende NEC’ers van de bal en scoorde simpel de 1-3. NEC kreeg best wel kansen, maar faalde opzichtig in de afronding. Na een uur voetbal kwam Van Landschoot in het veld voor Van de Looi. Even later kwam NEC toch weer een beetje terug in de wedstrijd. Velikonja’s schot werd in eerste instantie nog gesmoord door de Go Ahead defensie, maar in de rebound schoot hij alsnog koel binnen. NEC ging vol op jacht naar de gelijkmaker en kreeg binnen enkele minuten na de aansluitingstreffer zowaar een penalty, nadat Okita nogal dom werd neergeschopt in het strafschopgebied. Flemming legde aan voor het schot. De Go Ahead keeper zat weliswaar in de goede hoek, maar de bal was hard en laag en liet de beste man kansloos voor de 3-3. En dat was gezien het wedstrijdbeeld ook niet onverdiend. NEC zocht in de slotfase naar de volle winst. Enkele minuten voor tijd verliet Musaba het veld voor Wolters. Diezelfde Wolters probeerde met een harde trap van afstand de impasse te doorbreken, maar zijn bal zeilde net over de lat. Ook Velikonja schoot rakelings over. Het was volledig eenrichtingsverkeer, met vijf minuten extra tijd erbij.

Vechten voor de zege. Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

Helaas bleef het ondanks die vijf extra minuten 3-3. Daardoor blijven we, ondanks dat je na een uur spelen schier kansloos achter stond, toch een beetje met een kater achter. Go Ahead was namelijk rijp voor de slacht in de eindfase.

 

Toeschouwers

De Go Ahead fans blijven een raar volkje, wat in plaats van het eigen team aan te moedigen schijnbaar meer lol heeft in andere clubs afzeiken. Minderwaardigheidscomplexje? Ondertussen deed Vak 080 een of andere aparte gechoreografeerde mime-uitvoering. Of wellicht dat het een soort collectieve gebarentaal richting het uitvak was of zo. Nou ja, er zal vast een idee achter gezeten hebben.

 

Scheids

Bax deelde twee gele kaarten uit aan Go Ahead, terwijl ook Zian Flemming aan NEC zijde een gele kaart ontving.

Man die baxt. Zon op de huid. De man vangt aan. Baxt die man? De man die baxt. Nee, die man die baxt. Man die baxt. Man die baxt baxt baxt baxt baxt. Die man die baxt. Nee, de koekenbakker baxt. Man die baxt. Puts water. Puts puts. Man die baxt. Die baxt ze bruin zeg. De vrouw zegt: de man die baxt. Ja, de man die baxt. Nee, de man die baxt. Bax bax baxt. De vrouw doet open. Het is de koekenbakker. Nee, de man die baxt. Baxt baxt baxt baxt baxt baxt baxt. Het hele jaar door. Baxbaxbaxbaxbaxbaxbaxbaxbax. Man die baxt. Trima kassie. Foto: Rob Koppers.

 

Hoogtepunten

De ploeg knokte zichzelf wederom terug van een achterstand en liet de koppies niet hangen.

 

Dieptepunten

Bij tijd en wijle was het, vooral in de eerste helft, alsof je naar een aflevering van ‘Comedy Capers’ zat te kijken (verraad ik nou mijn leeftijd?). Vooral achterin oogde het soms ronduit amateuristisch, zeker bij de goals. Maar ook in de aanval zag je regelmatig ballen rondvliegen waarvan je je kunt afvragen of de schutter door heeft dat het publiek niet letterlijk een twaalfde man is, of dat hij (spoiler alert) net als dat jongetje in de ‘The Sixth Sense’ geesten ziet rondlopen van wie hij een kaatsje terug verwacht. Wellicht een tip voor Theo: maak de goals een goede vijf meter hoger en we zullen aan de lopende band gaan scoren.

 

Tactiek

De NEC defensie is duidelijk het grote zorgenkindje van deze selectie. Geen idee waarom Odenthal geslachtofferd is ten faveure van Sturing. In de omschakeling is het vaak een zootje achterin. Elke ploeg die achterover durft te hangen tegen NEC en gokken op de counter heeft een feestdag. En dat terwijl je op papier toch nog met twee extra sloten (Van de Looi en Dijkstra) op de verdediging speelt. Daar moet dus nog eens flink aandacht aan worden besteed door onze technische staf. NEC creëert best veel kansen, maar heeft er ook veel nodig om te scoren. Terwijl het bij onze tegenstanders vaak een gevalletje “één kans, één goal” lijkt. Veel meer dan vier, vijf kansen heeft Go Ahead namelijk niet gehad vanavond.

 

Inzet

Als je zo kunt terugkomen van een 1-3 achterstand dan zal het aan de inzet niet liggen bij deze ploeg. Ze werkten hard.

 

Conclusie

Als je ziet hoe Go Ahead Eagles in de slotfase volledig in elkaar stort, dan zou je bijna denken dat er wellicht niet veel getraind wordt op conditie daar. Wellicht een aandachtspuntje voor hun coach. Oh wacht. Hoe dan ook, NEC verliest vandaag toch twee punten puur op individuele fouten achterin. Je kunt scoren tot je een ons weegt, maar als je ze zo gemakkelijk tegen krijgt dan zal het een moeilijk seizoen blijven. Van keeper tot linksback tot rechtsback via het centrale duo, het zag er allemaal uiterst wankel uit. Geen verrassing natuurlijk, want we hebben een van de jongste en meest onervaren achterhoedes in jaren, maar het blijft toch treurig dat de linie waar NEC altijd haar grootste successen op bouwde dezer dagen steevast de zwakke broeder is. Maar goed, blijkbaar liep Rens warm, dus wellicht dat hij alsnog zijn wederopstanding kan maken in de komende weken. We blijven hopen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.