NEC pakt verdiende zege op Roda JC

Het blijft een wisselvallige bedoeling bij ons NEC. Na een aardige prestatie in eigen huis volgde vorige week een zeer povere vertoning uit tegen Dordrecht, waar slechts ternauwernood een punt in de wacht gesleept werd. Vanavond stond het thuisduel tegen Roda JC op het programma. Roda staat momenteel ‘slechts’ 6e, maar dat is momenteel een plek waar wij alleen maar van kunnen dromen. De Gier toverde voor dit duel weer een opvallende opstelling uit de hoge hoed. Joey van den Berg begon namelijk centraal achterin naast Bossaerts en geflankeerd door Joppen en Kvida, terwijl op het middenveld Dijkstra terugkeerde naast Bruijn en Labylle. Tja.

Foto: Rob Koppers

NEC begon wel voortvarend aan het duel en kwam zelfs al vroeg op voorsprong. Uit een corner van NEC in de 7e minuut werd de bal in eerste instantie weggewerkt, maar plots vond Wolters op links een door de Roda defensie volledig vrijgelaten Bruijn. Bruijn sprintte het strafschopbebied binnen en krulde de bal lekker in de verre hoek achter keeper Novakovic voor de 1-0. Druijf bracht even later bijna Okita in stelling voor de 2-0, maar de bal werd gesmoord door een Roda verdediger. Kort daarna slalomde een ontketende Druijff op bijna onmogelijke wijze langs de achterlijn, maar zijn inzet smoorde in het zijnet. Een paar minuten later was nota bene Dijkstra dicht bij een treffer, maar na een een-tweetje met Okita werkte hij de bal naast het doel. Laten we het gewoon maar zeggen ook: NEC zag er zeer behoorlijk uit in de eerste helft. Vooral nieuwkomers Bruijn en Druijff drukten nadrukkelijk hun stempel op het duel, terwijl Dijkstra sterk opereerde als stofzuiger op het middenveld, en NEC was in grote fases gewoon beter dan Roda JC. Achterin had het gelegenheidsduo Bossaerts en Van den Berg de zaakjes ook aardig voor elkaar, al blijft Van den Berg met lompe overtredingen strooien en pakte hij dan ook zijn zoveelste geel vanavond. Het enige dat je de ploeg eigenlijk kon aanrekenen, afgezien van gebrek aan zuiverheid bij lange passes, is dat ze niet meer afstand namen van de Limburgers.

In de tweede helft kreeg NEC al vroeg een grote kans om de score te verdubbelen. Okita speelde zich knap vrij en schoot vol op de vuisten van de Roda keeper, waarna Bruijn in de rebound voor een open doel hoog over schoot. Bruijn probeerde dertig seconden zijn misser te herstellen via een indrukwekkende rush vanaf eigen helft, maar zijn poeier vond wederom de vuisten van Novakovic en ditmaal was het Druijf die de rebound niet binnen wist te werken. Het leek echter een kwestie van tijd totdat NEC op 2-0 zou komen. Bijna leek dit het geval toen Druijf prima binnen schoot na een zoveelste vlotte aanval van NEC, maar de scheids oordeelde dat het buitenspel was. De Roda spelers waren ondertussen vooral bezig met theater maken en de scheids bespelen met duikelingen en hands claims. Dit leidde ondermeer tot een wat makkelijke gele kaart voor Wolters. De scheids liet zich kinderlijk simpel door het geblèr van Roda verleiden en dit leidde soms tot bizarre beslissingen. Onze ploeg liet zich helaas wat beïnvloeden door het theater en hierdoor begon Roda zowaar een beetje in de wedstrijd te komen. Het kreeg in korte tijd zowaar twee goede kansen op de gelijkmaker. Zo lagen we zowaar na een uur van NEC hegemonie opeens onder onder druk en drong Roda aan. De uiterst waarig fluitende scheids besloot even later Jack de Gier een gele kaart te geven, nadat in de eerste helft al en reservespeler van NEC op geel getracteerd was. Gelukkig ebde het Roda-offensief met nog een kleine twintig minuten op het bord langzaam weg en kwam NEC weer een beetje terug in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd kwam Romeny in het veld voor een licht geblesseerde Dijkstra. Een riskante zet van De Gier om met een minimale voorsprong een defensieve middenvelder te wisselen voor een aanvaller. Vijf minuten later kwam ook Ndayishimiye in het veld voor Wolters. Ndayishimiye had al snel bijna de 2-0 op de voet, maar zijn pingel door de Roda defensie smoorde uiteindelijk op de keeper. Diep in de blessuretijd zakten de NEC fans nog bijna collectief door de grond toen Roda plots een dot van een kans kreeg op de gelijkmaker, maar Branderhorst die de hele wedstrijd weinig te doen had bleek desalniettemin scherp en stopte het schot knap.

 

Uitslag

1-0 dus. Het is krap maar het is genoeg. Belangrijke punten.

 

Scheids

Edwin van de Graaf was een drama fluitist. Hij floot uiterst warrig en liet zich simpel verleiden door het theater van Roda. Brevet van onvermogen.

Foto: Rob Koppers

 

 

Toeschouwers

Het oogde best leeg in de Goffert, maar het publiek werd vanavond grote delen van het duel goed vermaakt door de thuisploeg. Hopelijk lokt het weer wat fans terug.

 

Hoogtepunten

NEC oogde vandaag eindelijk weer eens als een ploeg met voetballend vermogen. De ploeg had meer goals verdiend, maar de punten zijn binnen. Bovendien zitten de uitslagen op de andere velden ook nog eens mee en komt die nacompetitieplek toch weer een beetje in zicht.

 

Dieptepunten

De lange afstand passes waren vanavond echt van een bedroevend niveau. En de scheidsrechter evenzo.

 

Tactiek

Vooraf leek het weer een vreemde greep van De Gier om Van den Berg in de defensie te zetten, maar eerlijk is eerlijk: Bossaerts-Van den Berg oogde als een solide blok. Ook Kvida op links was solide, stukken beter dan de al weken ondermaats presterende Sanniez. Dijkstra rendeerde ook stukken beter op het middenveld met een actieve speler als Bruijn om zich heen. Wellicht maar eens een paar weken lekker laten staan zo.

Foto: Rob Koppers

 

Inzet

Die was vanavond gewoon prima, al speelt het natuurlijk ook een stuk fijner met een vroege voorsprong.

 

Conclusie

Eindelijk weer eens een leuke voetbalavond tegen een tegenstander van naam. De Jong Utrechts van deze wereld tellen we uiteraard niet mee. We stijgen door deze winst en de uitslagen op de andere velden opeens helemaal naar plek 11 en doen dus weer volop mee voor de nacompetitieplekken. Het kan verkeren! Volgende week komt Den Bosch op bezoek dat momenteel vierde staat, op lichtjaren afstand van ons. Maar als NEC wederom zo voor de dag komt als vanavond, dan zijn alle opties open.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.