De week van…riemen vast, nog zeven wedstrijden!

De cruciale fase van de competitie is aangebroken en de realiteit is dat promotie, laat staan een kampioenschap (who cares), nog steeds allerminst zeker zijn. Het is zorgelijk dat NEC in dit stadium niet de stabiele topclub is die wedstrijden gedecideerd naar zich toetrekt. Tegen RKC en Jong FC Utrecht lukte dat, maar tegen SC Cambuur en De Graafschap weer niet. Het voetbal en de resultaten zijn de laatste weken natuurlijk een stuk beter dan in de beginperiode van Lijnders, maar het is nog steeds niet goed genoeg. Tegen Cambuur en De Graafschap was de ploeg delen van de wedstrijd de controle kwijt en tegen De Graafschap werden er door defensie en keeper weer eens flink geschutterd.

Tegen De Graafschap werden weer twee kostbare punten verspeeld: 1-1. Foto: Rob Koppers.

De labiliteit van de ploeg zie je ook terug in het competitieverloop. We hebben inmiddels ver achter gestaan op de koploper, zeven punten voorgestaan op promotieconcurrent Fortuna Sittard, weer achtergestaan, zes punten voorgestaan en nu, met nog zeven wedstrijden te gaan, is die voorsprong weer geslonken tot twee schamele puntjes. In tegenstelling tot wat veel kenners verwachtten, doet Fortuna dus nog steeds mee, het heeft zich na de trainerswissel goed herpakt. Knap, maar natuurlijk mede mogelijk gemaakt door de stroom punten die we zelf blijven verspelen. De voetballiefhebbers in de regio Sittard-Geleen hebben, onterecht, nog steeds weinig geloof in de kansen van hun team. Bij de thuiswedstrijd van afgelopen vrijdag waren een schamele 3.500 toeschouwers aanwezig. Het tekent natuurlijk ook het verschil tussen de twee clubs. De bijna 10.000 man in De Goffert verwachten niks minder dan promotie, bij Fortuna is het vooral een leuke en onverwachte kans.

Die Jupiler League is in bepaalde opzichten trouwens best een leuke competitie, niet alleen door de wisselende koplopers maar ook doordat er elk seizoen clubs ver boven zichzelf uitstijgen of juist heel diep vallen. Ook door de te behalen periodetitels, waar bijna elke club op kan blijven hopen, blijft het spannend. De meeste clubs zijn veel meer aan elkaar gewaagd dan in de Eredivisie. De verschillen in budget zijn in de JL dan ook een stuk minder groot. De Eredivisie zal het niet doen, maar nu ze daar al jaren broeden op een verbeterde competitie zouden ze best eens naar de JL mogen kijken. Uiteraard wordt de boel in de JL verpest door de Jong-teams, het doorspelen in interlandweken en het massaal aanwezige kunstgras. Kennelijk neemt de JL zichzelf niet helemaal serieus. Ook heeft de competitie wat probleempjes met de kwaliteit van het gebodene en de treurige ambiance waarin veel wedstrijden worden gespeeld. Ja, laten we toch maar zo snel mogelijk promoveren.

Of dat gaat lukken gaat nog verdomd spannend worden. Aanstaande vrijdag beginnen spelers, staf en supporters aan een twee weken durende achtbaanrit waarin vijf wedstrijden gespeeld gaan worden. Riemen vast! Het programma:

-vrijdag 30 maart 20.00 uur FC Eindhoven – NEC
-maandag 2 april 14.30 uur NEC – SC Telstar
-vrijdag 6 april 20.00 uur Jong Ajax – NEC
-maandag 9 april 20.00 uur NEC – FC Oss
-vrijdag 13(!) april 20.00 uur Helmond Sport – NEC

Deze ‘Europese weken’ zijn in theorie in het voordeel van NEC want we hebben de breedste selectie, iedereen is fit en er is niemand geschorst. De spanning is groot, de druk immens, een achtbaanrit, twee weken. Voel je het al?

Pepijn Lijnders doet wat een trainer in zijn positie moet doen, hij relativeert: we hebben alles nog in eigen hand en er zijn nog 21 punten te vergeven. Sommigen denken misschien dat hij duikt voor de situatie, maar hij kan niet anders. Toch zal ook hij de spanning voelen. Hij heeft voor anderhalf seizoen getekend, waarschijnlijk met de gedachte dat hij volgend seizoen trainer in de Eredivisie zal zijn. Pep wilde een nieuwe uitdaging en die heeft ie gekregen.

Pepijn Lijnders legt uit dat er geen reden is tot ongerustheid. Foto: Rob Koppers.

De competitie wordt afgesloten met de wedstrijden tegen NEC – Jong AZ op vrijdag 20 april om 20.00 uur en FC Dordrecht – NEC op zaterdag(!) 28 april om 19.45 uur.

Doordat het zo lang spannend blijft is het voor Van Schaik en Oversier ingewikkeld om de lijnen voor het volgend seizoen uit te zetten. Bovendien zal het realiseren van de ambitie die ze hebben om de club naar de subtop van de Eredivisie te brengen serieus vertraging oplopen als de club dit seizoen niet promoveert. Toch, ook als promotie niet lukt, zal dit geen verloren jaar zijn. Van Schaik en Oversier proberen een fundament te leggen waardoor prestaties in de toekomst niet uit kunnen blijven. Voor het eerst in jaren wordt er beleid gemaakt en staan er eigenwijze mannen aan het roer die vastbesloten zijn hun plannen uit te uitvoeren, hoe hard investeerders en andere supporters ook in hun nekken hijgen. Het is de stabiliteit waar NEC lang op heeft moeten wachten. Ook als de prestaties nog tegenvallen, is er wel degelijk sprake van een trendbreuk.

Als supporters kunnen we in de tussentijd niet meer doen dan massaal achter de ploeg blijven staan. Te beginnen vrijdag uit en volgende week maandag om 14.30 uur, heerlijk tijdstip, in De Goffert. Fuck de meubelboulevard! Ik zeg, uitverkocht huis.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.