NEC pakt eindelijk weer volle mep in aantrekkelijk duel

Na een deprimerende reeks van nederlagen was het zaak voor onze ploeg om vandaag de volle buit in eigen huis te houden. De concurrentie deed namelijk goede zaken dit weekend en daardoor komt die rode lijn toch weer zorgelijk in zicht. Heracles moest het kind van de rekening worden. De Almeloërs zijn echter een stugge tegenstander en hebben op papier een goed voetballend team. Hyballa besloot naar goed gebruik de ploeg maar weer om te gooien en het vandaag eens te proberen zonder spits. Waarom ook niet? We scoren toch niet, dus dan mis je de spits niet, zal hij wellicht gedacht hebben. Wel kwamen er weer vijf verdedigers het veld in. De tactiek was dus duidelijk: achterover hangen en loeren op een uitbraak van vleugelspelers Rayhi en Groeneveld, die zijn eerste basisplek kreeg. Messaoud mocht voor de creativiteit achter de vleugelspelers zorgen.

NEC startte net als tegen Sparta meteen fel. Heracles leek een beetje de kluts kwijt achterin doordat er geen diepe spits was om te dekken en onze vleugelspelers flink aan het zwerven waren. NEC kreeg in de eerste minuten dan ook een paar aardige kansen om al vroeg de score te openen. Helaas ging het na een klein kwartier alweer helemaal fout voor ons. Fomitschow besloot om Armenteros in het NEC strafschopgebied een zet in de rug te geven en de scheids wees resoluut naar de penalty stip. Armenteros verzilverde de pingel zelf, al moest het in twee pogingen omdat zijn eerste inzet werd afgefloten vanwege een niet legitieme aanloop. En daar stonden we dus weer zonder spits en met vijf verdedigers tegen een achterstand aan te kijken. Hyballa greep al snel in door Burnet in te brengen voor een wederom falende en opzichtig naar rood solliciterende Fomitschow. Groeneveld hielp even later een dot van een kans om zeep door een opgelegde bal aan de verkeerde kant van de paal te plaatsen. Gelukkig wist NEC alsnog langszij te komen. Heimloth bracht de bal in vanaf rechts en de inzet van Von Haacke werd door een Heraclied van richting veranderd voor de 1-1. NEC speelde fris en zorgde voor veel pressie voorin. Wat heet, uitgerekend rechtback Heimloth die eerder al de assist verzorgde ramde na een goed half uur prima de 2-1 binnen met een fraai afstandsschot. En zo leek Hyballa’s tactische concept zich uit te gaan betalen. Zonder spits maar met zwervende vleugels en opkomende middenvelders bleek NEC opeens een productieve en ook attractieve ploeg deze middag. Onze spelers zaten overal bovenop en Heracles wist niet waar ze het zoeken moesten. Het enige dat je onze jongens kon verwijten is dat ze in het eerste bedrijf de score niet verder wisten uit te breiden.

Dus moest het dan maar na de rust gebeuren. NEC liet het eerste kwartier na de hervatting de teugels wat vieren en loerde op de uitbraak. Heracles wist eigenlijk niks te creëren, terwijl NEC dreigend bleef. Het leek een kwestie van tijd voordat de 3-1 in het doel zou verdwijnen. Na een goed uur spelen schoot de kramp er helaas in bij Groeneveld, die zich tot op dat moment een slag in de rondte had gewerkt. Kadioglu was zijn vervanger. Hyballa bleef dus kiezen voor creativiteit in plaats van het inbrengen van een bonkige spits als Mayi of Awoniyi. Gelukkig betaalde het zich uit. Na een vrije trap door Von Haacke kopte Golla de 3-1 binnen, al kwam het doelpunt op naam van Hoogma die de bal in eigen doel werkte. NEC speelde fris en positief. En de fans waardeerden het, getuige het gezang en de ziege-zagges die van de tribunes schalden. Dit hadden we al een tijdje niet meer mogen meemaken in de Goffert. Heracles leek er in de slotfase niet meer in te geloven. Gosens scoorde nog wel heel fraai met nog acht minuten op de klok, maar de grensrechter oordeelde dat hij daarbij buitenspel stond. Von Haacke, een van de uitblinkers aan NEC zijde die eerder al vroeg om een wissel, verliet in de laatste minuten van de wedstrijd het veld voor Bikel.

Uitslag
3-1 dus, en dat was dik verdiend. Een belangrijke overwinning op een belangrijk moment.

Scheids
Van Boekel floot degelijk, wat ten opzichte van diverse andere scheidsrechters dit weekend een verademing is.

Toeschouwers
Eindelijk hadden we weer eens iets om over te juichen. Niet alleen vanwege de eerste zege sinds januari, maar vooral ook vanwege de sprankelende en positieve vertoning na een vroege achterstand.

Hoogtepunten
– Golla werd verkozen tot Man of the Match, al vonden wij zowel Heimloth als Von Haacke hier meer aanspraak op maken gezien ze beiden, naast een prima pot voetbal, ook nog allebei een goal en een assist op hun naam schreven.
– Groeneveld was wat ongelukkig in de afronding maar zorgde in de eerste helft wel voor enorm veel dreiging voorin. Helaas schoot de kramp erin, maar dit smaakt naar meer.
– Burnet. Wat een verademing, een back die kan verdedigen. Hopelijk zien we Fomitschow nu niet meer terug in de basis.

Dieptepunten
Fomitschow kan gewoon echt niet op dit niveau. We vallen niet graag onze eigen spelers af, maar het is toch te hopen dat het doek nu gevallen is voor de beste man. Burnet liet in een uur tijd meer kwaliteit zien dan Fomitschow in het hele seizoen.

Tactiek
Vooraf hadden we sterk onze twijfels. Weer met vijf man achterin in eigen huis en ditmaal zelfs zonder spits. Dan denk je toch dat Hyballa het pad definitief helemaal kwijt is. Maar ere wie ere toekomt, de tactiek van twee zwervende vleugels met opkomende backs en middenvelders werkte perfect. Helaas loop je onfortuinlijk tegen een vroege achterstand aan, maar de ploeg toont veel veerkracht en is enorm sterk en fit. We speelden vandaag heel compact maar zodra we de bal veroverden waren er direct meerdere mensen mee vooruit. Zal dit de blauwdruk worden voor de resterende duels? Of ziet het er volgende week tegen ADO weer heel anders uit?

Inzet
Was vandaag weer klasse, na een povere vertoning vorige week tegen Sparta. De ploeg werkte zich een slag in de rondte en vooral de hoge pressie was indrukwekkend. Heracles kreeg geen moment lucht en dat was volledig de verdienste van onze jongens. Hulde.

Conclusie
Drie hele belangrijke punten, dat is natuurlijk de hoofdzaak. Maar laten we ook vooral niet vergeten hoe de overwinning vandaag tot stand kwam. Dit is waarschijnlijk wat Hyballa idealiter voor ogen heeft maar waarvoor hij de kwaliteit in de selectie dacht te ontberen. NEC zette hoog druk, joeg alles af, en voetbalde vooruit. Geen tikkies breed maar alles in dienst van het zo snel mogelijk zo veel mogelijk spelers voor het doel van de tegenstander zien te krijgen. Vandaag lukte dat eindelijk eens en dan ziet het voetbal er meteen ook heel leuk uit. Laten we hopen dat we dit kunnen vasthouden. Het is wellicht onconventioneel zo zonder spits, maar laten we eerlijk zijn: wie heeft Mayi of Awoniyi ook maar een moment gemist? Lekkere pot, hele belangrijke punten. We staan nu acht punten los van de onderste regionen. Volgende week tegen ADO kunnen we de deur in het slot gooien. Hopelijk kunnen onze spelers de vorm van vandaag doorzetten en zullen we geen nieuwe Sparta-pot voorgeschoteld krijgen. Hou dit vol!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.