Tactiek goed, PSV aan het wankelen gebracht

NEC deed vanavond waar het goed in is, countervoetbal vanuit een gesloten verdediging. De tactiek klopte dus en dat leverde een hele andere partij op dan de kansloze thuiswedstrijd die we tegen PSV speelden.

Natuurlijk stond NEC soms flink onder druk en was er bij vlagen veel dreiging van PSV, maar overlopen werd de ploeg niet. Er was een oliedomme overtreding van Bikel voor nodig om PSV aan een voorspong te helpen. Penalty, 1-0 in de twintigste minuut (Van Ginkel). Nou dat was het dan, denk je, wordt een nulletje of vier.

Maar dan is daar opeens de gelijkmaker uit een magistrale counter, afgerond door Messaoud (30e minuut). Verdedigen en counteren, verdedigen en counteren, dat is ons spel Herr Hyballa.

In de tweede helft krijgen we wat ongelukkig de 2-1 tegen (Ramselaar, 55e minuut) maar blijft de ploeg lekker voetballen. Sterker nog de tweede helft is beter dan de eerste. Omdat PSV de derde niet weet te maken, worden de sterren steeds nerveuzer.

NEC dringt aan en dat leidt nog tot een paar paniekerige situaties in het strafschopgebied van de Eindhovenaren. Cocu ziet zich zelfs genoodzaakt om met Schwaab nog een extra verdediger in te brengen. In de 83e minuut scoort Dumic, die dan al even in de spits staat, een schitterend doelpunt! Helaas, buitenspel.

Pas ver in blessuretijd, als heel NEC op de gelijkmaker jaagt, maakt PSV de derde (Luuk de Jong).

Verdomd jammer maar de ploeg heeft de clubkleuren vanavond met verve verdedigd.

Uitslag
Natuurlijk had PSV meer balbezit en meer kansen, maar het was tot op het laatst een spannende wedstrijd die NEC niet had hoeven verliezen.

Toeschouwers
De gemiddelde PSV supporter zal een saaie wedstrijd en een makkelijke overwinning hebben verwacht. Amusementswaarde nul. Het liep anders en alle PSV’ers zijn NEC nu dankbaar voor een onverwacht leuke avond.

Scheidsrechter
Scheidsrechter Kamphuis floot in de eerst helft als zo’n typische Pietlut uit de Hollandse school terwijl hij in de tweede helft juist veel liet gaan. De vuist die Arias in het gezicht van Fomitschow plantte had met rood bestraft mogen worden.

Hoogtepunten
-Wat een schitterend doelpunt scoorde NEC. Dumic-Fomitschow-Messaoud-doelpunt.
-NEC speelde vanavond weer helemaal vanuit z’n kracht.
-Hartverwarmende inzet, die Fomitschow en Rayhi blijven gaan en gaan en gaan.

Dieptepunten
-Bikel speelt een matig seizoen en helemaal in die lijn veroorzaakte hij volstrekt onnodig een penalty en was hij een paar keer dichtbij een tweede gele kaart.

Tactiek
Tactisch deed Hyballa het enige juiste. Hij stelde met Larsson één aanvaller op en met Buwalda een extra centrale verdediger. Verdedigen en counteren.

Inzet
Een 10 met een griffel.

Conclusie
NEC revancheerde zich vanavond voor de zwakke wedstrijden tegen Go Ahead en PEC Zwolle. Hopelijk ziet Hyballa in dat hij de verdedigende tactiek elke wedstrijd moet hanteren tot we rekenkundig niet meer kunnen degraderen.