De week van…na de Rus komt zonneschijn

Toen vorige week bekend werd dat NEC voor het dichten van een financieel gat misschien een beroep zou doen op de Rus Mikhail Ponomarev, gingen bij veel supporters de alarmbellen rinkelen. Ook bij DTH natuurlijk. Was dit de aankondiging van de verdere verlenging en verdieping van de lijdensweg? Waren we nog steeds niet ‘rockbottom’? Als je leest over een Russische zakenman die met z’n grijpgrage klauwtjes in allerlei clubs aan het roeren is (2 x ijshockey, 1 x voetbal) weet je meteen dat het foute boel is. Maar kennelijk kunnen ze bij NEC wel een gezellige boom opzetten met zo’n gast. De berichten die daarna over de Rus verschenen, bevestigden wat we al wisten, die kerel deugd niet.

Vervolgens konden we bij Roda JC mooi zien wat er gebeurt als je schimmige opportunisten bij je club haalt. Natuurlijk, de situatie is daar anders, hun versie van ‘de Rus’ (in dat geval een Mexicaan) wil de club overnemen, terwijl het bij ons om het verstrekken van een lening gaat. Maar als je een schuld hebt, heb je verplichtingen en dus is er een eerste voet tussen de deur gezet.

Inmiddels lijken we met de schrik vrij te komen. Hoe concreet de Rus daadwerkelijk in beeld is geweest om die lening te verstrekken zal wel altijd in nevelen gehuld blijven, maar het lijkt van de baan te zijn. Wel krijg je er nog steeds koude rillingen van dat de leiding van NEC dit soort figuren überhaupt kent. Wat het alleen al doet met je imago! Voor welke fatsoenlijke Nijmeegse ondernemer is dit een aanbeveling om NEC financieel te steunen? Het plaatst je bovendien in de hoek waar ze het echt niet meer weten, waar ze tot alles bereid zijn om maar te overleven, waar, met andere woorden, geen toekomst meer in zit.  Er zijn eindeloos veel voorbeelden van clubs die door schimmige opportunisten kapot zijn gemaakt. Het aantal clubs dat er baat bij heeft gehad is op de vingers van één hand te tellen.

Goed, we proberen die Rus nu te vergeten. Er komen namelijk opeens hele andere berichten naar buiten. NEC is in gesprek met ‘jonge succesvolle ondernemers uit de regio’, meldt bijvoorbeeld De Gelderlander, om de financiële basis van de club te versterken en samen een nieuw (vernieuwd) stadion te realiseren. De vier B’s kunnen en willen het niet alleen blijven doen. Dit is zomaar verdomd goed nieuws.

Zou het dan eindelijk gebeuren dat ‘het Nijmeegse’ de club gaat omarmen als dat oh zo belangrijke uithangbord van stad en regio, als het ultieme middel om mensen te verbinden en trots te laten zijn op hun stad? Vaak wordt dan als voorbeeld genoemd hoe dat in Eindhoven is gegaan. Natuurlijk op een andere schaal, de miljarden-bedrijven die daar zitten hebben we hier niet, maar het principe blijft hetzelfde. Daar zijn bedrijven jaren geleden al in PSV gaan investeren omdat men een succesvolle voetbalclub als een goed middel ziet om het imago en de aantrekkelijkheid van de regio te ondersteunen, uiteraard ook in hun eigen belang.

Als dit lukt, zou het een heuse nieuwe start kunnen betekenen en krijgen we misschien voor het eerst in jaren het idee dat we met deze club weer omhoog kunnen, dat er een toekomst is mooier dan het druilerige heden. Het zou bovendien het eerste belangrijke succes van directeur Van Schaik kunnen zijn. Want, hoe hard hij ook werkt en ondanks de verbeteringen die er onder zijn leiding wel degelijk zijn (NEC maatschappelijk, nadruk op topsportklimaat), overheerst het beeld van stilstand en achteruitgang: op technisch vlak ging in twee jaar bijna alles mis, het aanboren van nieuwe inkomsten lukte niet en iets concreets over het stadion is er ook niet. Het wordt dus wel eens tijd dat Van Schaik ons laat zien waarom we blij verrast waren toen hij hier aan slag wilde gaan. Hij zegt te hopen dat de gesprekken met die ondernemers deze maand kunnen worden afgerond. Het zou fijn zijn als de supporters er dan ook snel iets van horen.

Wel moeten we goed op blijven letten of het ook echt wat voorstelt. Niet om zinloos negatief te willen zijn, maar als het niet om structurele investeringen gaat voor een langere periode heb je er niet veel aan. Ook moeten er miljoenen in het spel zijn wil je een basis hebben om het stadion te kunnen kopen en verbouwen. En we moeten goed in de gaten blijven houden wat voor types het zijn, wat ze terug willen hebben voor hun investeringen en of ze zich een beetje bescheiden kunnen opstellen. Want, zoals we inmiddels wel weten, haal je met investeerders niet alleen geld maar ook bemoeizucht binnen. Oh ja, dat gat van zeven ton, dat is ook nog niet gedekt.

Dus…er gloort dan iets aan de horizon, een stralend zonnetje is het nog lang niet.

Pff, het was weer eens een ouderwets weekje NEC. Zowel binnen als buiten het veld liet de club ons meerdere gezichten zien, lelijke en mooie. Never a dull moment, bij ons cluppie.

En nu NAC. Hup NEC!

Wichard

 

 

 

 

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.