Ondanks twee zeges toch de play-offs in

Het zal ongetwijfeld nog lange tijd een populair onderwerp van discussie blijven op de tribunes of in de kroeg: is Hyballa te laat ontslagen? Hadden we onder de sympathieke Duitser met zijn onnavolgbare systeem- en tactiekwisselingen ook nog zes punten weten te persen uit de laatste duels? We zullen het nooit weten. Feit is wel dat NEC met Bikkel aan het roer de laatste twee duels van dit seizoen in winst wist om te zetten. Het geheim? Eigenlijk is het heel eenvoudig: rust in de ploeg, een logische en vaste basisopstelling in het vertrouwde 4-3-3 formaat, en simpel voetbal. Als je weet dat je selectie kwaliteit ontbeert dan moet je logisch en simpel voetballen, net zoals we in de laatste twee duels deden.

Het bleek helaas niet genoeg om de nacompetitie te ontlopen. Omdat ook Sparta en Roda JC in de 33e speelronde hun duels wonnen, was deze laatste speeldag van Eredivisie seizoen 2016-2017 een ware nagelbijter waarbij onze ploeg het helaas niet meer in eigen hand had. Zelfs bij winst op Heerenveen moesten we hopen op een verlies van Roda bij de vijand en minimaal een gelijkspel voor Sparta op degradant Go Ahead Eagles. Vitesse deed haar sportieve plicht, maar Go Ahead liet eens te meer zien waarom ze inmiddels gedegradeerd is. Sparta won in de slotfase en daardoor was de overwinning van onze ploeg slechts goed voor één plekje winst op de ranglijst in plaats van twee.

De overwinning van NEC was trouwens wel volkomen verdiend. Heerenveen probeerde voor eigen publiek wel de volle buit binnen te halen, maar NEC speelde bij vlagen beter en nam ook op fraaie wijze de leiding na een half uur voetbal. Groeneveld werd op fraaie wijze weggestuurd met een lange bal van achteruit door Dumic. Hij controleerde de bal, kapte zijn directe tegenstander uit en scoorde koel de 0-1. Op dat moment stond Roda al achter in arnhem en was het nog 0-0 bij de Eagles. NEC stond met dit doelpunt dus virtueel op de 15e plek. Met deze stand werd ook de kleedkamer opgezocht.

In de tweede helft zette Heerenveen aan maar kon maar weinig afdwingen tegen onze viermans defensie. Waar NEC het in Heerenveen redelijk onder controle leek te hebben, daar ging het op een ander veld echter helemaal mis. Sparta kwam namelijk vroeg in de tweede helft op voorsprong en duwde ons daarmee terug de nacompetitie in. Onze ploeg liet zich echter niet van de wijs brengen en deed wat het moest doen. Invaller Awoniyi scoorde de 0-2 en gaf NEC daarmee ademruimte. Niet veel later was het opeens groot feest in het uitvak. Het nieuws was doorgekomen dat Go Aheadf de gelijkmaker had gescoord tegen Sparta! Opeens waren we dus weer uit de degradatiezone. Een bloedstollend laatste kwartier brak aan. Zou NEC de voorsprong vast kunnen houden? Zou een gelijkmaker van Roda uitblijven? Zou Sparta van het scoren afgehouden kunnen worden?

Uitslag
Nee dus. Roda JC ging weliswaar kansloos onderuit in arnhem, maar helaas wist Sparta in extremis alsnog twee keer het net te vinden en ontlopen de Rotterdammers daarmee de nacompetitie. NEC blijft met de 0-2 winst steken op de 16e plek, geklopt op doelsaldo.

Toeschouwers
Heen en weer geslingerd tussen ultieme vreugde en realistische berusting was het een half uurtje van uitersten in het uitvak van Heerenveen. Wat restte was respect voor de inzet van onze ploeg, die vandaag deed wat het moest doen. En dus was er terecht applaus en steun voor onze jongens na weken van onrust en geruzie. We kunnen dus op positieve wijze de nacompetitie in.

Hoogtepunten
Twee wedstrijden onder Bikkel en Potje, twee keer winst. En niet tegen de minste ploegen, al kun je stellen dat Heerenveen een wisselvallige tweede seizoenshelft beleeft. Dat geeft de burger dus moed voor de play-offs.

Dieptepunten
Het dieptepunt van vandaag kwam niet uit Heerenveen maar uiteraard vanuit de Adelaarshorst. Daar kunnen we dus weinig tegen doen. Op onze ploeg viel vandaag en ook vorige week niks te bekritiseren.

Tactiek
Het grote discussiepunt. Waarom wint NEC haar duels nu plotseling wel? Is het de schok van de trainerswissel? Is het de hand van Ronnie? Is het een besef bij de spelersgroep dat de zweep er echt over moet? Iedereen zal er het zijne van denken en we willen de sympathieke Hyballa zeker geen schop na geven. We gunden Peter echt het allerbeste. Feit is echter wel dat we de afgelopen twee weken met een vaste opstelling en in een voor NEC vertrouwd patroon (4-3-3 met twee behoudende middenvelders) gespeeld hebben en de nadruk in de trainingen vooral op rust en kalmte heeft gelegen. Dus geen vijf verdedigers, geen drukte en gedoe, geen wijzigingen in de basis en met op papier logische opstellingen. Soms werkt voetbal het beste als je het simpel houdt, zeker met een ploeg die kwalitatief niet bepaald top te noemen is. Het was een les die we onder Anton Janssen al voorgeschoteld kregen en het is jammer dat die les zo snel alweer opnieuw bestudeerd moest worden.

Inzet
Daar was tot een paar weken geleden eigenlijk het hele seizoen al niks mis mee. Vandaag ook weer prima inzet en zelfs na het slechte nieuws uit Deventer bleef onze ploeg op zoek naar de 0-3. Neem dit mee de nacompetitie in!

Conclusie
Te weinig? Te laat? Het blijft koffiedik kijken. Maar het is toch altijd een stuk fijner om de nacompetitie in te gaan met twee overwinning op zak dan met twee nederlagen. Dit geeft vertrouwen. Laten we hopen dat we de boel tijdig op de rails hebben gekregen en dat deze vorm doorwerkt tegen Emmen en daarna tegen NAC of Volendam. Laten we hopen dat we niet eenzelfde deceptie meemaken als tegen Sparta in 2014, nadat Jahanbaksh ons dat seizoen in extremis van directe degradatie behoedde. Kom op spelers, kom op Ronnie, kom op NEC!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.