NEC pakt eindelijk weer de volle zege in afgetekende overwinning

Na het zoveeslte zure puntenverlies vorige week, waar een comfortabele 1-3 voorsprong onnodig uit handen gegeven werd tegen Jong PSV, was het vandaag zaak voor onze ploeg om te laten zien dat het bij vlagen hoopgevende veldspel tegen de Eindhovenaren geen incident was. In de eigen Goffert traden we vanavond aan tegen MVV, dat afgelopen seizoen via de nacompetitie nog nipt promotie mis liep na een goed maar uiteindelijk heilloos optreden tegen streekgenoot Roda JC. Smits was na zijn flater bij de 2-3 vorig weekend het kind van de rekening en moest plaats maken voor Joris Delle. Verder traden dezelfde NEC spelers aan bij de aftrap als vorige week.

NEC begon voortvarend en was in de eerste helft onbetwist de bovenliggende partij. Pas in de laatste minuten voor de rust kon MVV er een paar keer dreigend uit komen, maar op dat moment stond NEC al met 1-0 voor na een vroege goal in de 16e minuut van Golla. Net als vorige week moest de afronding dus wederom van een verdediger komen, want ondanks een zee aan kansen wist niemand in de voorhoede in het eerste bedrijf het net te vinden. Braken, Groeneveld, Kadioglu en Rayhi kregen allemaal prima kansen en ook centrumverdediger Van der Pavert kopte nog op de lat, maar de bal wilde na die eerste treffer niet meer het doel in. En dus bleef het na een sterk verbeterd optreden van onze jongens toch wat onrustig op de tribunes in de pauze. De afgelopen weken hebben ons immers geleerd dat voor dit NEC een marge van één doelpunt niet genoeg is. Het was dus hopen op een produktievere tweede helft en op basis van de kansen in de eerste helft zou dat ook zeker niet onterecht zijn.

Waar iedereen al bang voor was gebeurde al heel vroeg in de tweede helft. Vanuit het niks kwam MVV binnen vijf minuten op gelijke hoogte en dus kon NEC weer van voren af aan beginnen. Het is om moedeloos van te worden. Opnieuw weet NEC de nul dus niet vast te houden, al was Delle totaal kansloos bij de goal. Even later kreeg Sven Braken een dot van een kans op een nieuwe voorsprong, maar de MVV keeper was alert. Ook een inzet enkele minuten later uit een vrije trap van Kadioglu werd ternauwernood gekeerd. Met nog twintig minuten te gaan was ook MVV aan de overkant levensgevaarlijk, maar Delle redde de inzet fantastisch. Uit de daaropvolgende corner leek NEC te worstelen om de bal weg te krijgen, maar opeens viel de bal voor een weggestarte Rayhi. Rayhi, die wist dat hij op het punt stond om gewisseld te worden voor nieuwe aanwinst Langil, gooide er een laatste hoogstandje uit en soleerde zich naar de zestien van MVV, waarna hij droog de bal in de korte hoek binnen schoof voor de 2-1! Direct na de goal mocht hij onder luid applaus het veld af. In de 80e minuut besliste Kadioglu de wedstrijd met een prachtige actie na een goede combinatie met invaller Langil. Vlak voor het einde tekende Groeneveld ook nog voor de 4-1 na goed voorbereidend werk van Braken, die in de slotseconden nog gewisseld werd voor Larsson.

Uitslag
4-1 dus, een stand die ook na 45 minuten al op het bord had kunnen prijken. Maar goed, een kniesoor die daar om maalt momenteel. Een verdiende overwinning en hopelijk is het de opmars voor een betere periode voor onze ploeg.

Toeschouwers
Vandaag konden we voor het eerst op de ‘Ron de Groot’ tribune plaatsnemen. Bikkel vierde vandaag namelijk zijn 25-jarig dienstverband bij onze mooie club als speler en als trainer en zo’n fantastisch clubicoon verdient uiteraard een dergelijk mooi eerbetoon. Ronnie werd voor zijn jubileumfeestje vergezeld op zijn eigen tribune door oudgedienden als Jimmy Calderwood en Mario Been. Gefeliciteerd Bikkel en moge je nog vele lange jaren onze club verrijken met je aanwezigheid en je inzet!

Scheids
Edwin de Graaf floot in de tweede helft enorm pietluttig, wat de wedstrijd niet ten goede kwam. Het hinderde ons uiteindelijk gelukkig niet.

Hoogtepunten
– We winnen weer eens en dat was ook heel hard nodig. Voetballend ziet het er zo langzamerhand ook steeds beter uit, nu Bogers eindelijk begint de poppetjes op de logische plaatsen neer te zetten. Jammer dat het zo lang moest duren, maar het seizoen is gelukkig nog lang.
– Delle laat zien waarom iedereen al vanaf het begin riep dat hij de eerste keus in de doelmond moest zijn. Waar Smits helaas mede punten morstte voor NEC, daar redde Delle vanavond op een cruciaal moment bij de 1-1 de wedstrijd. En dat is het verschil dat een keeper kan maken. Bovendien straalt de Fransman ook veel meer rust en zekerheid uit in de defensie. Al blijven zijn uittrappen matig.

Dieptepunten
Toch weer een tegendoelpunt op een rot moment. En je kunt het de ploeg verwijten dat ze niet al veel eerder een gat sloegen met de tegenstander. Maar goed, dat kan de besten gebeuren.

Tactiek
Waar Oversier aan het begin van het seizoen nog riep dat het elftal om Kadioglu heen gebouwd zou worden, daar hield Bogers om schimmige redenen (transferperikelen?) de jonge NEC telg telkens op de bank. Sinds Ferdi in de basis staat ziet het er voetballend echter mijlen beter uit bij NEC. Een fikse voorsprong voor de pauze zou ook niet onverdiend zijn geweest, ware het niet dat met name Sven Braken vanavond het geluk niet mee had. Defensief is het helaas nog altijd kraken met veel onnodige fouten. Maar de inbreng van Delle geeft wel zichtbaar meer rust. Het lijkt er dan ook op dat Smits zich zal moeten opmaken voor een nieuwe lange zit op de bank. Verder blijft Dijkstra een probleemgeval. Omdat Bogers hem tot aanvoerder heeft gebombardeerd zal onze coach niet snel genegen zijn om Dijkstra te wisselen of zelfs te laten banken, maar helaas is de centrale middenvelder nu al wekenlang een van de zwakste schakels in de ploeg. Het ene moment verstuurt hij een prima dieptepass om het volgende moment veel te laat en te traag achter zijn directe tegenstander aan te sjokken. Dat Mart hard werkt zal niemand ontkennen, maar we hebben met Bikel gewoon een veel betere speler voor die positie op de bank zitten. Tot dusverre een grove inschattingsfout van Bogers. Het is de vraag of onze coach mans genoeg is om dit toe te geven en Dijkstra uit zijn leiderschapslijdensweg te verlossen, of dat we nog wekenlang moeten kijken naar Mart’s goedbedoelde maar uit vorm of uit kwaliteit zijnde capriolen totdat het echt niet meer gaat.

Inzet
De inzet was vandaag prima en de spelers lijken elkaar langzamerhand wat beter te vinden op het veld, zeker in de voorhoede.

Conclusie
Het is nog vroeg dag maar voetballend lijkt de weg omhoog eindelijk gevonden te zijn. En dat was ook dringend nodig, want Bogers kon zich ongetwijfeld niet veel misstappen meer veroorloven. Hij lijkt nu eindelijk de poppetjes op de juiste plekken te zetten maar vele supporters riepen dat weken geleden al. Zijn wisselbeleid of anderssoortige ingrepen in de wedstrijd hebben tot dusverre ook nog geen aantoonbare zoden aan de dijk gezet. En dus blijft het gevoel beklijven bij vele supporters van ‘joh, dat kan ik ook wel, zo niet beter’. Deze overwinning geeft ongetwijfeld lucht en het bij vlagen prima veldspel is ook zeer hoopgevend, maar de weg is nog lang en Adri heeft nog menig Nijmeegs hart te overtuigen van zijn kunde. We wensen Bogers uiteraard sterkte, want hoe beter hij het doet, hoe beter wij het doen. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Volgende week uit bij hoogvlieger Fortuna Sittard, dat wordt een echte test. Slaagt Bogers voor die test dan ziet de toekomst er plots een stuk rooskleuriger uit. Sterkte, Adri!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.